Ακριβώς τη στιγμή που στο παρκέ του «ναού» ξεπρόβαλε σαν άλλη θεότητα η μορφή του Νίκου Γκάλη, χιλιάδες χιλιόμετρα πιο μακριά, βορειοδυτικά της Θεσσαλονίκης, στο αεροδρόμιο του Λονδίνου, προσγειωνόταν υπό την αρχηγία του μεγάλου Ιταλού η αποστολή της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, έχοντας φτάσει νωρίτερα εκεί από κάθε άλλη ομάδα του φετινού φάιναλ φορ κι επειδή ο Ετόρε Μεσίνα επιθυμούσε η ομάδα του να εγκλιματιστεί και να προετοιμαστεί καλύτερα για το μεγάλο ραντεβού.
Το τηλεφωνικό ραντεβού ορίστηκε για το μεσημέρι της Τετάρτης... «Και, σε παρακαλώ, μην καθυστερήσεις να με καλέσεις, διότι το πρόγραμμα της ημέρας είναι αδιανόητο» μας παρακάλεσε... Σε μία κουβέντα που περιείχε κοφτές απαντήσεις μεν, αλλά ευγένεια και σε κάποιες περιπτώσεις σκέψη πριν από την απάντηση, ο εναρκτήριος λόγος δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τη γιορτή προς τιμήν του Νίκου Γκάλη...
«Υπήρξε ένας πολύ μεγάλος παίκτης. Τον περιβάλλω με τεράστιο σεβασμό. Είναι αυτός που έβγαλε το ελληνικό μπάσκετ από τα σύνορά του και το έκανε γνωστό σε παγκόσμιο επίπεδο. Ολοι έμαθαν το μπάσκετ στην Ευρώπη εξαιτίας του. Ο σεβασμός μου είναι αμέριστος κι ελπίζω να έγινε μία γιορτή αντάξια με το όνομά του και να τη χάρηκε γιατί το αξίζει» είπε ο Ετόρε Μεσίνα κι αφού τον διαβεβαιώσαμε ότι ήταν όντως μία ανεπανάληπτη στιγμή, περάσαμε στο προκείμενο.
«Δεν θα έλεγα ότι οι δύο ομάδες έχουν διαφορετικά όπλα» είπε ο Ιταλός κόουτς και πρόσθεσε: «Πρόκειται για δύο απολύτως ισορροπημένες ομάδες, που έχουν ταλέντο και παίζουν ομαδικά. Πιστεύω ότι η ομάδα που θα παρουσιαστεί πιο συγκροτημένη και πιο έτοιμη να κερδίσει στις μικρές λεπτομέρειες θα κερδίσει και το ματς». Ο Ετόρε, που επιστρέφει σε φάιναλ φορ μετά από το 2009 και τον συγκλονιστικό τελικό του Βερολίνου, δεν ανακατεύεται στις... παρελθοντικές σχέσεις του Ολυμπιακού με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.
«Ο κάθε παίκτης έχει προσωπικότητα και πρέπει να ξέρει πώς να αντιδράσει στο γήπεδο και τι να αναζητήσει. Αν η περσινή ήττα ενόχλησε, τότε τα παιδιά πρέπει να το διαχειριστούν. Είναι δικό τους θέμα και πρέπει φυσικά να βγει υπέρ της ομάδας... Κι όσο για εμένα, δεν ήμουν πέρυσι στην ΤΣΣΚΑ οπότε δεν έχω καμία σχέση με όσα έγιναν».
Αν και είναι από τους ελάχιστους Ευρωπαίους προπονητές που είχαν την ευκαιρία να εργαστούν σε μία ομάδα του ΝΒΑ (αναλαμβάνοντας κανονικό και υπεύθυνο ρόλο), δεν θεωρεί ότι ο ίδιος με τον «Ζοτς» και τον «Ντούντα» έχουν διδάξει τη σύγχρονη φιλοσοφια του ευρωπαϊκού μπάσκετ... «Εγώ απλά κάνω τη δουλειά μου και βέβαια είναι γεγονός ότι αν υπάρχει κάποιος ο οποίος πιστεύει ότι εμείς έχουμε διδάξει μπάσκετ είναι μεγάλη τιμή. Δεν κάνω τίποτα περισσότερο από τη δουλειά μου, που είναι και η ζωή μου όμως».
«Kαι το 1998 νέους παίκτες είχα, αλλά το πήραμε»
Ο Ετόρε Μεσίνα δεν ενοχλήθηκε όταν τον ρωτήσαμε για την εμπειρία των παικτών του στην κατάκτηση τίτλων. Μπορεί να πρόκειται για μεγάλα ονόματα που, όμως, δεν έχουν κατακτήσει πολλούς τίτλους με συλλόγους... «Σίγουρα ο Ολυμπιακός βρέθηκε στην ίδια θέση και πέρυσι κατακτώντας την Ευρωλίγκα. Θα σας θυμήσω κάτι όμως... Και το 1998 με την Κίντερ στη Βαρκελώνη είχα μόνο δύο παίκτες που είχαν ξαναβρεθεί στο ίδιο επίπεδο. Και τον Νεστέροβιτς τελικά να κάνει ως πιτσιρικάς μεγάλες εμφανίσεις. Και τελικά κερδίσαμε. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Οτι δεν έχει σημασία αν έχει κατακτήσει τίτλους, αλλά πόσο το επιθυμείς».
Πηγή: Goal