Facebook Pixel Δημοσίευμα αποκάλυψη! Πώς ο Τράγκας "κονομούσε" την περίοδο του σκανδάλου των “υποκλοπών”
Life
| 2022-07-06 14:40:00

Δημοσίευμα αποκάλυψη! Πώς ο Τράγκας "κονομούσε" την περίοδο του σκανδάλου των "υποκλοπών"

Sportdog Team
Δημοσίευμα αποκάλυψη! Πώς ο Τράγκας "κονομούσε" την περίοδο του σκανδάλου των "υποκλοπών"

Ο Τράγκας έκανε τότε αυτό που σήμερα είναι ο κανόνας για πολύ μεγάλη μερίδα του Τύπου: «πληρωμένα» ρεπορτάζ, «πετσωμένα λιβανιστήρια» και «επικοινωνιακά μασάζ» σε πολιτικούς και επιχειρηματίες.

«Ο αποθανών είχε εδώ και δεκαετίες απαρνηθεί την δημοσιογραφική του ιδιότητα επιδιδόμενος σε εκδοτικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο των οποίων δεν ανταποκρινόταν στις συμβατικές του υποχρεώσεις ως εργοδότης. Στα χρόνια της επιχειρηματικής του δραστηριότητας άφησε απλήρωτους δεκάδες συναδέλφους μας ενώ ο ίδιος, όπως αποκαλύπτεται, επιδιδόταν σε ακραίο και αθέμιτο, όπως όλα δείχνουν, πλουτισμό. Οι δημόσιες καταγγελίες της ΕΣΗΕΑ έχουν χρονικό βάθος 20ετίας. Οι δύο εταιρείες του οι οποίες πτώχευσαν το 2010 άφησαν οφειλές από συνδρομές 25.000€ στην ΕΣΗΕΑ, από αγγελιόσημο 260.00€ και από εισφορές εργαζομένων 67.000€ στον ΕΔΟΕΑΠ. Όσον αφορά τις οφειλές προς την ΕΣΗΕΑ και τον ΕΔΟΕΑΠ, οι οποίες έχουν φτάσει με τις προσαυξήσεις τις 450.000€ και 98.000€ αντίστοιχα έχουν αναγγελθεί και διεκδικούνται.

Το φαινόμενο «Τράγκα», με τις διαστάσεις οι οποίες σταδιακά αποκαλύπτονται, φαίνεται ότι ενσαρκώνει τις πιο ακραίες στρεβλώσεις του «συστήματος δημοσιότητας». Η διαπλοκή εξουσίας και τύπου είναι, δυστυχώς, φαινόμενο διαχρονικό και διεθνές. Γι’ αυτό και κάθε ευνομούμενη δημοκρατία οφείλει να λαμβάνει μέτρα με στόχο την θωράκιση των κοινωνιών από τις προσπάθειες χειραγώγησης της ενημέρωσης αλλά και τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας του Τύπου», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ στις 23 Ιουνίου 2022 με αφορμή τον θόρυβο που φούντωνε ολοένα και περισσότερο γύρω από την περιουσία του Γιώργου Τράγκα.

Το λαγωνικό των αθλητικών μυρίζεται παντού ρεπορτάζ. Ανακάλυψε γύρω από την υπόθεση με πρωταγωνιστή τον Τράγκα και τα πλούτη του, που τελικά δεν τα πήρε μαζί του, επιβεβαιώνοντας τον κανόνα, ένα πολύ ζουμερό δημοσίευμα του freedomofpress.gr, το οποίο αντλεί πληροφόρηση, από το παλιό περιοδικό "Γαλέρα", για το πως ο μακαρίτης κέρδιζε χρήματα την περίοδο του σκανδάλου των “υποκλοπών” το 2006.

Σας το μεταφέρουμε αυτούσιο:

Στις αρχές του 2006 η Ελλάδα συγκλονιζόταν από το σκάνδαλο των υποκλοπών μέσω του δικτύου της Vodafone. Η υπόθεση είχε λάβει τεράστιες διαστάσεις καθώς είχε έρθει στο φως και η «αυτοκτονία» ενός υπαλλήλου της εταιρείας, του Κώστα Τσαλικίδη, που ήταν προϊστάμενος στο Τμήμα Σχεδιασμού Δικτύου της εταιρείας.

Αρκετούς μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο του 2006, το περιοδικό Γαλέρα είχε φιλοξενήσει ρεπορτάζ για το πώς η εταιρεία διαχειρίστηκε επικοινωνιακά το θέμα, κόβοντας την διαφήμιση από το σύνολο σχεδόν των Μέσων Ενημέρωσης για περίπου 40 μέρες και στη συνέχεια «μπουκώνοντας» τα ΜΜΕ με καταχωρήσεις αυξημένου προϋπολογισμού, πετυχαίνοντας να «ξεχαστεί» το θέμα…

Για να γίνει αυτό το ρεπορτάζ οι συντάκτες του άρθρου (Ν. Λεοντόπουλος – Μπ. Πολυχρονιάδης) είχαν επεξεργαστεί στοιχεία της Media Services, εταιρείας που κατέγραφε τις καταχωρήσεις στον τύπο.

Αντιγράφουμε από το περιοδικό Γαλέρα:

«Στο διάστημα από 1η Φεβρουαρίου έως 8 Μαρτίου, η Vodafone δεν έκανε καμία χορηγία και οι διαφημιστικές της καταχωρήσεις (ανακοινώσεις, κατά το πλείστον, για την υπόθεση) ήταν της τάξεως των 570.000 ευρώ (τον Φεβρουάριο του 2005 η εταιρεία είχε δαπανήσει σε διαφήμιση 1,73 εκατ. ευρώ).

Χαρακτηριστικό πάντως του κλίματος που επικρατούσε τον Φεβρουάριο ήταν ότι εφημερίδες με μεγάλη κυκλοφορία όπως τα Νέα (6.885 ευρώ) και η Ελευθεροτυπία (6.050 ευρώ) πήραν λιγότερες καταχωρήσεις από τη Χώρα (8.470 ευρώ) που η κυκλοφορία της αντιστοιχούσε στο 10% των άλλων δύο εφημερίδων. Να έπαιξαν άραγε ρόλο τα πρωτοσέλιδα της Χώρας?…»

Σε μία περίοδο που η κοινή γνώμη αντιλαμβανόταν ότι η ευθύνη της εταιρείας ήταν τεράστια για αυτό που είχε συμβεί (σ.σ. είχε σπεύσει μάλιστα σε ανακοίνωσή της να πει ότι δεν είχε σχέση ο θάνατος Τσαλικίδη με τις υποκλοπές, ενώ λίγο αργότερα οι εισαγγελικές αρχές διαπίστωναν ότι «αιτιωδώς συνδεόταν»), υπήρχε μία φωνή που έλεγε «ευτυχώς που ήταν ο Κορωνιάς (σ.σ. ο πρόεδρος της Vodafone στην Ελλάδα) και μάθαμε τι συνέβη».

Η φωνή αυτή δεν ήταν άλλη από του Γιώργου Τράγκα που «λιβάνιζε» τον Κορωνιά και τη Vodafone από το τηλεοπτικό δελτίο στο οποίο ήταν σχολιαστής και από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων του, Χώρα και Traffic. Από τη δεύτερη, δε, προέρχεται και η φωτό που συνοδεύει το άρθρο αυτό.

Αν ο Τράγκας είχε πάρει «μαύρο» χρήμα από τον Κορωνιά και τη Vodafone δεν μπορούσε να αποδειχθεί τότε, αλλά ούτε και σήμερα που ήρθαν στο φως, μετά τον θάνατό του, τα στοιχεία για την τεράστια περιουσία του.

Ωστόσο, και μόνο ότι στη –χαμηλής κυκλοφορίας- εφημερίδα του, τη Χώρα, είχαν τιμολογηθεί την περίοδο του σκανδάλου καταχωρήσεις μεγαλύτερης αξίας απ’ ότι σε εφημερίδες όπως τα Νέα και η Ελευθεροτυπία, ήταν ένα στοιχείο που έδειχνε ότι ο εκδότης – δημοσιογράφος αποκόμιζε σημαντικά οφέλη από το επικοινωνιακό… «μασάζ» σε Κορωνιά και Vodafone.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, ο Τράγκας έκανε τότε αυτό που σήμερα είναι ο κανόνας για πολύ μεγάλη μερίδα του Τύπου: «πληρωμένα» ρεπορτάζ, «πετσωμένα λιβανιστήρια» και «επικοινωνιακά μασάζ» σε πολιτικούς και επιχειρηματίες.

Και ενώ το μικρό περιοδικό Γαλέρα αναρωτιόταν το 2006 για το αν τα λεφτά που έπαιρνε η Χώρα από τη Vodafone είχαν να κάνουν με τα ευνοϊκά προς την εταιρεία πρωτοσέλιδά της, όλοι αυτοί που σήμερα «αποκαλύπτουν» τις δουλειές του Τράγκα τότε σιωπούσαν.

Όπως σιωπούσε επί δύο χρόνια και η σημερινή κυβέρνηση, η οποία βρήκε να «εκδικηθεί» τον Τράγκα που τώρα δεν ζει πια.  

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags