Χτυπώντας στα τυφλά αθώους ανθρώπους που το μόνο τους «έγκλημα» ήταν να βρεθούν στον λάθος τόπο, τη λάθος στιγμή.
Ο μαραθώνιος στη Βοστώνη δεν ήταν το πρώτο (με την ευχή πάντα να είναι το τελευταίο) αθλητικό γεγονός που η τρομοκρατία, είτε εσωτερική είτε εξωτερική, κάνει την εμφάνισή της. Η αρχή είχε γίνει πριν από 41 χρόνια και μάλιστα στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός παγκοσμίως, στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η «Σφαγή του Μονάχου», όπως έμεινε στην ιστορία, ήταν η πρώτη τρομοκρατική ενέργεια με θύματα αθλητές. Μέλη της παλαιστινιακής οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης» εισέβαλαν στο ολυμπιακό χωριό και κράτησαν ομήρους έντεκα Ισραηλινούς αθλητές. Αίτημά τους ήταν να φύγουν μαζί τους με αεροπλάνο, με τη γερμανική αστυνομία να τους ανοίγει τον δρόμο και να έχει σχεδιάσει επιχείρηση απελευθέρωσης στο αεροδρόμιο. Ολα όμως πήγαν στραβά. Στη μάχη που ακολούθησε έχασαν τη ζωή τους και οι έντεκα αθλητές και έξι από τους οκτώ τρομοκράτες. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή σκέφτηκε ακόμα και τη ματαίωση των Αγώνων, όμως επικράτησε η άποψη ότι αν συνέβαινε αυτό, οι τρομοκράτες θα είχαν νικήσει οριστικά κι αμετάκλητα. Τελικά πραγματοποιήθηκε μνημόσυνο στο Ολυμπιακό Στάδιο της πόλης παρουσία 80.000 θεατών και όλων των αθλητών που έπαιρναν μέρος στους Αγώνες.
Αν το Μόναχο ήταν η αρχή, η συνέχεια ήταν η Ατλάντα. Κατά τη διάρκεια των Αγώνων του 1996 στην αμερικανική πόλη μια βόμβα εξερράγη, παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, μέσα στο Ολυμπιακό Πάρκο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο και να τραυματιστούν άλλοι έντεκα άνθρωποι. Σε αυτή την περίπτωση όμως ο εχθρός ήταν εσωτερικός, καθώς έπειτα από επτά χρόνια το FBI έφτασε στην πόρτα του Ερικ Ρούντολφ, που ήταν υπεύθυνος. Ο δράστης καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.
Δεν είναι όμως μόνο η λάμψη των Ολυμπιακών Αγώνων που λεκιάστηκε από το αίμα αθώων, αθλητών ή θεατών. Τυφλή επίθεση έχει υποστεί και το Τσάμπιονς Λιγκ, αν και εδώ υπήρξαν ευτυχώς μόνο τραυματίες και όχι νεκροί. Συγκεκριμένα, το 2002, η βασκική οργάνωση ΕΤΑ «χτύπησε» έξω από το «Μπερναμπέου», λίγες ώρες πριν από την αναμέτρηση της Ρεάλ με την Μπαρτσελόνα για τα ημιτελικά της διοργάνωσης, έχοντας τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό σε αυτοκίνητο. Από την έκρηξη τραυματίστηκαν 17 άτομα, αλλά αυτό δεν εμπόδισε την κανονική διεξαγωγή του αγώνα.
Αντίθετα, πολύ πιο αιματηρή ήταν η επίθεση στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου του Τόγκο το 2010. Πριν από αγώνα με την Αγκόλα για τα προκριματικά του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής και ενώ η αποστολή ήταν καθ' οδόν, το πούλμαν «γαζώθηκε» καθώς έπεσε σε ενέδρα τρομοκρατών. Από τα πυρά έχασαν τη ζωή τους τρία άτομα (μεταξύ του και ο οδηγός), ενώ τραυματίστηκαν άλλα εννιά.
Το 2006 και για έναν μήνα αθλητές της ολυμπιακής ομάδας του Ιράκ βρέθηκαν στο στόχαστρο φανατικών που δεν ήθελαν να υπάρχουν γυναίκες αθλήτριες. Πρώτα, μέλη της ομάδας τάε κβον ντο έπεσαν θύματα απαγωγής, χωρίς όμως να υπάρξουν θύματα, όμως δεν ήταν το ίδιο τυχεροί ο προπονητής της ομάδας τένις και δύο αθλητές, οι οποίοι εκτελέστηκαν εν ψυχρώ την ώρα της προπόνησης.
Οσο πάντως κι αν φαίνεται περίεργο, το άθλημα που έχει θρηνήσει τα περισσότερα θύματα από τρομοκρατικές επιθέσεις είναι το κρίκετ. Συγκεκριμένα, το 1987, στη Σρι Λάνκα και πριν από την αναμέτρηση με τη Νέα Ζηλανδία, εκρηκτικός μηχανισμός τοποθετημένος σε αυτοκίνητο σκοτώνει 100 άτομα στο Κολόμπο, την ώρα μάλιστα που ήταν κοντά στο σημείο η αποστολή των φιλοξενούμενων. Το 2002, πάλι πριν από αναμέτρηση της Νέας Ζηλανδίας, αυτή τη φορά στο Πακιστάν, τρομοκράτης ζωσμένος με εκρηκτικά μπαίνει στο ξενοδοχείο της αποστολής και πυροδοτεί τον μηχανισμό. Από την έκρηξη σκοτώνονται 14 άτομα, αλλά κανείς από τους αθλητές δεν παθαίνει το παραμικρό, αφού εκείνη την ώρα δεν βρισκόταν στο λόμπι. Οπως είναι φυσικό, δεν έγινε ο αγώνας και οι Νεοζηλανδοί επέστρεψαν ακυρώνοντας κι άλλα παιχνίδια στην περιοχή.
Το κρίκετ βρέθηκε πάλι στο στόχαστρο το 2009, όταν η αποστολή της ομάδας της Σρι Λάνκα, κινούμενη προς το στάδιο «Καντάφι» του Πακιστάν, έπεσε σε ενέδρα. Από τα πυρά σκοτώθηκαν οκτώ συνολικά άτομα, έξι αστυνομικοί και δύο πολίτες που δέχτηκαν... αδέσποτες σφαίρες, ενώ πέντε αθλητές από τη Σρι Λάνκα τραυματίστηκαν.
Τελευταίο κρούσμα «χτυπήματος» στον αθλητισμό ο μαραθώνιος της Βοστώνης, όπου έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι (μεταξύ των οποίων κι ένα παιδάκι οκτώ ετών) και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν έπειτα από έκρηξη δύο μηχανισμών που μάλιστα μέσα τους είχαν ξυράφια και καρφιά.
Πηγή: Goal