Είναι έως και αποκαρδιωτική η σύγκριση των όσων συμβαίνουν στις άλλες χώρες του ποδοσφαίρου στις περιπτώσεις διαφθοράς με αυτά που δεν έχουν συμβεί, δεν συμβαίνουν και δεν θα συμβούν ποτέ στην ποδοσφαιρική Ελλάδα. Και σαν να γίνεται επίτηδες, με φοβερή, σαδιστική συχνότητα, έρχονται μαθήματα από τα ξένα για να μας δείξουν πώς θα έπρεπε να γίνεται η δουλειά, πώς θα καθάριζε κάποιος, πώς θα εμφάνιζε ένα πιο καθαρό ποδόσφαιρο, αν τον ενδιέφερε, αν τον ένοιαζε και αν ήταν διατεθειμένος και επαρκώς δυνατός για να το καθαρίσει.
Τελευταίο «κρούσμα» καταπολέμησης της διαφθοράς, το χθεσινό ιταλικό. Μια απόφαση επιβολής ποινών σε καμιά 20αριά ποδοσφαιριστές-πρωταγωνιστές σε στημένα παιχνίδια. Με έναν εξ αυτών, τον διεθνή τερματοφύλακα Ζαν Φρανσουά Ζιλέ, που μέχρι σήμερα ανήκε στην Τορίνο και στη «στημένη» στιγμή αγωνιζόταν για την Μπάρι, να τρώει ποινή αποκλεισμού από τους αγώνες για 43 μήνες.
Είναι αμέτρητοι οι «γκουρού» στην ανάλυση της διαφθοράς του ποδοσφαίρου, οι οποίοι επιμένουν στην ανάγκη να εστιάσει ο φακός της προσπάθειας για την πάταξή της πάνω στους πρωταγωνιστές, τους ποδοσφαιριστές. Διότι όλοι οι ειδικοί συμφωνούν: δίχως ποδοσφαιριστές δεν υπάρχει «στοιχηματική» διαφθορά στο ποδόσφαιρο. Δεν υπάρχει εγγύηση διαμόρφωσης αποτελέσματος. Ούτε της διακύμανσης ούτε του τελικού αποτελέσματος. Δεν υπάρχει «1 ημίχρονο, 2 τελικό» χωρίς τα πόδια ή τα χέρια ποδοσφαιριστών. Κι αυτός είναι ο λόγος, η εξήγηση για την τάση που διαμορφώνεται, της τιμωρίας όχι μόνο ομάδων, αλλά και φυσικών προσώπων και ειδικά ποδοσφαιριστών, εφόσον προφανώς υπάρξουν ενοχοποιητικά στοιχεία.
Περίπου δύο χρόνια μετά την αρχή της, η υπόθεση «έρευνα για τα στημένα ελληνικά ποδοσφαιρικά παιχνίδια» δεν προκαλεί ούτε το γέλιο πλέον. Δύο χρόνια μετά μπορεί κανείς με βεβαιότητα να συμπεράνει ότι αυτή η υπόθεση προσέφερε ελάχιστα στο ποδόσφαιρο, αντί να γίνει η ευκαιρία για την κάθαρσή του. Το ποδόσφαιρο γύρευε να κάνει μπάνιο, να πλυθεί και να καθαριστεί βιολογικά, και η υπόθεση «στημένα» δεν του προσέφερε τίποτα παραπάνω από ένα χαρτομάντιλο, για στεγνό στιγμιαίο καθάρισμα, ίσα ίσα, για το θεαθήναι.
ΠΗΓΗ: SportDay