Facebook Pixel Ολλανδία - Αργεντινή: Ματσάρα σκέτη παράνοια - Ο Μαρτίνες είχε το... χέρι του Θεού και η Αργεντινή στα ημιτελικά! (ΒΙΝΤΕΟ)
| 2022-12-09 23:58:00

Ματσάρα σκέτη παράνοια - Ο Μαρτίνες είχε το... χέρι του Θεού και η Αργεντινή στα ημιτελικά! (ΒΙΝΤΕΟ)

του Δημήτρη Δημητρόπουλου
Ματσάρα σκέτη παράνοια - Ο Μαρτίνες είχε το... χέρι του Θεού και η Αργεντινή στα ημιτελικά! (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε ένα από τα πιο συγκλονιστικά ματς στην ιστορία του Μουντιάλ, η Αργεντινή απέφυγε την "αυτοκτονία" και πήρε την πρόκριση για τους 4 στα πέναλτι επί της Ολλανδίας με πρωταγωνιστή τον τερματοφύλακά της!

Ολλανδία - Αργεντινή: Ένα βήμα πιο κοντά στην κατάκτηση του πολυπόθητου Παγκοσμίου Κυπέλλου βρίσκεται η Αργεντινή, που επικράτησε δια πυρός και σιδήρου της Ολλανδίας με 4-3 στα πέναλτι (2-2 η κανονική διάρκεια), σε ένα... παρανοϊκό παιχνίδι!

Ο προημιτελικός της Ντόχα συγκαταλέγεται στα κορυφαία παιχνίδια στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αφού τα είχε όλα! Μία μαγική εμφάνιση του Λιονέλ Μέσι, που με μία φοβερή ασίστ και ένα γκολ με πέναλτι έμοιαζε να σφραγίζει την πρόκριση της Αργεντινής από νωρίς. Μία απίθανη ανατροπή των Ολλανδών, που έστειλαν το παιχνίδι στην παράταση με γκολ στα... χασομέρια. Σκληρά μαρκαρίσματα, αψιμαχίες και... ξύλο με 13 κίτρινες κάρτες. Δοκάρι για την Αργεντινή στην τελευταία φάση της παράτασης και για φινάλε μία επική εμφάνιση του τερματοφύλακα Εμιλιάνο Μαρτίνες, που απέκρουσε δύο πέναλτι και λύτρωσε τους Αργεντινούς!

Η Αργεντινή ήταν ανώτερη για 75 λεπτά και πήρε προβάδισμα με τον Μολίνα (35') έπειτα από φανταστική ασίστ του Μέσι, με τον αρχηγό της Αλμπισελέστε να κάνει το 2-0 με πέναλτι στο 73'. Η Ολλανδία δεν το έβαλε κάτω και αντεπιτέθηκε φτάνοντας  στην ισοφάριση χάρη σε γκολ του Βέχορστ, που ήρθε από τον πάγκο. Ένα με κεφαλιά στο 83' και αυτό που έστειλε το παιχνίδι στην παράταση στο 90+11' έπειτα από ασύλληπτη κομπίνα σε εκτέλεση φάουλ και τρομερή πάσα του Κόοπμαϊνερς.

Η Αργεντινή έχασε μεγάλες ευκαιρίες στην παράταση και είχε δοκάρι στο 120+1' με τον Φερνάντες, όμως το θρίλερ κρίθηκε στα πέναλτι. Εκεί ο Εμιλιάνο Μαρτίνες νίκησε τους Φαν Ντάικ και Μπερχάουζ, ο Λαουτάρο Μαρτίνες σκόραρε το τελευταίο πέναλτι και η Αλμπισελέστε έφυγε για τα ημιτελικά, όπου θα αντιμετωπίσει την Κροατία την Τρίτη (13/12, 21:00)!

Τα ματς

Το παιχνίδι είχε αρκετή ένταση και δυναμικά μαρκαρίσματα από το πρώτο λεπτό, όντας εξ' αρχής ένα πραγματικό ντέρμπι. Η Αργεντινή είχε τον έλεγχο στο πρώτα 15 λεπτά, ωστόσο η μοναδική της ευκαιρία ήταν ένα σουτ του Ντε Πολ στο 5', που σταμάτησε στην πλάτη συμπαίκτη του (Άλβαρες). Αφού απορρόφησαν την πίεση των Αργεντινών, μετά το πρώτο τέταρτο οι Ολλανδοί ισορρόπησαν το ματς και θα μπορούσαν να έχουν σκοράρει στο 24', όμως το σουτ του Μπέρχβαϊν από πλεονεκτική θέση έφυγε άουτ.

Οι δύο ομάδες είχαν αλληλεξουδετερωθεί και φαινόταν ότι θα χρειαζόταν μία εξαιρετική έμπνευση για να "σπάσει" την ισοπαλία. Ο Λιονέλ Μέσι, που μπήκε ορεξάτος στο ματς αλλά μέχρι εκείνο το σημείο είχε απειλήσει μόνο με ένα μακρινό σουτ στο 22', το πήρε πάνω του. Στο 35' ο αρχηγός της Αργεντινής κουβάλησε την μπάλα, είδε τον προωθημένο δεξιό μπακ-χαφ Μολίνα και του πέρασε μία εκπληκτική κάθετη πάσα στη μεγάλη περιοχή. Ο Μολίνα πλάσαρε τον Νόπερτ στην κίνηση, έκανε το 1-0 και έδωσε το έναυσμα για τρελούς πανηγυρισμούς 50.000 Αργεντινών στην εξέδρα!

Μετά το γκολ που σημείωσαν, οι Αργεντινοί πέτυχαν να "σβήσουν" τον ρυθμό του αγώνα, άλλοτε με έντονο πρέσινγκ και άλλοτε με "επαγγελματικά" φάουλ, μην επιτρέποντας στην Ολλανδία να τους ασκήσει πίεση. Ουσιαστικά η μοναδική καλή στιγμή μέχρι τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου άνηκε στην Αργεντινή, με τον Μέσι να ελίσσεται όμορφα έχοντας πλάτη στην εστία, να πιάνει ένα σουτ υπό ασφυκτική πίεση και τον Νόπερτ να μπλοκάρει χωρίς πρόβλημα.

Το ίδιο σκηνικό παρακολουθήσαμε και στα πρώτα λεπτά του δευτέρου 45λέπτου. Η Ολλανδία προσπάθησε να πάρει την μπάλα στα πόδια της και να βγει μπροστά, έβρισκε όμως είχε απέναντί της μία εξαιρετικά οχυρωμένη Αργεντινή, που έκλεινε τους χώρους αποτελεσματικά. Η ομάδα Λιονέλ Σκαλόνι θα μπορούσε να σκοράρει στο 59' εάν ο Άλβαρες δεν έκανε κακή πάσα για τον Ντε Πολ, που θα έβγαινε τετ α τετ με τον αντίπαλο γκολκίπερ.

Στο 63' ο Μέσι λίγο έλειψε να πετύχει ένα εκπληκτικό γκολ με απευθείας εκτέλεση φάουλ που έφυγε ελάχιστα άουτ, όμως η μεγάλη στιγμή του εμβληματικού αρχηγού της Αλμπισελέστε έμελλε να έρθει στο 73'. Ο Ακούνια πάτησε στην περιοχή των Ολλανδών, ανατράπηκε από τον Ντούμφρις και ο Ματέου Λαόθ σφύριξε πέναλτι. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Μέσι και ευστόχησε για το 2-0 της Αργεντινής.

Εκεί που όλα έδειχναν να έχουν τελειώσει και οι Αργεντινοί το είχαν ρίξει στους πανηγυρισμούς, μία κίνηση του Λουίς Φαν Χάαλ έφερε το ματς τούμπα. Ο προπονητής της Ολλανδίας έβαλε στο ματς δύο δίμετρους επιθετικούς, τους Λουκ Ντε Γιόνγκ και Βάουτ Βέχορστ, με ξεκάθαρη στόχευση η ομάδα του να τους ψάξει με σέντρες στη μεγάλη περιοχή.

Ο νέος τρόπος παιχνιδιού της Ολλανδίας και η υπεροχή της στον αέρα προκάλεσαν πολλά προβλήματα στην Αργεντινή. Έτσι ήρθε το πρώτο γκολ του Βέχορστ, ο οποίος με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα και μείωσε σε 2-1 στο 83'. Ο Μπέρχαουζ δεν βρήκε στόχο με δυνατό σουτ στο 85', ήταν όμως εμφανές ότι η Αργεντινή είχε αρχίσει να πανικοβάλλεται και μοναδικό της μέλημα ήταν βγάζει την μπάλα από την περιοχή της μέχρι να ολοκληρωθεί το ματς.

Εν τω μεταξύ το παιχνίδι είχε γίνει ροντέο, με σωρεία σκληρών φάουλ και αψιμαχιών. Ένα από αυτά, ένα εντελώς αχρείστο φάουλ του Οταμέντι έξω από την αργεντίνικη περιοχή στην τελευταία φάση, έφερε το δραματικό φινάλε του 90λεπτου. Στο 90+11' όλοι περίμεναν απευθείας εκτέλεση, όμως ο Κόοπμαϊνερς είχε μία τρομερή έμπνευση, που θα μείνει στην ιστορία του Μουντιάλ. Οι Ολλανδοί έκαναν μία εκπληκτική κομπίνα, ο Κόοπμαϊνερς εκτέλεσε με συρτή πάσα πιάνοντας στον ύπνο την άμυνα και ο Βέχορστ αφού υποδέχθηκε την μπάλα, πλάσαρε με το αριστερό κάνοντας το 2-2 και στέλνοντας τον δραματικό προημιτελικό στην παράταση!

Οι Ολλανδοί έριξαν ρυθμό και οπισθοχώρησαν στην παράταση, η Αργεντινή πήρε ξανά την κατοχή της μπάλας, δεν μπόρεσε όμως να δημιουργήσει σημαντικές ευκαιρίες στο πρώτο μέρος, αφού τα επιθετικά ατού της έμοιαζαν κουρασμένα.

Στο δεύτερο ημίχρονο τα δεδομένα άλλαξαν και η Αργεντινή έφτασε κοντά στο γκολ σε πολλές περιπτώσεις, πολιορκώντας τα αντίπαλα καρέ. Στο 114' ο Φαν Ντάικ έβαλε καθοριστική κόντρα σε σουτ του Λαουτάρο Μαρτίνες, στο 115' το σουτ του Φερνάντες κόντραρε και έφυγε ελάχιστα έξω, ενώ στο 116' η κεφαλιά του Πεσέλα πέρασε άουτ.

Στα τελευταία λεπτά της παράτασης το γήπεδο... έγειρε στη μεριά των Ολλανδών, με την Αργεντινή να ασκεί τρομερή πίεση και τους Οράνιε να τη γλιτώνουν στο "τσακ". Στο 119' ο Νόπερτ απέκρουσε δυνατό σουτ του Λαουτάρο Μαρτίνες και στο 120+1' η μπάλα δεν έκανε το χατήρι στον Φερνάντες, καθώς σταμάτησε στο δοκάρι, με αποτέλεσμα η Ολλανδία να επιβιώσει και το ματς να οδηγηθεί στα πέναλτι!

Ο Εμιλιάνο Μαρτίνες έγειρε από νωρίς την πλάστιγγα υπέρ της Αργεντινής με δύο σπουδαίες αποκρούσεις στα χτυπήματα των Φαν Ντάικ και Μπερχάουζ, με την Αλμπισελέστε να παίρνει προβάδισμα 2-0 χάρη στις εύστοχες εκτελέσεις Μέσι και Παρέδες. Κόοπμάινερς, Μοντιέλ και Βέχορστ σκόραραν εναλλάξ, ενώ ο Φερνάντες αστόχησε και ο Λουκ Ντε Γιόνγκ έδωσε ανάσα στην Ολλανδία ισοφαρίζοντας σε 3-3. Ο Λαουτάρο Μαρτίνες ανέλαβε το τελευταίο κρίσιμο χτύπημα και σκόραρε, στέλνοντας την Αργεντινή στα ημιτελικά μετά από ένα ματς-ψυχοβγάλτη!

Η διαδικασία των πέναλτι:

0-0 εκτελεί ο Φαν Ντάικ, αποκρούει ο Εμιλιάνο Μαρτίνες
0-1 η Αργεντινή – γκολ ο Μέσι
0-1 η Αργεντινή – εκτελεί ο Μπέργκχαους, αποκρούει και πάλι εντυπωσιακά ο Μαρτίνες
0-2 η Αργεντινή – γκολ ο Παρέδες
1-2 μειώνει η Ολλανδία – γκολ ο Κούπμαϊνερς
1-3 η Αργεντινή – γκολ ο Μοντιέλ
2-3 μειώνει η Ολλανδία – γκολ Βέγκχορστ
2-3 μένει το σκορ, άουτ η εκτέλεση του Φερνάντες
3-3 ισοφαρίζει η Ολλανδία – γκολ ο Λουκ Ντε Γιονγκ
3-4 η Αργεντινή – γκολ ο Λαουτάρο Μαρτίνες και στέλνει την Αργεντινή στους «4»

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Ολλανδία (Λούις Φαν Χάαλ / 3-4-1-2): Νόπερτ, Ακέ, Φαν Ντάικ, Τίμπερ, Μπλιντ (64' Λ. Ντε Γιόνγκ), Φ. Ντε Γιονγκ, Ντε Ρουν (46' Κόοπμαϊνερς), Ντούμφρις, Χάκπο (113' Λανγκ), Ντεπάι (78' Βέχορστ), Μπέρχβαϊν (46' Μπέρχαουζ).

Αργεντινή (Λιονέλ Σκαλόνι / 3-5-2): Ε. Μαρτίνες, Λισ. Μαρτίνες (112' Ντι Μαρία), Οταμέντι, Ρομέρο (78' Πετσέλα), Ακούνια (78' Ταλιαφίκο), ΜακΆλιστερ, Φερνάντες, Ντε Πολ (67' Παρέδες), Μολίνα (106' Μοντιέλ), Άλβαρες (Λ. Μαρτίνες, 112' Ντι Μαρία), Μέσι.

 
 
 
 
 
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags