Ως γνωστόν για την υπόθεση έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε 26 φυσικά πρόσωπα που είναι μέλη του ΔΣ της ΕΠΟ, υπάλληλοί της, μέλη πειθαρχικών επιτροπών, διαιτητές, πρόεδροι ΠΑΕ Σούπερ Λίγκας κ.α. ενώ ερευνώνται αγώνες ως προς την ακεραιότητά τους όπως ο αγώνας Ολυμπιακός – Βέροια 3-0 το 2013.
Η διερεύνηση των υποθέσεων από τα πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου αναμένεται να δημιουργήσει νέα δεδομένα και για τα φυσικά πρόσωπα που αντιμετωπίζουν κατηγορίες και έχουν θεσμική ιδιότητα αλλά και για ομάδες εφόσον κριθούν ένοχες για το αδίκημα του προκαθορισμού αποτελέσματος αγώνα.
Ωστόσο με αφορμή την κίνηση της ΕΠΟ πρέπει να γίνουν τρεις επισημάνσεις.
Πρώτον, η διερεύνηση πειθαρχικών αδικημάτων της πιο σοβαρής υπόθεσης διαφθοράς που αντιμετωπίζει το ποδοσφαιρικό οικοδόμημα, θα γίνει από τα υπάρχοντα πειθαρχικά όργανα της ΕΠΟ μέλη των οποίων ελέγχονται ως προς τη διάβρωσή τους, ενώ τα μέλη της ηγεσίας της ΕΠΟ κατηγορούνται ως μέλη της «εγκληματικής οργάνωσης».
Επιπρόσθετα βάσει του νέου αθλητικού νόμου θα πρέπει εντός τεσσάρων μηνών οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς που έχουν τη δικαιοδοσία άσκησης πειθαρχικών διώξεων για τη συγκεκριμένη υπόθεση και τα μέλη των πειθαρχικών οργάνων που θα τις εκδικάσουν να αντικατασταθούν από τακτικούς δικαστές και εισαγγελείς.
Δεύτερον, σε περίπτωση ισχυρών ενδείξεων για χειραγώγηση αγώνα δεν είναι αρκετά πιθανό αν ισχύσει η «αθωωτική» διάταξη που πέρασε το περασμένο καλοκαίρι η ΕΠΟ και η οποία έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τους αντίστοιχους κανονισμούς των FIFA και UEFA με τους οποίους, κατά τα άλλα, η ΕΠΟ υποστηρίζει ότι έχει εναρμονιστεί. Πρόκειται για τη διάταξη που αναφέρει ότι για να τιμωρηθεί ομάδα για στήσιμο αγώνα πρέπει να εμπλέκονται τουλάχιστον τρεις ποδοσφαιριστές, βάσει της οποίας αθωώθηκαν όλες οι κατηγορούμενες ομάδες που οδηγήθηκαν στην πειθαρχική επιτροπή για ύποπτα χειραγώγησης παιχνίδια στην τρέχουσα σεζόν.
Τρίτον, αποτελεί ερώτημα αν ισχύσει προγενέστερη διαπίστωση του «ποδοσφαιρικού εισαγγελέα» ότι δεν μπορεί ασκήσει διώξεις σε βάρος των κατηγορούμενων μελών της ΕΠΟ και αν οι διαιτητές κριθούν, όπως και στην υπόθεση των «στημένων» του 2011, από την ακατάλληλη να χειριστεί τέτοιες υποθέσεις, ΚΕΔ.
Είναι προφανές ότι ο χειρισμός μιας τόσο σοβαρής υπόθεσης από αυτούς που σε διοικητικό επίπεδο κατηγορούνται, ή υπήρξαν «συνεργάτες» των κατηγορούμενων, κινδυνεύει να μετατραπεί σε παρωδία.
Πηγή: soccerplus.gr