Ο Ολλανδός που άλλαξε τη σύγχρονη ιστορία του συλλόγου την προηγούμενη δεκαετία έπαιξε σημαντικό ρόλο στις πετυχημένες επιλογές προπονητών. Η Μπάρτσα σ' αυτό το διάστημα δεν έκανε ούτε ένα λάθος. Χοντρικά, ο Λαπόρτα ήξερε πως στη διοίκησή του έχει εξαιρετικούς τεχνοκράτες και πρωτοπόρους επιχειρηματίες στους τομείς τους, αλλά τα μυστικά του ποδοσφαίρου δεν τα κατείχε κανείς. Ο Φρανκ Ράικαρντ ήταν πρόταση του Κρόιφ, ο Πεπ Γκουαρδιόλα, άλλοτε παίκτης του, είχε την ευλογία του «μαέστρου» του.
Ο Τίτο Βιλανόβα ήταν η λογική συνέχεια, μια πετυχημένη διαχείριση του τεχνικού διευθυντή, Αντόνι Θουμπιθαρέτα, και είχε τη συγκάταθεση του Πεπ, όταν εκείνος την ημέρα της αποχώρησής του είπε πως «με τον Τίτο η Μπάρτσα δεν λανθάνει».
Οι «φύλακες» της μεθόδου απομακρύνθηκαν
Τώρα, η διοίκηση, αντιμαχόμενη τον Κρόιφ -τον μοναδικό που της κάνει αντιπολίτευση σταθερά τα τελευταία χρόνια- εφόσον του πήρε τον τίτλο του επίτιμου προέδρου. Με τον Γκουαρδιόλα, επίσης σε διαμάχη: το προηγούμενο εξάμηνο του πετούσαν πέτρες μέσω των προπαγανδιστικών σχολίων τρίτων κι ας βρισκόταν 6.000 χιλιόμετρα μακριά από τη Βαρκελώνη, στη Νέα Υόρκη, οδηγώντας στην έκρηξη του Καταλανού τεχνικού και τη μετέπειτα διάψευση των ισχυρισμών του από τον πρόεδρο Σάντρο Ροσέλ.
Με τον Τίτο Βιλανόβα να παίρνει την απόφαση να συγκεντρωθεί εξ ολοκλήρου στο παιχνίδι της ζωής του και να αφήσει κατά μέρους την Μπάρτσα. Με τον τεχνικό διευθυντή Αντόνι Θουμπιθαρέτα στο περιθώριο, μιας και σ' εκείνη τη θέση τον «φύτεψε» ο Γκουαρδιόλα -ο Ροσέλ ήθελε τον Γκιγέρμο Αμόρ, νυν υπεύθυνο της Λα Μασία- και εξαιτίας των διαφορών του με τη διοίκηση πρόσφατα έθεσε την παραίτησή του στον πρόεδρο όταν εκείνος προσπάθησε να απολύσει τους δύο πιο στενούς συνεργάτες του. Η μη συμμετοχή του, δε, στις διαπραγματεύσεις για την απόκτηση του Νεϊμάρ και η εξύμνηση του διευθυντή ποδοσφαίρου, Ραούλ Σανλιεΐ, μαζί με τις αποτυχημένες προσπάθειες εύρεσης κεντρικού αμυντικού, έχουν ζημιώσει το πρεστίζ και την αξιοπιστία του στα μάτια μιας διοίκησης που πάντα τον θεωρούσε «ύποπτο» λόγω της προσκόλλησής του στην άλλη πλευρά, εκείνη των Γκουαρδιόλα-Κρόιφ, βρίσκεται σε σταυροδρόμι, έναν μήνα πριν από την έναρξη της σεζόν αναζητώντας όχι μόνο τη συνέχεια του Τίτο, αλλά και του Πεπ.
Με εξαίρεση τον Λουίς Ενρίκε -που πρόσφατα ανέλαβε τη Θέλτα και θα ήταν unfair προς τους Γαλιθιάνους η πρόσληψή του-, προπονητή που εργάστηκε στο πλάι τόσο του Γκουαρδιόλα όσο και του Βιλανόβα όσο έμεινε στον πάγκο της Μπαρτσελόνα Β, οι υπόλοιποι υποψήφιοι δεν θεωρούνται απόλυτοι γνώστες της ιδιαίτερης ποδοσφαιρικής γλώσσας της Μπάρτσα.
Ο φόβος για το μοντέλο
Ο Σάντρο Ροσέλ, με τις φιλίες και τις φοβίες του, έμεινε δίχως ασπίδα όπως ήταν ο Κρόιφ για τον Ράικαρντ και τον Γκουαρδιόλα τόσο προς τις τότε διοίκησεις όσο και προς τον κόσμο, άλλωστε όταν ανέλαβαν ο ένας είχε υποβιβαστεί με τη Σπάρτα Ρότερνταμ και στο βιογραφικό του άλλου ξεχώριζε η άνοδος της Μπάρτσα Β από την 4η στην 3η εθνική ή η παρουσία του Τίτο στα χρυσά χρόνια του Πεπ. Οι σύμμαχοί του επίσης λιγόστεψαν και για αρκετούς το μοντέλο δεν είναι εγγυημένο όσο υπάρχει η γνώση πως ο αγαπημένος του προπονητής του προέδρου είναι ο Λουίζ Φελίπε Σκολάρι και πιθανότατα η οποιαδήποτε επιλογή μπορεί να είναι μια μεταβατική λύση έως ότου αναλάβει ο «Φελιπάο» μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014.
Εξέλιξη: Το ταίριασμα Μέσι - Νεϊμάρ
Ο νέος προπονητής της Μπαρτσελόνα θα πρέπει να εξελίξει τον παρόντα τρόπου παιχνιδιού. Από την περασμένη σεζόν και από το Κύπελλο Συνομοσπονδιών έμεινε ως δεδομένο πως το μοντέλο χρειάζεται να διατηρήσει τις βασικές αρχές του, ενώ θα προκαλεί νέα προβλήματα στους αντιπάλους που πλέον φαίνεται πως από το πολύ διάβασμα της μεθόδου την έχουν μάθει... νεράκι. Σ' αυτόν τον τομέα ο διάδοχος του Τίτο Βιλανόβα έχει να δει πως θα χρησιμοποιήσει τον Τσάβι, ποια θα είναι η λειτουργία του Φάμπρεγας, ποιο το ροτέισον δίχως τον Τιάγκο Αλκάνταρα, αλλά με τον Σέρζι Ρομπέρτο. Το μεγάλο ερώτημα, δε, παραμένει ο τρόπος με τον οποίον θα συνδεθούν ο Λιονέλ Μέσι με τον Νεϊμάρ διότι, άλλες οι ιδέες του Τίτο και άλλες του αντικαταστάτη του.
Αμυνα: Το μεγάλο κενό
Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσει είναι η αμυντική λειτουργία και δη στο κέντρο της γραμμής, εκεί όπου την προηγούμενη σεζόν έπασχε. Οι «μπλαουγκράνα» αυτή τη στιγμή στο ρόστερ τους έχουν δύο ετοιμοπόλεμα στόπερ: Πικέ και Ματσεράνο. Ο Πουγιόλ προέρχεται από τραυματισμό, τον Μπάρτρα δεν τον θεωρούσε προετοιμασμένο κατάλληλα ο προηγούμενος προπονητής. Η ανάγκη για ενίσχυση της θέσης είναι δεδομένη εδώ και τρία καλοκαίρια, μονάχα που κεντρικός αμυντικός δεν εμφανίζεται στο «Καμπ Νόου». Υποτίθεται, δε, πως πλέον ο νέος προπονητής θα έχει κι αυτός λόγο στην επιλογή του ποδοσφαιριστή, αν και η τεχνική διεύθυνση προσπαθεί να κλείσει γρήγορα τον Νταβίντ Λουίζ από την Τσέλσι μιας και η περίπτωση του Τιάγκο Σίλβα δεν φαίνεται να προχωρά.
Πηγή: Goal