Σε μια χώρα που η ανεργία καλπάζει και αγγίζει το 27% είναι όντως πρόκληση να δίνονται αυτά τα λεφτά, αν κάποιος τη δει την ιστορία μεμονωμένα. Διότι συνολικά η Ρεάλ μπορεί να έδωσε αυτά τα χρήματα για τον Ουαλό, αλλά εισέπραξε αρκετά από πωλήσεις άλλων παικτών. Σε αυτό το δίμηνο των μεταγραφών, που μονοπώλησε η ιστορία του Μπέιλ, οι 20 πρώτες λίγκες (17 χώρες είναι, διότι σε τρεις εξ αυτών δόθηκαν πολλά χρήματα και από τις β' κατηγορίες) της Ευρώπης ξόδεψαν το ιλιγγιώδες ποσό των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ (2,95 δισ. για την ακρίβεια)! Οι έξι τοπ λίγκες της Ευρώπης, από Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Ρωσία και Γερμανία, ξόδεψαν φέτος 2,487 δισ. ευρώ! Ποια κρίση; Συνολικά στο ποδόσφαιρο κρίση δεν υπάρχει, αν και αρκετοί μεγάλοι σύλλογοι διάγουν δύσκολες μέρες. Πέρυσι οι ίδιες έξι λίγκες είχαν δαπανήσει 2,375 δισ. ευρώ, όπερ σημαίνει πως φέτος έδωσαν περισσότερα.
Η (αγγλική) τρέλα της εκπνοής...
Δύο φορές τον χρόνο στην Αγγλία γίνεται µεγάλο πανηγύρι. Οχι, δεν είναι κάποια εθνική εορτή, είναι η τελευταία µέρα του καλοκαιρινού µεταγραφικού παζαριού (κυρίως) και του χειµερινού. Πάρτι στήνουν όλοι: Σύλλογοι, παίκτες, ΜΜΕ, φίλαθλοι. Σαν να το κάνουν επίτηδες όλο το καλοκαίρι και να περιµένουν να κάνουν µεταγραφές στο τσακ που τελειώνει η διορία. Από το απόγευµα της Δευτέρας ως τα µεσάνυχτα έγιναν αµέτρητες µεταγραφές στην Αγγλία µε αυτές του Μεσούτ Εζίλ στην Αρσεναλ και του Μαρουάν Φελαϊνί στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να δεσπόζουν. Μόνο τη Δευτέρα οι αγγλικοί σύλλογοι δαπάνησαν 165 εκατοµµύρια ευρώ για µεταγραφές. Είναι η τρέλα τους για την τελευταία µέρα των µεταγραφών. Ο Εζίλ (50 εκατοµµύρια ευρώ) αποτέλεσε την ακριβότερη αγορά στην ιστορία της Αρσεναλ και ταυτόχρονα την ακριβότερη πώληση στην ιστορία της Ρεάλ.
ΑΓΓΛΙΑ
ΞΟΔΕΨΕ ΠΟΛΛΑ, ΑΛΛΑ... ΚΕΡΔΙΣΕ Η ΤΟΤΕΝΑΜ
Παραδοσιακά οι Αγγλοι δαπανούν τα περισσότερα λεφτά σε µεταγραφές. Φέτος ξεπέρασαν τα... όρια µε τις συνολικές αγορές ποδοσφαιριστών να ανέρχονται στο εξωφρενικό ποσό των 762,8 εκατοµµυρίων ευρώ. Και όλα µόνο στην Πρέµιερ Λιγκ, ενώ και οι σύλλογοι της Τσάµπιονσιπ (δεύτερη κατηγορία) πλήρωσαν 41,3 εκατοµµύρια και µπήκαν στο ΤΟΡ-10. Η έκπληξη στην Αγγλία φέτος λέγεται Τότεναµ, που γνώριζε εδώ και καιρό ότι θα πουλήσει τον Γκάρεθ Μπέιλ µε µια κατοστάρα και «νίκησε» κάθε άλλη οµάδα της Πρέµιερ Λιγκ. Τα «σπιρούνια» ξόδεψαν 121,9 εκατοµµύρια ευρώ για να ενισχυθούν αφήνοντας στη δεύτερη θέση τη Μάντσεστερ Σίτι µε τα 116 εκατοµµύρια. Πάντως αξίζει να σηµειωθεί ότι, παρά το γεγονός πως η Τότεναµ πλήρωσε 121,9 εκατοµµύρια, εισέπραξε περισσότερα (127) και βγήκε το ταµείο της ενισχυµένο. Αλλη µία οµάδα στην Πρέµιερ βγήκε στο «συν» από το παζάρι, η Εβερτον (+9,6 εκατ.) µε την πώληση του Μαρουάν Φελαϊνί µε 32,4 εκατοµµύρια χθες τα ξηµερώµατα στη Γιουνάιτεντ.
ΙΤΑΛΙΑ
ΝΑΠΟΛΙ, ΡΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΕ - ΔΩΣΕ ΜΕ ΤΑ 50%
Οι περισσότεροι ιταλικοί σύλλογοι δεν έχουν στον ήλιο µοίρα, αλλά φαίνεται πως ξόδεψαν 409,6 εκατοµµύρια ευρώ για µεταγραφές. Το νούµερο αυτό δεν λέει την πλήρη αλήθεια κι αυτό διότι πολύ µεγάλο µέρος των χρηµάτων αυτών ποτέ ουσιαστικά δεν πληρώθηκαν. Η περιβόητη ιστορία µε τις συνιδιοκτησίες παικτών κατά 50% ανεβάζει στα ύψη το συνολικό κόστος µεταγραφών, χωρίς να πρόκειται σε αρκετές περιπτώσεις για πραγµατικές αγορές. Επειδή σε κάθε κανόνα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, αυτές φέτος ήταν η Νάπολι και η Ρόµα. Οι Ναπολιτάνοι έκαναν αγορές αξίας 87 εκατοµµυρίων ευρώ, µε τα 64 από αυτά φυσικά να προέρχονται από την πώληση του Καβάνι. Οι Ρωµαίοι δαπάνησαν 66,3 εκατοµµύρια, τη στιγµή που εισέπραξαν από πωλήσεις παικτών 105 εκατοµµύρια, βγαίνοντας δηλαδή κερδισµένοι κατά 38,7 εκατ. ευρώ. Η πιο ακριβή µεταγραφή στο ιταλικό παζάρι ήταν ο Γκονσάλο Ιγκουαιν (37 εκατ.).
ΙΣΠΑΝΙΑ
Η ΡΕΑΛ ΞΟΔΕΥΕΙ, ΣΕΒΙΛΛΗ ΚΑΙ ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΕΙΣΠΡΑΤΤΟΥΝ
Σχεδόν όλο το καλοκαίρι τα φώτα της δηµοσιότητας ήταν πάνω στην πολυθρύλητη ακριβότερη µεταγραφή όλων των εποχών. Ο Γκάρεθ Μπέιλ µε 100 εκατοµµύρια ευρώ πήγε στη Ρεάλ, εκτόξευσε τις συνολικές αγορές των ισπανικών συλλόγων στα 400 εκατοµµύρια και αν κάποιοι αναλογιστούν πως συνέβη αυτό σε µια χώρα που µαστίζεται από την οικονοµική κρίση όσο και η Ελλάδα, η απάντηση είναι η εξής: Μπορεί να έδωσαν οι Ισπανοί 400 εκατοµµύρια, αλλά εισέπραξαν παράλληλα 492,5 και µάλιστα κατατάσσονται στη δεύτερη θέση πίσω από την Ολλανδία (+111 εκατ.) στα «καθαρά» κέρδη ως λίγκα. Η Ρεάλ έδωσε τα 190,5 από τα 400 εκατοµµύρια (η Μπάρτσα µόλις 57 για τον Νεϊµάρ) των µεταγραφών, αν και εισέπραξε από πωλήσεις 114,5. Τα µεγάλα και πιο έξυπνα ντιλ πάντως τα έκαναν Σεβίλλη και Ατλέτικο, µε την πρώτη να βγαίνει κατά 56,5 εκατοµµύρια ευρώ κερδισµένη από το παζάρι και τη δεύτερη κατά 45 εκατοµµύρια.
ΓΑΛΛΙΑ
ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΡ ΜΕ... ΑΓΑΠΗ
Ο Ρώσος ιδιοκτήτης της νεοφώτιστης στην πρώτη κατηγορία του γαλλικού πρωταθλήµατος Μονακό, ο Ντιµίτρι Ριµπολόβλεφ, και η εταιρεία από το Κατάρ που έχει στην ιδιοκτησία της την Παρί Σεν Ζερµέν ήταν αυτοί που «κίνησαν» το παζάρι στη Γαλλία. Η Μονακό δαπάνησε 166,2 εκατοµµύρια ευρώ για να αποκτήσει Φαλκάο, Τζέιµς Ροντρίγκες, Μοουτίνιο και την παρέα τους, ενώ οι Παριζιάνοι έδωσαν 110,9 εκατοµµύρια για να αποκτήσουν τρεις ποδοσφαιριστές (Καβάνι, Μαρκίνιος, Ντινιέ). Αυτές τις δύο τις ακολούθησε, σε µεγάλη απόσταση πάντως, η Μαρσέιγ που ξόδεψε 41,7 εκατοµµύρια και µετά το χάος. Μια παραδοσιακή δύναµη στις µεταγραφές, η Λιόν, ξόδεψε µόλις τέσσερα εκατοµµύρια ευρώ. Αξίζει να σηµειωθεί πάντως πως οι τρεις από τις πέντε µεγαλύτερες µεταγραφές αυτού του καλοκαιριού (Καβάνι, Φαλκάο, Τζέιµς Ροντρίγκες) έγιναν από γαλλικές οµάδες, από Μονακό και Παρί Σεν Ζερµέν δηλαδή.
ΡΩΣΙΑ
ΒΡΗΚΑΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΞΕΖΟΥΜΙΣΑΝ ΤΗΝ ΑΝΖΙ
Ο ιδιοκτήτης της Ανζί Μαχάτσκαλα, Σουλεϊµάν Κερίµοφ, είχε ξεκινήσει στις αρχές του καλοκαιριού µε ιδιαίτερη όρεξη για να συνεχίσει να ενισχύει την οµάδα. Είχε δώσει καµιά 60αριά εκατοµµύρια παίρνοντας µεταξύ άλλων Κοκόριν, Ντενίσοφ και Σαµπά, µέχρι που µια επιχειρηµατική κίνηση τον κατέστρεψε. Η απόφασή του να σταµατήσει τις εξαγωγές λιπασµάτων προκάλεσε παγκόσµιο πανικό και οι µετοχές της εταιρείας του διαλύθηκαν κάτι που του κόστισε σχεδόν 1 δισ. ευρώ. Εκτοτε άρχισε το ξεπούληµα, µε την Ανζί να εισπράττει 136,4 εκατοµµύρια ευρώ από πωλήσεις παικτών. Η Ντιναµό Μόσχας δαπάνησε 67,9 εκατοµµύρια ευρώ και ήταν η νικήτρια του µεταγραφικού παζαριού στη Ρωσία, η Σπαρτάκ έδωσε 31,8 και η Λοκοµοτίβ Μόσχας άλλα 31 εκατοµµύρια. Ακριβότερη µεταγραφή ο Κοκόριν που πήγε µε 19 στην Ανζί και πουλήθηκε µε 19 στην Ντιναµό Μόσχας.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
ΕΙΝΑΙ ΠΛΟΥΣΙΕΣ, ΑΛΛΑ ΞΟΔΕΥΟΥΝ ΜΕΣΤΑ
Με ελάχιστες εξαιρέσεις οι γερµανικοί σύλλογοι είναι απόλυτα τακτοποιηµένοι οικονοµικά και ως εταιρείες έχουν κερδοφορία. Αυτό το εκµεταλλεύονται έξυπνα επιχειρηµατικά, ξοδεύουν αρκετά στις µεταγραφές, αλλά πάντα µέχρι εκεί που φτάνει το χέρι τους ώστε να µη δηµιουργούν ελλείµµατα. Η Μπάγερν Μονάχου και η Ντόρτµουντ, ξεχνώντας του τι κάνουν εντός γηπέδων, µπορούν να θεωρηθούν δύο εξαιρετικά επικερδείς επιχειρήσεις. Οι Βαυαροί έχουν σε µετρητό στα ταµεία τους ένα τεράστιο ποσό για να αγοράσουν ανά πάσα στιγµή όποιον θέλουν. Φέτος ξόδεψαν 62 εκατοµµύρια για να πάρουν δύο ποδοσφαιριστές, τον Γκέτσε (37 εκατ.) και τον Τιάγκο Αλκάνταρα (25) αλλά παράλληλα εισέπραξαν και 41 από τις πωλήσεις (Μάριο Γκόµες, Λουίζ Γκουστάβο κ.ά.). Η Ντόρτµουντ έδωσε 50 για αγορές (Μκιταριάν, Αουµπαµεγιάνγκ, Παπασταθόπουλος) και εισέπραξε 44,7 από τις πωλήσεις (Γκέτσε κ.ά.). Αρκετά χρήµατα έδωσαν ακόµη Βόλφσµπουργκ (26,7), Σάλκε (25,7) και Λεβερκούζεν (21,9).
Πηγή: Goal