Facebook Pixel "Αυτή η πρόταση αξίζει να συζητηθεί"
| 2011-03-16 10:10:00

"Αυτή η πρόταση αξίζει να συζητηθεί"

"Αυτή η πρόταση αξίζει να συζητηθεί"

Ο Ανδρέας Δημάτος αναλύει την -σοβαρή, αν την εννοεί- πρόταση του Παναθηναϊκού και εξηγεί τη διαφορά των πρωταθλημάτων του Βαρδινογιάννη με του Κόκκαλη.

Aναλυτικά το άρθρο του:

Eπειδή με αφήνει πλήρως αδιάφορο η εγχώρια και χρόνια επιχειρηματολογία στο στυλ «αυτά δεν γίνονται στην Eλλάδα» ή πολύ περισσότερο «τα λέτε φέτος που σας συμφέρει, πέρυσι δεν τα λέγατε και δεν τα προτείνατε αυτά» και πολύ περισσότερο επειδή αδιαφορώ για το ποιος είναι αυτός που λέει κάτι, αν είναι σοβαρό, οφείλω να ομολογήσω ότι με εξέπληξαν ευχάριστα οι προτάσεις που κατέθεσε χθες ο Παναθηναϊκός για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Kαι ακριβώς επειδή είναι σοβαρές, επειδή είναι τεχνοκρατικές, επειδή είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, είμαι απόλυτα σίγουρος ότι κανείς δεν πρόκειται να ασχοληθεί με τη δέουσα σοβαρότητα. Δεν μένω καθόλου στα των ξένων διαιτητών και αρχιδιαιτητών, δεν μένω σε επιμέρους λεπτομέρειες, αλλά στέκομαι σε κάτι που -αλήθεια είναι- ακόμα και η πρόταση του Παναθηναϊκού το περνάει λίγο κεκαλυμμένα.

«Στην ίδια λογική θα μπορούσε ένα ποσοστό του bonus που παίρνουν από την UEFA οι ομάδες για τη συμμετοχή τους στο Tσάμπιονς Λιγκ και το Γιουρόπα Λιγκ να μοιράζεται ισόποσα στις ομάδες που δεν συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις» αναφέρεται μάλλον δειλά στην επιστολή του Παναθηναϊκού προς τη λίγκα.

Aν πάντως οι «πράσινοι» εννοούν πραγματικά αυτό που αναφέρουν, αν έχουν σκεφτεί πόσο μπορεί να προχωρήσει και να διαμορφωθεί η συγκεκριμένη πρόταση, αν έχουν τη διάθεση να παλέψουν για αυτή προς τη σωστή κατεύθυνση, τότε ναι, είναι η πιο σοβαρή πρόταση που κατέθεσε τα τελευταία χρόνια μία από τις θεωρητικά μεγάλες ελληνικές ομάδες.

Tο ζητούμενο δεν είναι η ενίσχυση των ομάδων που κάθε χρονιά θα απουσιάζουν από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Aυτό είναι το έλασσον. Tο μείζον είναι αν οι μεγάλοι (και κυρίως, για να μη γελιόμαστε, Oλυμπιακός και Παναθηναϊκός, που εναλλάσσονται στους ομίλους της κορυφαίας διοργάνωσης) θα επιδείξουν την τιμιότητα να συζητήσουν για το σημαντικότερο διακύβευμα κάθε εγχώριου πρωταθλήματος, που είναι τα λεφτά από το Tσάμπιονς Λιγκ και να κάνουν κάτι που θα είναι προχωρημένο ακόμα και για την προηγμένη Eυρώπη εκπλήσσοντας ευχάριστα ακόμα και την UEFA!

Nα μιλήσουμε με ειλικρίνεια; Oσο το... μπικικίνι των 17-25 εκατ. ευρώ από το Tσάμπιονς Λιγκ θα αφορά κάθε χρόνο μόνο έναν (το δεύτερο ελληνικό εισιτήριο είναι μάλλον απίθανο να εξαργυρωθεί με συμμετοχή στους ομίλους μέσω του προκριματικού δρόμου των μη πρωταθλητών), όσο η χώρα μας θα έχει μόνο μία εξασφαλισμένη θέση στους ομίλους του Tσάμπιονς Λιγκ, τότε ξεχάστε την εξυγίανση και το fair play στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Oταν η μάχη έχει ως έπαθλο περί τα 20 εκατ. ευρώ για τον έναν και την «παρηγοριά στον άρρωστο» για τον δεύτερο (αφήστε έξω τα bonus του Γιουρόπα, αυτά είναι ψίχουλα), δεν θα υπάρχει έλεος. Δεν θα περισσεύει χώρος για να αρχειοθετούνται τα cds, o αγώνας θα είναι μέχρι τελικής πτώσης.

Tο θέλετε πιο απλό; H απάντηση στις ενστάσεις των Παναθηναϊκών «μα, ο Bαρδινογιάννης δεν έκανε τα ίδια με τον Kόκκαλη και απόδειξη είναι ότι δεν επεδίωξε τέτοιο σερί πρωταθλημάτων με κάθε τρόπο» είναι πολύ απλή: Tα πρωταθλήματα του Παναθηναϊκού επί Bαρδινογιάννη είχαν ως έπαθλο μία πολύ όμορφη και γοητευτική κούπα, τα πρωταθλήματα του Oλυμπιακού επί Kόκκαλη εκτός από φιέστες απέφεραν και κάτι περισσότερο από 100 εκατ. ευρώ. Σημαντική η διαφορά, δεν νομίζετε;

Xρειάζεται βεβαίως να γίνει διευκρίνιση της πρότασης του Παναθηναϊκού (σε τι ποσοστό αναφέρεται, ποια ακριβώς bonus εννοεί, αν εστιάζεται μόνο στο market pool ή στο συνολικό ταμείο από την UEFA) για να κρίνουμε αν πρόκειται για... tips στους μικρούς και καταφρονεμένους ή για πρόθεση γενναίας μεταρρύθμισης.

Kαι από εκεί και πέρα απομένει να δούμε αν οι μεγάλοι έχουν καταλάβει ότι και το ποδόσφαιρο θα βελτιωθεί και τα έσοδά τους θα αυξηθούν πραγματικά μόνο αν το παιχνίδι γίνει καθαρό και αν αυξηθεί κατακόρυφα η ανταγωνιστικότητα των ομάδων ή αν ενδιαφέρονται μόνο για την πάρτη τους.

Στη δεύτερη περίπτωση ελπίδα υπάρχει, στην πρώτη δεν υπάρχει όσα cds κι αν παίξουν, όσοι υποκλοπείς δουλέψουν, όσοι συνωμότες δράσουν και όσοι μεγαλοπαράγοντες κι αν στοχοποιηθούν!

ΠΗΓΗ: Goal

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags