Facebook Pixel Ο Σουμπίνιο, τα "ελληνάκια" και ο ...συνήθης ύποπτος
| 2011-07-20 12:43:00

Ο Σουμπίνιο, τα "ελληνάκια" και ο ...συνήθης ύποπτος

Ο Σουμπίνιο, τα "ελληνάκια" και ο ...συνήθης ύποπτος

O Γιώργος Νοικοκύρης αναλύει την πρώτη εμφάνιση του Ολυμπιακού στο φιλικό με την Πολόνια και εκφράζει την άποψή του για τους παίκτες που ξεχώρισε.
 

Αναλυτικά το άρθρο του:

Απλός, αρκετά γρήγορος για τα δεδομένα της εποχής, δημιουργικός, πιεστικός στον αντίπαλο και με αρκετές ευχάριστες εκπλήξεις ήταν ο Ολυμπιακός στο πρώτο του φιλικό εν όψει της νέας σεζόν κόντρα στην Πολόνια Βαρσοβίας. Και είναι αλήθεια πως το 90λεπτο πέρασε ευχάριστα παρακολουθώντας τους πρωταθλητές Ελλάδας σε ένα πρώτο φιλικό που τις περισσότερες φορές είθισται να ...κουράζει για οποιαδήποτε ομάδα και αν μιλάμε.

Μπορεί το τρέξιμο στο Ζέεφελντ να ήταν μπόλικο για τους «ερυθρόλευκους», μπορεί δεδομένα τα «πόδια να είναι βαριά» όπως συνηθίζεται να λέμε σε τέτοιες περιόδους όμως οι δύο ομάδες που παρέταξε ο Ερνέστο Βαλβέρδε αναμφίβολα έδειξαν από καλά μέχρι πολύ καλά στοιχεία. Και για αυτό ο Βαλβέρδε είχε κάθε λόγο στο τέλος να χαμογελάει και να μιλάει με ικανοποίηση για το πρώτο δείγμα γραφής του νέου Ολυμπιακού. Ο Ισπανός τεχνικός άλλωστε δεν είναι από αυτούς που «κουκουλώνουν» τα πράγματα, ειδικά όταν βρισκόμαστε σε ένα τόσο πρώιμο στάδιο προετοιμασίας. Και τα καλά λόγια που είπε για τους παίκτες του είναι δεδομένο πως τα εννοούσε.

Δυστυχώς υπήρχαν τα άσχημα νέα με τον τραυματισμό του Μιραλάς όμως σε μια προετοιμασία και αυτά μέσα στο «παιχνίδι» είναι. Πάμε όμως στα ευχάριστα. Ήταν ξεκάθαρο πως η 11αδα του πρώτου ημιχρόνου λειτουργούσε πολύ καλύτερα από αυτή του δευτέρου ημιχρόνου. Δεν επέλεξε ο Βαλβέρδε «βασικούς» και «αναπληρωματικούς» για να χωρίσει τον χρόνο αλλά ανακάτεψε την «τράπουλα». Στο πρώτο 45λεπτο ο Ολυμπιακός είχε ρυθμό, είχε πολύ καλή κυκλοφορία της μπάλας για αυτό και έφτασε αρκετές φορές κοντά στο γκολ. Το ότι το πέτυχε μόλις μια φορά με την ωραία κίνηση και το άψογο πλασάρισμα του Γκρίμπιτς δεν λέει τίποτα. Το σημαντικό είναι να δημιουργείς ευκαιρίες. Και ο Ολυμπιακός το έκανε στο πρώτο 45λεπτο.

Αυτός που ξεχώρισε ήταν ο Σουμπίνιο. Η πρώτη έκπληξη, όχι όμως και για τον Βαλβέρδε που είχε διακρίνει από τον Βραζιλιάνο καλά στοιχεία στο μικρό διάστημα που τον είχε στο τέλος της περσινής σεζόν και θέλησε να τον τσεκάρει και στην προετοιμασία. Ο Σουμπίνιο είχε ουσία, έδινε με την μια την μπάλα, είχε την καλή κοντινή μπαλιά, έπαιξε με μυαλό ενώ βοήθησε πολύ αμυντικά και τον Ουρτάδο που έπαιξε «καθαρός» κόφτης στο 4-4-1-1 του Βαλβέρδε. Μέσα σε όλα είχε και ένα δοκάρι από δυνατό σουτ που εξαπέλυσε.

Από κοντά ένας παλιός γνώριμος, ο Χολέμπας. Ο Γερμανός ήταν «κέρβερος» αμυντικά μην αφήνοντας στιγμή τους Πολωνούς να απειλήσουν από την πλευρά του. Και επιθετικά συνεργάστηκε ουκ ολίγες φορές με τον Ριέρα συμβάλλοντας στην πολύ καλή λειτουργία της αριστερής πλευράς του Ολυμπιακού. Ήταν ένα πρώτο καλό δείγμα του γιατί ο Βαλβέρδε δεν ανησυχεί για την αριστερή πλευρά και δεν θέλει και άλλο παίκτη για εκεί.

Ικανοποιητική και η πρεμιέρα του Χαβίτο. Αν και δεν είχε χώρους για να τρέξει, το παιχνίδι δηλαδή που του ταιριάζει, ακολούθησε τις οδηγίες του Βαλβέρδε. Συνέκλινε προς το κέντρο, μάρκαρε πολύ και βοηθούσε τον Γκαλίτσιο και στην επίθεση έβγαινε ως ένας ακόμη επιθετικός απο δεξιά.

Θετικά στοιχεία έδειξε και ο Γκρίμπιτς.Δεν ήταν μόνο το γκολ, το παρθενικό των «ερυθρολεύκων» για την νέα σεζόν. Έπαιξε σε ρόλο... Φουστέρ, πίσω απο τον Πάντελιτς και στον επιθετικό τομέα βοήθησε. Άργησε να καταλάβει πως πρέπει να γυρνάει και πίσω για να ενισχύει τους Ουρτάδο και Σουμπίνιο, αλλά στο τελευταίο δεκαπεντάλεπτο το έκανε καλά.

Ο Κοστάντσο, δεν είχε και την ευκαιρία να δείξει πολλά απο τα προσόντα του. Δύο μακρινά σουτ τα εξουδετέρωσε με ευκολία ενώ το γκολ που δέχθηκε ήταν απο τα 11 βήματα, απο την...απερισκεψία του Ουρτάδο να επιδιώξει να του πάρει τα...γάντια.

Στο δεύτερο ημίχρονο «μίλησαν» οι Έλληνες και ο...συνήθης ύποπτος απο την περσινή σεζόν. Ο Νικλητσιώτης μπήκε απο την...κλειδαρότρυπα στην ενδεκάδα λόγω του τραυματισμού του Μιραλάς και ξεδίπλωσε το ταλέντο του. Το έχει ο «πιτσιρικάς» και αυτό φάνηκε και στην εξαιρετική ασίστ που έδωσε στον Φουστέρ που πέτυχε με διαφορά το καλύτερο γκολ, ένα πραγματικά εντυπωσιακό γκολ! Ο «Νίκλη» είχε διάθεση, το πάλεψε, βοήθησε και αμυντικά και να «κόψει» το κάτι παραπάνω που επεδίωξε να κάνει μερικές φορές θα είναι στα επίπεδα που επιθυμεί ο Ισπανός τεχνικός.

Ο...συνήθης ύποπτος, ο Φουστέρδηλαδή, έκανε και πάλι την δουλειά του. Αθόρυβος μπροστά απο τα χαφ και πίσω απο τον ορεξάτο Τζιμπούρ και...γκολάρα! Καλά στοιχεία έδειξε και ο νεαρός Βαλεριάνος παίζοντας όλο το 45λεπτο ως αριστερό μπακ. Δεν δίστασε να παίξει δυνατά, να πιέσει το αντίπαλο χαφ, κρατώντας την θέση του και αποφεύγοντας τις προωθήσεις.

Διπρόσωπος ο Παπάζογλου αλλά έχει καλή δικαιολογία. Τσαμπουκάς, έπεφτε δυνατά στην μπάλα, πρώτος στις «μονομαχίες» αλλά και εύκολα το λάθος. Ο Ολυμπιακός απειλήθηκε δύο φορές στην επανάληψη και τις δύο λόγω της λάθος συνεννόησης των Παπάζογλου-Μαρκάνο. Πρώτη φορά όμως έπαιξαν μαζί, άρα έχουν σοβαρό ελαφρυντικό. Ο Ισπανός πάντως έδειξε ηρεμία στο παιχνίδι του και σιγουριά στις μεταβιβάσεις.

Ο μοναδικός νεοαποκτηθείς που πέρασε ουσιαστικά απαρατήρητος ήταν ο Κατάι. Ο νεαρός Σέρβος παίζοντας ως δεξί χαφ έμοιαζε έξω απο τα «νερά» του. Δεν μπήκε ποτέ στο παιχνίδι παρότι ο Μανιάτης ήταν καλός. Προς το τέλος ο Κατάι πήρε μια-δύο πρωτοβουλίες χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα. Τέλος ο Δασκαλάκης πέρασε ήσυχο 45λεπτο χωρίς να χρειαστεί να επέμβει.

Πρώτο δείγμα λοιπόν θετικό για τον Ολυμπιακό όχι γιατί κέρδισε 2-1 τους Πολωνούς αλλά γιατί έδειξε στοιχεία της περσινής καλής ομάδας και δυνατότητα βελτίωσης σε όλους τους τομείς. Βεβαίως μιλάμε απλά για το πρώτο φιλικό. Θέλει δρόμο ακόμη η ομάδα, να μπει και ο Γέστε στο Έρμελο, και να «δέσουν» περισσότερο οι νέοι. Αυτοί όμως που θα «τραβήξουν» το «κουπί» φαίνεται πως θα είναι κατά μεγάλο ποσοστό στην ενδεκάδα οι παλιοί. Το θέμα όμως για τον Βαλβέρδε είναι να υπάρχουν καλές εναλλακτικές λύσεις και να μπορέσει να έχει, όσο το δυνατόν γίνεται, δύο καλές ενδεκάδες.

Υ.Γ. Ο Γέστε θα είναι το νέο πρόσωπο στο Έρμελο, εκεί όπου τουλάχιστον 2-3 «ερυθρόλευκοι» που βρέθηκαν στο Ζέεφελντ θα απουσιάζουν με τον Βαλβέρδε να «κόβει» για δεύτερη φορά το φετινό καλοκαίρι. Εκπλήξεις δεν φαίνεται να έχουμε πάντως...

Υ.Γ. 1: Με τα δεδομένα που έχουμε αυτή την στιγμή (σημαντική παράμετρος) δύσκολα θα γίνει και άλλη μεταγραφή. Μπορεί αυτό να μην αρέσει στον κόσμο, μπορεί η περιβόητη «βόμβα» να μην έχει έρθει (ο Γέστε είναι καλός παίκτης αλλά είναι και...στοίχημα) όμως τα οικονομικά δεδομένα έχουν στενέψει. Βεβαίως θα έρθουν χρήματα απο το Τσάμπιονς Λιγκ όμως το άνοιγμα απο την περσινή σεζόν και τις πολλές καλοκαιρινές μεταγραφές είναι μεγάλο συν το γεγονός ότι έχουν μειωθεί τα υπόλοιπα έσοδα για την νέα σεζόν (τηλεοπτικά, χορηγίες, κ.α.). Για να γίνει και νέα μεταγραφή θα πρέπει να προκύψει πώληση. Και επειδή ο Τοροσίδης είναι ο Νο1 υποψήφιος για να φύγει με την Στόουκ και την Λίβερπουλ εσχάτως να φαίνεται πως ετοιμάζουν κίνηση, ίσως θα ήταν καλύτερα να μην γίνει...Καλύτερα να μείνει ο Τοροσίδης και ας μην γίνει άλλη μεταγραφή, παρά να φύγει και να έρθει ο Σάντσες ή όποιος άλλος «Σάντσες» προκύψει. Το καλύτερο βέβαια θα ήταν να μείνει και ο «Τόρο» και να γίνει και μια ακόμη μεταγραφή ουσίας, είτε στα χαφ είτε στην επίθεση. Θα δούμε τον Αύγουστο....

Πηγή: katimagiko.gr
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags