Ακούμε να ρωτούν και ταυτόχρονα να απορούν πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο.

 

«Γνωρίζουν πολλά από τα παιδιά, τι σημαίνει η 28η Οκτωβρίου, τι σημαίνει η 25η Μαρτίου; Γνωρίζουν για τις χαμένες πατρίδες;». Δεν γνωρίζουν την τύφλα τους!

 

Σύντομα τηλεοπτικά γκάλοπ, εκθέτουν συχνά τη νεολαία που μπερδεύουν την επανάσταση του '21 με την... παρέλαση των γκέι στη Θεσσαλονίκη.

 

Ποδοσφαιριστές που παίζουν στον ΠΑΟΚ, ειδικά όλοι αυτοί που διαγράφουν πορεία από τα τμήματα υποδομής και φτάνουν στην ανδρική ομάδα, δεν θα πρέπει να μας φαίνεται περίεργο, όταν εκτίθενται και -κυρίως- εκθέτουν την ομάδα τους.

 

Μου φαίνεται λογικό, εφόσον δεν γνωρίζουν τίποτε από την ιστορία της.

 

Ακούν τους προπονητές, ακούν τους παράγοντες και τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές -σε ηλικία και δημοφιλία- να μιλούν γενικώς κι αορίστως για μια μεγάλη ομάδα με ιστορία χωρίς να τη γνωρίζουν στην ουσία, ούτε κι αυτοί. Νομίζουν ότι η ιστορία ξεκίνησε από τον Κούδα και τον Σαράφη. Νομίζουν ότι εφόσον αναφερθούν αυτά τα δύο ονόματα και μερικά ακόμη, στην ίδια συνομοταξία, έχουμε απαντήσει επαρκώς στο ερώτημα πόσο μεγάλη και σημαντική είναι η ιστορία του ΠΑΟΚ. Αλλωστε, δεν πρόκειται να δώσουν ποτέ εξετάσεις στην ιστορία του ΠΑΟΚ… Νομίζουν.

 

Προφανώς τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά κι η ιστορία είναι ο Κούδας, αλλά, δεν είναι όλη η ιστορία. Είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι. Τη φανέλα του ΠΑΟΚ δεν τη φόρεσε μόνον ο Κούδας, δεν ίδρωσε μόνον ο Παρίδης και μερικοί ακόμη γνωστοί στο ευρύ κοινό της ομάδας και ειδικά στη νεότερη γενεά. Η ιστορία ξεκινά πολύ παλιότερα και είναι πολύ μεγαλύτερη σε μέγεθος. Τεράστια.

 

Δεν υπάρχει κανείς να την εξιστορήσει. Να τη μεταφέρει για να την κάνουν κτήμα τους οι νεαροί ποδοσφαιριστές. Να μάθουν από πού προήλθε αυτή η ομάδα και πώς απέκτησε τόσους πολλούς οπαδούς, ενώ οι τίτλοι της είναι ελάχιστοι.

 

Δεν υπάρχει μέριμνα, ούτε στον ΠΑΟΚ, ούτε και πουθενά αλλού, από όσο γνωρίζω, ώστε οι ακαδημίες, που εισπράττουν αρκετά χρήματα για να μάθουν ποδόσφαιρο στις μικρές ηλικίες, να μάθουν ποιος είναι πραγματικά ο σύλλογος στον οποίο αγωνίζονται.

 

Δυσάρεστα φαινόμενα, προκλητικές συμπεριφορές που προσβάλουν την ιστορία των ομάδων, όπως αυτή του Κάτσε, θα είχαν απομονωθεί ή δεν θα είχαν καν πεδίο έκφρασης αν τυχόν οι ακαδημίες δεν λειτουργούσαν με εισπρακτική λογική και με οδηγό το «να βγει κάποιο ταλέντο».

 

Η αθλητική παιδεία, που λείπει κι από τα σχολεία, όπως και πολλά άλλα, ίσως τελικά είναι υποχρέωση των ομάδων. Και μέσα σε αυτή συμπεριλαμβάνεται η ιστορία της ομάδας, όπως πρέπει να τη μαθαίνει κάθε αθλητής, είτε ανήκει στον ΠΑΟΚ, είτε σε οποιοδήποτε μικρότερο ή μεγαλύτερο σωματείο.

Πηγή: SportDay