Σήμερα, θα αναφερθώ σε ορισμένους κανόνες ασφαλείας, που θεωρώ ότι είναι απαράβατοι. Το γεγονός ότι η ζώνη ασφαλείας σώζει ζωές, δεν αμφισβητείται. Το ζητούμενο πλέον δεν είναι να φορά ο οδηγός και ο συνοδηγός, κάτι που επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό στην Ελλάδα, αλλά και οι επιβάτες των πίσω καθισμάτων, διότι και σε αυτές τις θέσεις υπάρχουν ζώνες ασφαλείας και όχι διακοσμητικού χαρακτήρα. Για να αντιληφθούμε τι ρόλο παίζει η ζώνη ασφαλείας σε ένα ο μη γένοιτο ατύχημα, με ταχύτητα 40 χλμ./ώρα είναι σαν να πέφτουμε από 6 μέτρα ύψος και με 100 χλμ./ώρα από 36 μ. ύψος. Και δεν είναι μόνο αυτό. Πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι το βάρος μας πολλαπλασιάζεται με την ταχύτητα. Δηλαδή αν κάποιος ζυγίζει 80 κιλά, με 100 χλμ./ώρα στο ατύχημα είναι σαν να πρέπει στιγμιαία να συγκρατηθεί βάρος 8 τόνων.

Μπορεί να πληθαίνουν τα αυτοκίνητα που φέρουν παιδικά καθισματάκια, ώστε τα παιδιά να μεταφέρονται με ασφάλεια, εντούτοις ακόμα υπάρχουν πολλά αρνητικά φαινόμενα με παιδιά να είναι ελεύθερα στο πίσω κάθισμα ή ακόμα και μπροστά. Λίγοι αντιλαμβάνονται τη σημασία του να κάθεται ένα παιδί σε ειδικό κάθισμα, που πρέπει να είναι ωστόσο και ανάλογο της ηλικίας του. Τα παιδιά μαθαίνουν και συμβιβάζονται και μεγαλώνουν με κυκλοφοριακή αγωγή και θέματα ασφάλειας. Πάντως καλό είναι να υπάρχει και κάποιος για παρέα δίπλα στο παιδικό κάθισμα, λίγο νερό, ένας χυμός και κάτι σε ξηρά τροφή. Σε μακρινά ταξίδια συνίσταται ανά διαστήματα κάποια ολιγόλεπτη στάση.

Η φροντίδα των ελαστικών είναι από τους σημαντικότερους κανόνες στην οδήγηση. Συνήθως, επειδή δεν είμαστε όλοι ειδικοί, τα ελέγχουμε κατά τη διάρκεια των τακτικών ή έκτατων σέρβις στα συνεργεία. Ωστόσο, καλό είναι να ρίχνουμε μια ματιά κι εμείς, ορισμένες φορές ή να απευθυνόμαστε σε ένα βουλκανιζατέρ, ώστε να κοιτάξει το πέλμα κι αν τα πλαϊνά έχουν κάποια ιδιαίτερη φθορά από την επαφή με τα πεζοδρόμια. Οσον αφορά στην πίεση, βάζουμε πάντα αυτή που ορίζει ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου, ανεξάρτητα αν έχουμε αλλάξει λάστιχα από τότε που πήραμε το αυτοκίνητο.

Μπορεί να ζούμε σε μια εποχή που επιβάλλεται ευρύτερη σύγκλιση σε κάθε επίπεδο, ωστόσο στον δρόμο πρέπει πάντα να κρατάμε αποστάσεις. Για να ελέγχουμε καλύτερα την κίνηση μπροστά, να μη ζορίζουμε τον οδηγό του προπορευόμενου οχήματος, να μπορούμε να αφήσουμε το πόδι από το γκάζι για να μειώσουμε ταχύτητα και να μην αναγκαστούμε να πατήσουμε φρένο που θα προκαλέσει πανικό στον επερχόμενο οδηγό. Κι όσον αφορά το φρενάρισμα, παρ' όλο που όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα διαθέτουν ABS με κατανεμητή πέδησης και υποβοήθηση φρεναρίσματος πανικού, εντούτοις αξίζει να γνωρίζουμε ότι για παράδειγμα με ταχύτητα 100 χλμ./ώρα θέλουμε περίπου 100 μέτρα για να ακινητοποιηθεί το όχημα. Κι αν είναι βρεγμένος ο δρόμος τριπλασιάστε τα μέτρα, ενώ αν τα λάστιχα είναι φθαρμένα, τότε λάβετε εγκαίρως τα μέτρα σας.

Πηγή: SportDay.gr