Η πρωτεύουσα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, το Μόναχο, είναι για το μπάσκετ άγονη γραμμή. Το Παρίσι τρύπωσε από το παράθυρο, χάρη στην άσημη Ναντέρ που κατοικεδρεύει στα προάστια της «Πόλης του Φωτός».

Και Κιέβο και Στρασβούργο και Μπάμπεργκ. Κωνσταντινούπολη εις τριπλούν, αλλά και Βελιγράδι εις διπλούν. Μικρά χωριά, αλλά και λαμπερές μεγαλουπόλεις. Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Μόσχα, Τελ Αβίβ, Μιλάνο, Αθήνα. Αλλά και Κάουνας και Μάλαγα και Βιτόρια και Σιένα.

Πατρίκιοι και πληβείοι, στο ίδιο σαλόνι. Θα μαζευτούν όλοι για την κλήρωση στις 4 Ιουλίου, θα βγάλουν τα μάτια τους σε έναν μαραθώνιο 7 μηνών και στο τέλος θα το σηκώσουν οι Ελληνες. Δεν σας αδικώ αν χάσατε το μέτρημα. Ο Παναθηναϊκός (6) και ο Ολυμπιακός (3) κατέκτησαν το ευρωπαϊκό τρόπαιο εννέα φορές τα τελευταία 17 χρόνια, από το Παρίσι του 1996 μέχρι το Λονδίνο του 2013.

Η Ευρώπη μας αντιμετωπίζει με σεβασμό και δέος, αλλά εμείς κάνουμε ό,τι χειρότερο μπορούμε για να απαξιώσουμε ό,τι καλύτερο μας έχει συμβεί ποτε. Η ομαδάρα με τα κόκκινα και η ομαδάρα με τα πράσινα αξίζουν καλύτερο κοινό, μία καλύτερη χώρα.

Αν μη τι άλλο, η ερχόμενη σεζόν θα λανσάρει νέες ομάδες, νέα πρόσωπα, νέες, απάτητες πόλεις. Η Πρόκομ εξοστρακίστηκε μετά από πολλά χρόνια αδιάκοπης παρουσίας, όπως και η Ολύμπια Λιουμπλιάνα και οι ταλαίπωροι εκπρόσωποι της Κροατίας. Το εισιτήριο που εκδόθηκε μέσω της Αδριατικής Λίγκας κατέληξε στον Ερυθρό Αστέρα, ο οποίος καταφτάνει για να κάνει παρέα στην Παρτίζαν.

Η Μπουντιβέλνικ Κιέβου άνοιξε την πόρτα για λογαριασμό της Ουκρανίας, ενώ το Πράσινο Βουνό (Ζιέλονα Γκόρα, κοντά στα γερμανικά σύνορα) θα εκπροσωπήσει την Πολωνία. Η Λοκομοτίβ Κούμπαν κέρδισε διπλή πρόκριση μέσω Eurocup και ρωσικού πρωταθλήματος, οπότε έμεινε χώρος για να προσκληθεί αριστίνδην η ευπρόσδεκτη Μπάγερν Μονάχου (αντί της ανεπίδεκτης Αλμπα).

Η Στρασμπούρ επιστρέφει μετά από 7 χρόνια, μαζί με την ομάδα-θαύμα που της έκλεψε τον τίτλο στη Γαλλία (τη μικρούλα Ναντέρ), στη θέση της Ρόμα, η οποία αρνήθηκε ανεξήγητα τη συμμετοχή. Η Μακάμπι παραμένει αμετακίνητη, μολονότι έχασε το πρωτάθλημα στο Ισραήλ από την ομάδα του Πατ Καλάθη. Και πολύ της πέφτει το Εurocup, της θρασύτατης Μακάμπι Χάιφα!

Το σκηνικό της Ευρωλίγκας θα συμπληρωθεί με μία ομάδα που θα ξεχωρίσει από τα προκριματικά. Την 24η θέση διεκδικούν η Χίμκι, η Λιέτουβος Ρίτας, η Βαρέζε, η Οστάνδη, η τουρκική Μπάνβιτ, η γερμανική Ολντενμπουργκ, η τσέχικη Νίμπουργκ και η λεττονική VEF Ρίγα.

Περί τρίτης ελληνικής ομάδας, ούτε λόγος. Η χώρα που έβγαλε 9 πρωταθλητές Ευρώπης σε 17 χρόνια δυσκολεύεται να βρει ικανούς εκπροσώπους ακόμα και για το Eurocup. Μόνο ο Πανιώνιος εμφανίζεται πρόθυμος να συμμετάσχει στη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση. Δει δη χρημάτων. Και φιλοδοξίας. Και γηπέδου. Και οράματος.

Η Nova θα καλύψει και φέτος την Ευρωλίγκα, για 10η συνεχόμενη σεζόν. Ο πρώτος αγώνας που μεταδόθηκε από τη συνδρομητική μας συχνότητα (τότε Supersport) ήταν ένα ΑΕΚ-Μπένετον 83-75, στις 22 Φεβρουαρίου 2005. Ναι, ΑΕΚ! Στην Ευρωλίγκα και μάλιστα στη φάση των «16»!

Η «Ενωση» είχε τότε έδρα το Ολυμπιακό κλειστό του Γαλατσίου, πρόεδρο τον Γιάννη Φιλίππου, προπονητή τον Φώτη Κατσικάρη και παίκτες τους Νίκο Ζήση, Γιάννη Μπουρούση, Μιχάλη Πελεκάνο, Νίκο Χατζή, Ανδρέα Γλυνιαδάκη, Κουάντρε Λόλις, Τόμπι Μπέιλι, Γιώργο Τσιάρα, Νταβόρ Κους, Σάντρο Νίτσεβιτς. Ο Κακιούζης και ο Ντικούδης είχαν ήδη μετακομίσει στο εξωτερικό. Στη Μπένετον του Έτορε Μεσίνα έπαιζαν μεταξύ άλλων ο Σισκάουσκας, ο Μπλούδενταλ, ο Μαρκονάτο, ο Μπουλέρι, ο αμούστακος Μπαρνιάνι.

Εμείς συνεχίζουμε απτόητοι, η ΑΕΚ και η Μπένετον όχι. Η πρώτη γνώρισε απανωτούς υποβιβασμούς, η δεύτερη διαλύθηκε. Το υπέροχο γήπεδο του Γαλατσίου έμεινε στα αζήτητα και έγινε σούπερ μάρκετ. Ο Φιλίππου απογοητεύτηκε από το «πανηγύρι των ζουρλών» και έριξε μαύρη πέτρα. Κύλησε πολύ νερό μέσα στα τελευταία 8-9 χρόνια ένθεν κακείθεν της Αδριατικής. Και έπνιξε πολλούς.

Πηγή: novasports.gr