Facebook Pixel Η Στάη μαθαίνει δεοντολογία στον Λιάτσο!
Life
| 2013-04-19 18:20:00

Η Στάη μαθαίνει δεοντολογία στον Λιάτσο!

Η Στάη μαθαίνει δεοντολογία στον Λιάτσο!

Επιστολή προς τον Γενικό Διευθυντή Ενημέρωσης, τον Πρόεδρο του ΔΣ της ΕΡΤ, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο ΕΡΤ και τα Μέλη ΔΣ ΕΡΤ έστειλε, το πρωί η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της ΝΕΤ Ελλη Στάη με την οποία εκφράζει την διαφωνία της σχετικά με την προβολή εβδομαδιαίας εφημερίδας και θέτει ζήτημα αναβάθμισης του δελτίου.

Νωρίτερα η Στάη είχε σχολιάσει μέσω Twitter.

«Αγαπητέ κύριε Λιάτσο,

Θεωρώ σοβαρό λάθος την μετάδοση στο χθεσινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ρεπορτάζ που αφορούσε στην προβολή-διαφήμιση συγκεκριμένης εβδομαδιαίας εφημερίδας.

Πρόκειται για λάθος που αγγίζει την ίδια την θεσμική λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης καικαταστρατηγεί την δημοσιογραφική δεοντολογία. Πόσο μάλλον που -όπως προφανώς θα πρέπει να γνωρίζετε- στο παρελθόν το ΕΣΡ έχει επιβάλλει χρηματικά πρόστιμα τόσο στην ΕΡΤ όσο και σε άλλα μέσα για την προβολή-έμμεση διαφήμιση εφημερίδων.

Θεωρώ ότι είναι περιττό να επαναπροσδιορίσουμε τον ρόλο του δημοσιογράφου αλλά και τον ρόλο της δημόσιας τηλεόρασης. Στοιχειώδης υποχρέωση κάθε δημοσιογράφου είναι να ενημερώνει ψύχραιμα και αντικειμενικά την κοινή γνώμη και όχι να πλασάρει γκρίζα διαφήμιση. Η αρχή αυτή ισχύει πολύ περισσότερο για την δημόσια τηλεόραση που εκ του θεσμικού της ρόλου έχει υποχρέωση να παρέχει απολύτως αντικειμενική και αξιόπιστη ενημέρωση.

Θεωρώ ότι πρακτικές όπως αυτή που ακολουθήθηκε στο χθεσινό δελτίο ειδήσεων συνιστούν μείζον ατόπημα και δεν συνάδουν ούτε με την προσωπική μου επαγγελματική στάση, ούτε βεβαίως με την ανεξάρτητη λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης.

Όπως σας έχω επισημάνει κατ΄ επανάληψη και πρόσφατα, πρέπει να γίνει μια ενδελεχής συζήτηση για την δομή και την λειτουργία του κεντρικού δελτίου ειδήσεων το οποίο και παρουσιάζω, με τη συμμετοχή και του διευθυντή ειδήσεων, στο πλαίσιο της αναβάθμισής του με βάση πάντοτε τις αρχές της ανεξάρτητης και αντικειμενικής λειτουργίας της δημόσιας τηλεόρασης.

Με τιμή, Ελλη Στάη».


Βαξεβάνης: «Όταν τρώνε δεν μιλάνε!»

Με άρθρο του που τιτλοφορήθηκε «Όταν τρώνε δεν μιλάνε» ο Κώστας Βαξεβάνης έδωσε συνέχεια στο θέμα που έχει ξεσπάσει μετά τα τελευταία δημοσιεύματα του περιοδικού του:

«Το τελευταίο 24ωρο έχει συμβεί το εξής: Ένας δημοσιογράφος κατήγγειλε πως υπάρχει ένα σχέδιο εξόντωσής του. Πως αφού προσπάθησαν να τον εξοντώσουν ηθικά προχώρησαν και σε πληρωμένο συμβόλαιο με εκτελεστές. Εντολέας αυτού του σχεδίου εξόντωσης που περιλάμβανε και άλλους στόχους ήταν ένας τραπεζίτης. Το περιοδικό HOT DOC που δημοσίευσε όλα αυτά, τα συνόδευε με αποδεικτικά στοιχεία. Ας προχωρήσουμε λοιπόν στο αυτονόητο ερώτημα: Είδατε κάποιο Μέσο Ενημέρωσης στην Ελλάδα να γράφει κάτι για όλα αυτά; Ένα μονόστηλο έστω; Είδατε έστω να το παραθέτουν ως καταγγελία έστω προς διερεύνηση; Είδατε να δημοσιεύουν την ανακοίνωση του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για το θέμα ή την συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο αρχηγός ενός άλλου κόμματος, ο Πάνος Καμμένος. Όχι φυσικά. Μήπως την ανακοίνωση της ίδιας της ΕΥΠ πως όλα αυτά που αποκαλύπτονται είναι συγκλονιστικά;

Η στεγανότητα που επιδεικνύουν τα ελληνικά media σε αυτό το θέμα αλλά και σε άλλα παρόμοια είναι προκλητική. Δεν πρόκειται για δημοσιογραφική παρεκτροπή. Τα media στην Ελλάδα αποδεικνύουν πως και τα ίδια αποτελούν κομμάτι μιας παραθεσμικής λειτουργίας.

Αυτή την Κυριακή, αυτά τα media έκαναν μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Δημιούργησαν έως και διπλά πρωτοσέλιδα για να απορροφήσουν τις διαφημίσεις Τραπεζών περιέργως λίγο πριν εκδοθεί το HOT DOC. Βεβαίως φιλοτέχνησαν και τα προφίλ των Τραπεζιτών. Με σχέδια δολοφονίας θα ασχολούμαστε τώρα;».
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags