Ο εντυπωσιακός Βρετανός κατέκτησε το πρώτο του χρυσό μετάλλιο στην απόσταση σε παγκόσμιο πρωτάθλημα, καθώς κατάφερε να αφήσει πίσω του πολλούς ισχυρούς αντιπάλους. Και το κατάφερε κρατώντας δυνάμεις μέχρι δύο στροφές πριν το φινάλε και έχοντας επιβιώσει από δυνατά σπρωξίματα.

Ο Βρετανός στα τελευταία 300 μ. άντεξε την πίεση του Ιμπραχίμ Τζειλάν, του αθλητή που ήταν νικητής πριν δύο χρόνια στο Νταεγού. Ο Φάρα τερμάτισε σε 27.21.71 πήρε το χρυσό, με τον αντίπαλό του να μένει δεύτερος με 27.22.23. Τρίτος πίσω τους, ήταν ο Πολ Τανούι (27.22.61). Ο Φάρα, που στο Λονδίνο έκανε το νταμπλ, σε λίγες μέρες θα κληθεί να υπερασπιστεί τον τιτλο του στα 5.000 μέτρα.

Με τον... κακό της εαυτό τα είχε η Μπρίτνει Ρις, λίγο μετά τον προκριματικό του μήκους, εκεί όπου χρειάστηκε να κάνει και τα τρία άλματα και να προκριθει τελικα ως 12η στον τελικό του μήκους. Η νικήτρια σε Βερολίνο και Νταεγού “προσγειώθηκε” δύο φορές στα 6,57 μ. και άφησε έξω με την συμπατριώτισσα της Φούνι Τζιμόχ με την ίδια επίδοση.

Η Ρις έχει στα πόδια της 7,25 μ, και παρά την μέτρια παρουσία στον προκριματικό παραμείνει φαβορί για το χρυσό. Ενα άλμα στα 6,85 μ., πέτυχε η Σάρα Πρόκτορ, πατώντας μάλιστα 26 εκ. πίσω από την βαλβίδα, ενώ στα 6,23 μ. προσγειώθηκε η Μπλέσινγκ Οκαγκμπαρέ. Η Ρωσίδα Ντάρια Κλίσινα είχε άλμα στα 6,70 μέτρα.

Η Αμαντλί Μόντσο και η Κριστιν Οχορουόγκο έδειξε από τον προκριματικό των 400 μ., πως είναι τα φαβορί για το χρυσό μετάλλιο. Η Βρετανίδα με 50.20 έκανε την καλύτερη επίδοση του προκριματικού, ενώ η αθλήτρια από την Μποτσουάνα, που υπερασπίζεται τον τίτλο της τερμάτισε χαλαρά σε 50.76. Με ενδιαφέρον αναμένεται η επανεμφάνιση της Νοβλίν Γουίλιαμς, που στην αρχή της χειμερινής σεζόν αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα υγείας. Η αθλήτρια από την Τζαμάικα πέτυχε 50.83.

Στον προκριματικό των 3.000 μ. στιπλ η Ντιρό Ετενές με 9.24.02 πέτυχε τον καλύτερο χρόνο, ενώ η κορυφαία φέτος στον κόσμο, βάσει επίδοσης Λιδία Τσέπκιουρι πέτυχε 9.24.9.