Εικόνα που άρεσε και σε πολλές περιπτώσεις ενθουσίασε τους φίλους του «τριφυλλιού» που παρακολούθησαν live το παιχνίδι, αποκομίζοντας καλές εντυπώσεις απ' την πειστική εμφάνιση της ομάδας τους μεσοεπιθετικά και τα τέσσερα γκολ. Μολονότι λείπουν ακόμη βασικά κομμάτια του παζλ όπως ο Μπεργκ, ο δεύτερος φορ, ο δημιουργικός χαφ κι ένας ακόμη ακραίος ως «αντι-Μαυρίας». Υπήρχε βεβαίως και η μισοάδεια πλευρά του ποτηριού, αυτή που κατέδειξε τις αμυντικές δυσλειτουργίες του Παναθηναϊκού, την ευκολία με την οποία δεχόταν έως το 60' φάσεις από τους Τούρκους και τα τέσσερα «φθηνά» γκολ.

Στο τελευταίο κομμάτι άλλωστε, αυτό της αμυντικής συμπεριφοράς των «πράσινων», εστίασε σημαντικό μέρος των δηλώσεών του μετά το ματς και ο Γιάννης Αναστασίου, κάνοντας λόγο για «street football», «άναρχο παιχνίδι» και υποχρέωση των παικτών του να είναι πιο λειτουργικοί στην άμυνά τους.

Οι λόγοι τώρα που παρουσίασε αυτή την αναποτελεσματική αμυντική εικόνα ο Παναθηναϊκός στην πρώτη ώρα του αγώνα με την Ελεζίγκσπορ σηκώνουν πολλή κουβέντα, αλλά έχουν ξεκάθαρη ποδοσφαιρική εξήγηση. Και ξεκινούν πρώτα απ' όλα από το στυλ παιχνιδιού που προσπαθεί να περάσει ο 40χρονος τεχνικός στο «τριφύλλι». Μία καθαρά «ολλανδική», επιθετική φιλοσοφία, με ποδόσφαιρο κατοχής, πίεση στον αντίπαλο στα 2/3 του γηπέδου, που επιβάλλει στην αμυντική γραμμή να παίζει ψηλά, λίγα μέτρα πριν από τη σέντρα. Ολα αυτά βεβαίως δεν είναι εύκολο να τα «κουμπώσεις» σε μία ομάδα από τη μία μέρα στην άλλη. Χρειάζονται χρόνος, δουλειά, αυτοματισμοί και τα κατάλληλα εργαλεία για να βρει τη σωστή ισορροπία και να ελαχιστοποιηθεί το ρίσκο που ούτως ή άλλως δημιουργεί το εν λόγω (επιθετικό) στυλ παιχνιδιού.

Πώς «φωτογράφισε» τον υποψήφιο

Το κλειδί σ' αυτή την πρώτη σημαντική αμυντική «εξίσωση» για τον Αναστασίου δεν είναι άλλο από τον κεντρικό αμυντικό που ψάχνει ο Παναθηναϊκός, προκειμένου να κλείσει την τετράδα των στόπερ. Εναν αμυντικό που θα έχει διαφορετικά αγωνιστικά χαρακτηριστικά από τους ήδη υπάρχοντες (Τριανταφυλλόπουλο, Κουτρουμπή, Ρισβάνη) και το κυριότερο: θα διαθέτει πείρα και ταχύτητα. Οπως ακριβώς τον είχε «φωτογραφίσει» στη συνέντευξη-απολογισμό που είχε δώσει μετά την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου της προετοιμασίας. «Το πρώτο μέλημά μας, επειδή θα βρεθούμε πολλές φορές να παίξουμε σε ανοικτό γήπεδο, είναι να έχει ο αμυντικός που θα αποκτηθεί μία σχετική ταχύτητα. Είναι δύσκολο να βρεις αμυντικό που να ξέρει μπάλα και να είναι καλός στο ένας εναντίον ενός, γιατί τότε θα χρειαστείς πολλά εκατ. ευρώ. Προσπαθούμε να βρούμε έναν παίκτη που θα έχει ηγετικά χαρακτηριστικά και θα μπορέσει να βελτιώσει και να κατευθύνει και τους άλλους νεαρούς στόπερ της ομάδας μας. Εναν αμυντικό που θα μπορεί να κατεβάσει την μπάλα μέχρι ένα σημείο και το κυριότερο: θα έχει όπως είπα ταχύτητα και καλή αντίληψη, για να παίρνει σωστές τοποθετήσεις. Γιατί όταν θα αναγκάζεσαι να παίξεις ψηλά και σε ανοικτό γήπεδο, χρειάζεται ρίσκο. Κι από την άλλη σαν παίκτης πρέπει να είσαι προσωπικότητα για να κατευθύνεις σωστά την άμυνα και να αποφύγεις τις δύσκολες καταστάσεις».

Ταχύτητα, λοιπόν, προσωπικότητα και σωστές τοποθετήσεις είναι τα ζητούμενα χαρακτηριστικά για τον υπό μεταγραφή στόπερ, προκειμένου να... λύσει την «εξίσωση» και να περιορίσει το ρίσκο που υποχρεώθηκαν να πάρουν οι Κουτρουμπής, Τριανταφυλλόπουλος και Ρισβάνης στο φιλικό με την τουρκική ομάδα. Διότι, κακά τα ψέματα, ουδείς από τη συγκεκριμένη τριάδα έχει τις παραστάσεις και ίσως και τα αγωνιστικά στοιχεία που απαιτούνται για να ανεβάσει την ομάδα ψηλά, καθοδηγώντας σωστά την ισορροπία της άμυνας όταν χάνεται η μπάλα κι ο αντίπαλος βγαίνει στην κόντρα με ταχύτητα. Οπως έγινε επί παραδείγματι στα τρία τελευταία γκολ των Τούρκων (και στο «τσουνάμι» των αντεπιθέσεων έως το 60' και την είσοδο του Μέντες στον άξονα) κι όπως θα γίνει πολλές φορές στο πρωτάθλημα της Super League, όπου η πλειοψηφία των ομάδων θα περιμένει τον Παναθηναϊκό στο μισό γήπεδο και θα ψάχνει το γρήγορο transition για να τον «χτυπήσει».

Ο Σέσαρ και ο... επόμενος

Ενας τέτοιος αμυντικός ήταν ο 31χρονος, μέλος επί σειρά ετών της εθνικής Σλοβενίας, Μπόστγιαν Σέσαρ, που κυνήγησε με πολλές αξιώσεις ο Παναθηναϊκός την πρώτη εβδομάδα του Ιούλη, αλλά εν τέλει ο ίδιος επέλεξε να παραμείνει στην Κιέβο, οδηγώντας τους «πράσινους» σε εκ νέου αναζήτηση ενός στόπερ με παρόμοιο αγωνιστικό και ηγετικό προφίλ.

Τα αμυντικά «παράπονα» του Αναστασίου από το προχθεσινό φιλικό δεν εστιάζονται βεβαίως μόνο στους στόπερ αλλά και στη συνολική ανασταλτική λειτουργία της ομάδας του. Στην ευκολία με την οποία περνούσαν οι μπάλες από τον άξονα (που ειδικά στο πρώτο μέρος θύμιζε... αεροδιάδρομο) αλλά και στα αμυντικά ντουμπλαρίσματα στα άκρα που δεν εκτελέστηκαν σωστά, με αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός να «φάει» πολλές «εύκολες» φάσεις κι από τις πτέρυγες. Η είσοδος και η πείρα του Μέντες ντα Σίλβα ισορρόπησαν αρκετά τα πράγματα -μολονότι ο Ολλανδός δεν είναι ακόμη 100% έτοιμος και του λείπει ο ρυθμός- και περιόρισαν την ευκολία με την οποία έβγαιναν οι επιθέσεις των Τούρκων, πολύ απλά επειδή έχει ένα στοιχείο που (προς το παρόν) δεν διαθέτει άλλος παίκτης του «τριφυλλιού». Απόλυτη αντίληψη του χώρου και σωστές τοποθετήσεις. Και γι' αυτό ακριβώς ο Ολλανδός αναμένεται να είναι ένα από τα βαρόμετρα του φετινού Παναθηναϊκού.

Τελευταίο σκέλος της αμυντικής «εξίσωσης» οι στημένες φάσεις. Κι εδώ χρειάζεται πολλή δουλειά και κυρίως επικοινωνία. Ακριβώς επειδή η ζώνη που θέλει να εφαρμόσει ο Αναστασίου στα στημένα απαιτεί ενιαία αμυντική συμπεριφορά, σωστή καθοδήγηση απ' τους τερματοφύλακες και γνώση της θέσης που θα πρέπει να βρίσκεται ο καθένας. Στοιχεία που δεν έδειξαν οι «πράσινοι» ούτε στα δύο γκολ που δέχθηκαν από τη Γάνδη ούτε στο πρώτο τέρμα της Ελαζίγκσπορ στο προχθεσινό φιλικό.

Πηγή: Goal