Μία νέα ευρωπαϊκή οδηγία προβλέπει τη δημιουργία μίας βάσης δεδομένων για όλους τους οδηγούς στα κράτη-μέλη της ΕΕ, στην οποία θα έχουν άμεση πρόσβαση οι διωκτικές αρχές κάθε χώρας. Τι αλλάζει για εμάς τους οδηγούς; Μπορείς να ασκήσεις ένσταση στην ποινή που σου επέβαλε η αστυνομία μίας άλλης χώρας; Κινδυνεύουμε να χάσουμε το δίπλωμα οδήγησης μετά από μία παράβαση στο εξωτερικό και αφού έχουμε επιστρέψει στην πατρίδα μας; Ακολουθούν οι απαντήσεις.
1. Τι αλλάζει με τη νέα οδηγία;
Όταν ταξιδεύουμε στο εξωτερικό και υποπίπτουμε σε κάποια παράβαση (π.χ. μας πιάνει ραντάρ για υπερβολική ταχύτητα), είναι πολύ δύσκολο για τις τοπικές αρχές να εξακριβώσουν τα στοιχεία μας, αν δεν μας έχουν σταματήσει επιτόπου. Αυτό απλοποιείται πλέον, οπότε θα μας στέλνουν περισσότερα πρόστιμα από το εξωτερικό.
2. Πότε επιτρέπεται να ζητήσουν οι ξένες Αρχές τα στοιχεία μας;
Η πρόσβαση στην τράπεζα δεδομένων προβλέπεται μόνον για τις εξής παραβάσεις: Παραβιάσεις του ορίου ταχύτητας, οδήγηση χωρίς κράνος ή ζώνη ασφαλείας, παραβίαση κόκκινου σηματοδότη και λωρίδας αποκλειστικής χρήσης (π.χ. λεωφορειολωρίδας), οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών, χρήση κινητού τηλεφώνου.
Η αρμόδια Αρχή στέλνει ένα ενημερωτικό έγγραφο στην τράπεζα δεδομένων, στο οποίο αναφέρεται η παράβαση και ζητά το προβλεπόμενο πρόστιμο. Το έγγραφο συντάσσεται στη γλώσσα της χώρας, όπου βεβαιώθηκε η παράβαση.
3. Ποιες χώρες έχουν δικαίωμα πρόσβασης στο σύστημα;
Μόνον οι χώρες-μέλη της ΕΕ. Για παράδειγμα η Ελβετία ή η Κροατία δεν διαθέτουν πρόσβαση στην τράπεζα δεδομένων.
4. Μπορεί να χάσει κάποιος το δίπλωμά του εξαιτίας μίας παράβασης στο εξωτερικό;
Όχι. Αν έχεις παραβιάσει το όριο ταχύτητας, π.χ. στην Ιταλία, δεν μεταφέρονται πόντοι στο ελληνικό πόιντ σίστεμ, ούτε αφαιρείται το δίπλωμά σου στην Ελλάδα. Μπορεί όμως να τιμωρηθείς για ένα διάστημα με απαγόρευση οδήγησης στην Ιταλία, όπου έκανες την παράβαση.
5. Τι ένδικα μέσα μπορώ να χρησιμοποιήσω εναντίον ενός προστίμου για τροχαία παράβαση στο εξωτερικό;
Βασικά υπάρχει η δυνατότητα υποβολής ένστασης προς τις αρμόδιες ξένες Αρχές για το πρόστιμο. Αν δεν πληρωθεί το πρόστιμο ή δεν υποβληθεί ένσταση, τότε αναλαμβάνουν οι εγχώριες Αρχές για την καταβολή του. Ο παραβάτης ενημερώνεται από αυτές και έχει και σε αυτή την περίπτωση δύο εβδομάδες χρόνο για να υποβάλει ένσταση.