Facebook Pixel Ψάχνοντας την ποδοσφαιρική αναγέννηση
| 2012-01-20 18:45:00

Ψάχνοντας την ποδοσφαιρική αναγέννηση

Ψάχνοντας την ποδοσφαιρική αναγέννηση

Ο Κρίστιαν Νέμεθ υπέγραψε στον ΠΑΣ Γιάννινα. Διαβάστε το προφίλ και το παρελθόν του.

Η μητέρα του που έπαιζε χάντμπολ, η μεταγραφή στη Λίβερπουλ, η κόντρα Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού για την απόκτηση του και η δήλωση του για το είδωλο του, τον Φερνάντο Τόρες

Η μπάλα κυκλοφορούσε στο σπίτι του από τότε που γεννήθηκε. Δεν ήταν όμως ποδοσφαιρική. Η μητέρα του ήταν αθλήτρια του χάντμπολ και ο Κρίστιαν Νέμεθ ήρθε σε επαφή με τη μπάλα από πολύ μικρή ηλικία. Δεν σκέφτηκε ούτε στιγμή όμως να την πιάσει με τα χέρια. Οταν την είδε μπροστά του, την κλότσησε χωρίς δισταγμό. Και ήταν μόλις τριών ετών. Αυτά είδε η μαμά και όταν έμειναν μόνοι τους - μετά τον θάνατο του πατέρα του, όταν ο Κριστιάν ήταν μόλις εφτά ετών - τον παρότρυνε να ακολουθήσει αυτό που έλεγε η καρδιά του. Και φυσικά το ταλέντο του.

Δεν το μετάνιωσε κανείς από τους δύο. Ο Νέμεθ έγινε επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και η μητέρα του καμάρωνε όταν τον είδε να υπογράφει σε έναν από τους μεγαλύτερους συλλόγους του κόσμου. Στη Λίβερπουλ. Μπορεί στους «κόκκινους» να μην έκανε ούτε μία επίσημη συμμετοχή, όμως και μόνο το γεγονός ότι το τμήμα σκάουτινγκ της ομάδας τον ανακάλυψε και του πρόσφερε συμβόλαιο, αρκεί για να μας πείσει πως ένας τέτοιος ποδοσφαιριστής μπορεί να κάνει τη διαφορά σε ομάδα επιπέδου ΠΑΣ Γιάννινα. Αλλωστε στην Ελλάδα τον έχουμε δει με τη φανέλα άλλων τριών ομάδων και οι περισσότεροι συμφωνούν πως το ταλέντο υπάρχει. Το ερώτημα είναι αν τα πόδια του μπορούν να του επιτρέψουν να προσφέρει περισσότερα απ' όσα έδωσε σε ΑΕΚ, Ολυμπιακό και Ολυμπιακό Βόλου.

Γεννημένος στις 5 Γενάρη 1989 στην πόλη Γκιορ της Ουγγαρίας, ο Νέμεθ ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στην ΜΤΚ Βουδαπέστης. Σε δύο χρόνια είχε 37 συμμετοχές και 14 γκολ, αριθμοί που κέντρισαν το ενδιαφέρον της Λίβερπουλ, η οποία τον απέκτησε το καλοκαίρι του 2007. Την ίδια εποχή οι «κόκκινοι» έφερναν στο Ανφιλντ και το είδωλο του Ούγγρου. Τον Φερνάντο Τόρες. «Τέτοιοι παίκτες δεν πρόκειται ποτέ να σε διδάξουν πώς να βάλεις γκολ, εσύ πρέπει να τους παρακολουθείς και να μαθαίνεις. Βλέπεις και παραδειγματίζεσαι από τον επαγγελματισμό τους και από τον τρόπο που κάνουν προπόνηση», είχε πει κάποτε ο Νέμεθ για τον Ισπανό. Η καριέρα τους από τότε τράβηξε εντελώς διαφορετικό δρόμο - όπως και η αξία τους στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο - όμως ο Νέμεθ έχει για «παράσημο» την άποψη που γράφτηκε σε αρκετά φόρουμ οπαδών της Λίβερπουλ. «Δεν ξέρουμε αν ο Νέμεθ θα φτάσει ποτέ την αξία του Τόρες, όμως τα τελειώματα του μας θυμίζουν αυτά του Ισπανού». Ακρως κολακευτικό.

«Που 'ναι ο Νέμεθ, οέο που 'ναι ο Νέμεθ»

Ηρθε στη χώρα μας το Γενάρη του 2010 ως δανεικός από τη Λίβερπουλ στην ΑΕΚ. Μερικούς μήνες αργότερα όμως και αφού είχε δείξει σε όσα ματς αγωνίστηκε (17 παιχνίδια/ τρία γκολ) πως η ποιότητα περισσεύει, έγινε αιτία για μεταγραφική «μάχη» μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού. Ο τότε προπονητής των «πράσινων», Νίκος Νιόπλιας, τον είχε ζητήσει από τη διοίκηση, η οποία θέλησε να τον αποκτήσει με τη μορφή δανεισμού. Η Λίβερπουλ είχε αντίρρηση. «Τέλος οι δανεισμοί. Οποιος θέλει καταθέτει πρόταση αγοράς», η κατηγορηματική θέση των Αγγλων. Ο Ολυμπιακός δεν έχασε ευκαιρία. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης είχε μόλις αναλάβει τα ηνία και ήθελε να δείξει τη δύναμη του απέναντι στον πολυμετοχικό και πρωταθλητή Παναθηναϊκό. «Εσκασε» 850.000 ευρώ και αγόρασε το 50% των δικαιωμάτων του Νέμεθ. Στο πρώτο φιλικό στο Καραϊσκάκη οι οπαδοί του Ολυμπιακού δεν έχασαν ευκαιρία να... πικάρουν τους «αιώνιους» με το σύνθημα: «Που 'ναι ο Νέμεθ, οέο που 'ναι ο Νέμεθ».

Τελικά ο Νέμεθ δεν δικαίωσε τις προσδοκίες ούτε της διοίκησης, ούτε των φιλάθλων του Ολυμπιακού. Δεν κέρδισε ποτέ την εμπιστοσύνη του Ερνέστο Βαλβέρδε, με αποτέλεσμα να αγωνιστεί μόλις σε τρία παιχνίδια ως αλλαγή και να καταγράψει συνολικά 51 λεπτά συμμετοχής με την ερυθρόλευκη φανέλα. Τον Γενάρη του 2011 έδειξε έντονο ενδιαφέρον η Ομόνοια του Ντούσαν Μπάγεβιτς - είχαν δουλέψει μαζί στην ΑΕΚ - όμως τελικά ο Ούγγρος κατέληξε στον Ολυμπιακό Βόλου ως δανεικός, όπου είχε 13 συμμετοχές και δύο γκολ σε πρωτάθλημα και Κύπελλο. Επέστρεψε στον Ολυμπιακό το περασμένο καλοκαίρι, όμως στις 2 Σεπτεμβρίου έλυσε το συμβόλαιο του με τους «ερυθρόλευκους» και δεν ήθελε να... ακούει για Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίες οι δηλώσεις του μάνατζερ του, Βίκτορ Κοβέντσι, στις 11 Σεπτεμβρίου 2011. «Ο Κρίστιαν δεν φαντάζεται το μέλλον του στην Ελλάδα. Δεν θέλουμε να βιαστούμε, αλλά να πάρουμε μια καλή απόφαση. Είμαστε κοντά σε κάτι τέτοιο και θα επιλέξουμε ότι είναι πιο σωστό για εκείνον. Ομως η προοπτική της Ελλάδας δεν υπάρχει».

Και ξαφνικά... ΠΑΣ Γιάννινα

Ο Νέμεθ επέστρεψε στα πάτρια εδάφη και στην ομάδα από την οποία ξεκίνησε. Η ΜΤΚ Βουδαπέστης είχε και έχει πάντα μια ανοιχτή πόρτα για το «καμάρι» της. Ο ΠΑΣ Γιάννινα ενδιαφέρθηκε και το περασμένο καλοκαίρι να τον αποκτήσει, όμως δεν κατέστη δυνατό. Αλλωστε, ο μάνατζερ του είχε «ξεγράψει» την ελληνική αγορά από τη λίστα του. Το... εμπάργκο στις ελληνικές ομάδες κράτησε μόλις έξι μήνες.

Ο ΠΑΣ Γιάννινα έψαχνε αξιόπιστη λύση για την επιθετική του γραμμή, ο Νέμεθ αναζητούσε ένα σύλλογο που θα τον αναγεννήσει, θα τον φέρει ξανά στο προσκήνιο, θα του δώσει το δικαίωμα να αγωνιστεί και να σκοράρει. Ο «γάμος» ΠΑΣ Γιάννινα - Νέμεθ φαντάζει ιδανικός και για τις δύο πλευρές. Αρκεί το «θα σκοράρω πολλά γκολ και θα σώσουμε την ομάδα», που δήλωσε ο Ούγγρος φορ στις πρώτες του δηλώσεις, να βγει αληθινό.

ΞΕΡAΤΕ ΟΤΙ:

. Στις 29 Μαϊου 2010 ο Νέμεθ έκανε την πρώτη του εμφάνιση με την Εθνική ομάδα ανδρών της Ουγγαρίας, μπαίνοντας ως αλλαγή σε φιλικό με τη Γερμανία.

. Το 2006 ψηφίστηκε στην καλύτερη ενδεκάδα της χρονιάς για τις εθνικές ομάδες κάτω των 17 ετών.

. Με την εθνική Ουγγαρίας κάτω των 17 σημείωσε 11 γκολ σε μόλις 9 συμμετοχές.

. Ηρθε για πρώτη φορά στη χώρα μας τον Γενάρη του 2010 και πρόλαβε σε δύο χρόνια να αγωνιστεί με τρεις διαφορετικές ελληνικές ομάδες. Ο ΠΑΣ Γιάννινα θα είναι η τέταρτη.

ΠΗΓΗ: Sday.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags