Facebook Pixel Η ηθική της ...παραβίασης των νόμων
| 2011-05-25 14:00:00

Η ηθική της ...παραβίασης των νόμων

Η ηθική της ...παραβίασης των νόμων

Σ' αυτήν τη χώρα η παραβίαση των νόμων έχει αναχθεί σε τρόπο ζωής. Παρ' όλα αυτά, μερικές φορές μας πιάνουν οι ευαισθησίες και επιχειρούμε να τη «δικαιολογήσουμε» επικαλούμενοι λόγους... ηθικής τάξης.

Γράφει ο Νίκος Κατσαρός.

Τέτοια είναι η περίπτωση με την ένσταση που αποφάσισε να υποβάλει η ΠΑΕ ΑΕΚ για την εγκυρότητα του αγώνα της με τον Ολυμπιακό Βόλου, με βάση της κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στον πρόεδρο της ομάδας του, Αχ. Μπέο.

Μια απόφαση που προκάλεσε αντικρουόμενες αντιδράσεις, των οποίων τη λογική δεν μπορώ να κατανοήσω. Ο κ. Μπέος κατηγορείται για παραβατική συμπεριφορά που εμπίπτει στους νόμους του ποινικού δικαίου, αλλά και των κανονισμών του πρωταθλήματος. Η μοναδική ηθική, και όχι μόνο, υποχρέωση που έχει η ΑΕΚ είναι να τον καταγγείλει και να απαιτήσει την εφαρμογή των νόμων και των κανονισμών. Αν δεν το κάνει είναι σαν να επιδοκιμάζει την παραβίασή τους και να επικροτεί την ανομία και την αυθαιρεσία, οπότε βέβαια δεν θα δικαιούται να ζητήσει την προστασία των νόμων όταν θα βρεθεί η ίδια αδικημένη.

Το επαγγελματικό πρωτάθλημα, όπως και τα ερασιτεχνικά, διέπονται από τον ΚΑΠ, που οι ίδιες οι ομάδες δημιούργησαν και προσυπέγραψαν. Αν λοιπόν ανέχονται την παραβίασή του, τότε ας αποδεχθούν ότι μετέχουν σ' ένα πρωτάθλημα μεταξύ ομάδων... φίλων ή παρεών, όπως είναι τα τουρνουά του ποδοσφαίρου 5Χ5, αν και σ' αυτά πλέον υπάρχουν κανονισμοί. Το ηθικό θέμα που τίθεται ότι οι ομάδες πρέπει να κερδίζουν στα γήπεδα είναι σαφώς μικρότερης σημασίας από την τήρηση των νόμων και των κανονισμών, οι οποίοι καλώς ή κακώς δεν προβλέπουν διαχωρισμό των ποινών και των συνεπειών τους στους παράγοντες και όχι στις ομάδες τους.

Αν η ΑΕΚ και κάθε ΑΕΚ δεν θέλει να τιμωρηθεί ο Ολυμπιακός Βόλου για τις μαγκιές του προέδρου του, ας κατεβάσει σήμερα εναντίον του ΠΑΟ τη δεύτερη ομάδα της. Αλλά και πάλι, επειδή πρόκειται για ανώνυμη εταιρεία, είναι πιθανόν να βρεθεί κάποιος και να κατηγορήσει τη διοίκησή της για απιστία, επειδή δεν διεκδίκησε, ως όφειλε, τα οικονομικά οφέλη που θα είχε με την κατάληψη της πρώτης θέσης στα πλέι οφ. Τόσο απλά.

Πηγή: Goal

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags