Facebook Pixel Άρης - Χούλιο Βελάσκεθ: Προπονητή από... κούνια φέρνει ο Καρυπίδης! Δεν έπαιξε ποτέ μπάλα - Μάχη ζωής όχι για πρωταθλητισμό
Ποδόσφαιρο
| 2022-08-31 17:03:00

Προπονητή από... κούνια φέρνει ο Καρυπίδης! Δεν έπαιξε ποτέ μπάλα - Μάχη ζωής όχι για πρωταθλητισμό

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Προπονητή από... κούνια φέρνει ο Καρυπίδης! Δεν έπαιξε ποτέ μπάλα - Μάχη ζωής όχι για πρωταθλητισμό

Ήταν ο νεώτερος προπονητής στην ιστορία της Σεγούντα κοουτσάροντας την Βιγιαρεάλ. Μπήκε κατευθείαν στα βαθιά τοιυ ποδοσφαιρικού θεωρητισμού 

Ανατροπή υπήρξε στον Άρη στο θέμα του προπονητή. Παρότι υπήρξε προφορική συμφωνία με τον Ραούλ Κανέδα, η υπόθεση ναυάγησε και πλέον η ομάδα της Θεσσαλονίκης κυνηγά μία άλλη περίπτωση από την ιβηρική χερσόνησο. Ο λόγος για τον Χούλιο Βελάσκεθ.

Γεννήθηκε στη Σαλαμάνκα, την πρωτεύουσα της ομώνυμης περιφέρειας, στη δυτική Ισπανία, στην αυτόνομη κοινότητα της Καστίλλης, δίπλα από τον ποταμό Τορνέρ. Ίσως το γεγονός, ότι η γενέτειρά του είναι μία από τις μεγαλύτερες πανεπιστημιούπολεις της χώρας, να επηρέασε την πορεία του 40χρονου προπονητή.

Γιατί, Βελάσκεθ δεν ξεκίνησε μία παραδοσιακή πορεία στο ποδοσφαιρικό γίγνεσται. Δεν υπήρξε ποτέ του ποδοσφαιριστής, ούτε καν ως ερασιτέχνης. Μπήκε κατευθείαν στα βαθιά τοιυ ποδοσφαιρικού θεωρητισμού και δη το κοουτσάρισμα.

Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα στα 15. Είχε υπό τις οδηγίες του ομάδες νέων στη Σαλαμάνκα. Η πρώτη του δουλειά ως πρώτος προπονητής ήταν τον 2004 στη Πένια Ρεσπουέλα, στο τοπικό πρωτάθλημα. Το ντεμπούτο του στις εθνικές κατηγορίες το έκανε στη σεζόν 2010-2011, ως προπονητής της Πόλιντεπορτίβο Εχίντο, στη δεύτερη κατηγορία.

Νεώτερος στην ιστορία της Σεγούντα

Ήταν ο νεώτερος προπονητής στην ιστορία της Σεγούντα κοουτσάροντας την Βιγιαρεάλ Β σε ηλικία 30 ετών και δύο μηνών τη σεζόν 2011-2012, ενώ έχει προπονήσει άλλες τέσσερις συλλόγους στη συγκεκριμένη κατηγορία. Τον Ιούνιο του 2012, παρά τον υποβιβασμό της Βιγιαρεάλ Β' προήχθη σε προπονητής της πρώτης ομάδας, απ' την οποία απολύθηκε τον Ιανουάριο του 2013, μετά την ισοπαλία (1-1) με την Αλμερία.

Στη δεύτερη κατηγορία ο Βελάσκεθ συνδέθηκε με τη Ρεάλ Μούρθια (2013-2014) με την οποία τερμάτισε στην τέταρτη θέση και οδήγησε την ομάδα στα πλέι οφ της ανόδου. Στη Ρεάλ Μπέτις απολύθηκε μετά από ένα πεντάμηνο και στη συνέχεια έμεινε χωρίς δουλειά μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015, μέχρι να βρει στέγη στην Πορτογαλία.

Πέρασμα από Πορτογαλία και Ιταλία

Ο Βελάσκεθ ξόδεψε κάποια χρόνια της προπονητικής του σταδιοδρομίας στην πρώτη κατηγορία της άλλης χώρας της ιβηρικής, ως τεχνικός των Μπελενένσες (2015-2016), Βιτόρια Σετουμπάλ και Μαρίτιμο (2021). Επέστρεψε στην πατρίδα του τον Οκτώβριο του 2016 υπογράφοντας στην Αλκορκόν, την οποία κράτησε πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού. Μάλιστα εκεί κατάφερε να κρατηθεί για δύο σεζόν για 82 ματς, σχεδόν τα διπλά από αυτά που είχε στη Ρεάλ Μούρθια. Είχε όμως μία σύντομη θητεία στην ιταλική Σέριε Α', στον πάγκο της Ουντινέζε (2018), από την οποία πήρε το χαρτί της απόλυσης, έχοντας μόνο δύο νίκες στο πρωτάθλημα (σε 13 ματς).

Τον Νοέμβριο του 2019 ήρθε ο δεύτερος επαναπατρισμός. Κάθισε στον πάγκο της Βιτόρια Σετουμπάλ μέχρι τον Ιούλιο του 2020, όταν και λύθηκε το συμβόλαιό του κοινή συναινέσει. Ο λόγος; Η έναρξη του πρωταθλήματος, μετά το πρώτο lockdown εξαιτίας της πανδημίας του COVID19 βρήκε την ομάδα, τρεις βαθμούς πάνω από τη ζώνη υποβιβασμού, χωρίς να έχει κερδίσει κανένα από τα πέντε παιχνίδια που είχε δώσιε.

Τον Μάρτιο του 2021 η Μαρτίμο είχε αλλάξει ήδη δύο φορές προπονητή και έδινε μάχη για την επιβίωσή της. Ο Βελάσκεθ έγινε ο τρίτος στη σειρά έχοντας νίκη στο ντεμπούτο του στο εκτός έδρας ντέρμπι με 2–1 εναντίον της Μαδέιρα. Παρότι η ομάδα σώθηκε τον Νοέμβριο βρέθηκε στην προτελευταία θέση μετά από 11 αγωνιστικές και έτσι αποχώρησε. Τον Απρίλιο του 2022 βρήκε πάλι ομάδα στη La Liga και συγκεκριμένα στην Αλαβές, η οποία (όπως και η Μαδέιρα) είχε αλλάξει δύο κόουτς κατά σειρά. Εκεί δεν στέριωσε αφού η ομάδα δεν κατάφερε να σωθεί και ο Βελάσκεθ... αποχαιρέτησε.

Ο Βελάσκεθ λοιπόν είναι ένας νέος πολλά υποσχόμενος προπονητής. Ωστόσο το βιογραφικό δείχνει, ότι δεν έχει προπονήσει ομάδες που κάνουν πρωταθλητισμό για υψηλές θέσεις και έξοδο στην Ευρώπη. Θα μπορούσε να του αποδοθεί και ο χαρακτηρισμός του «γυρολόγου», αν και ο χαρακτήρας του σύγχρονου ποδόσφαιρου είναι τέτοιος που κανονικά θα έπρεπε να αμβλύνε κάπως ορολογίες που προκύπτουν από τέτοιες καταστάσεις, τις οποίες συναντάμε συνεχώς. Ο Άρης που έχει ανέβει επίπεδο σε οργάνωση και σχεδιασμό, που θέλει να αναβαθμιστεί με την κατασκευή ενός νέου γηπέδου, σίγουρα θα πρέπει να επανεξετάση τις επιλογές που έχει, για να κάνει βήματα μπροστά και όχι προς τα πίσω. Αν αναλάβει ο 40χρονος Βελάσκεθ, ο Άρης θα γίνει η δέκατη ομάδα του.

 

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags