Όσο κι αν τα φώτα στη Νέα Σμύρνη έπεσαν πάνω στους σκόρερ Βάις, Σαβιόλα, αλλά και τον Μάικλ Ολαϊτάν, που ήταν ο πιο αξιόπιστος «ερυθρόλευκος» κυνηγός, με τις περισσότερες και πιο ουσιώδεις ενέργειες στο ματς, υπήρξε μια σημαντική λεπτομέρεια χάρη στην οποία ο Ολυμπιακός έριξε την «Κερκόπορτα»: Η είσοδος του Μάρκο Στσέποβιτς με τη συμπλήρωση μιας ώρας παιχνιδιού στάθηκε καθοριστική.

Οι πρωταθλητές καρπώθηκαν τα στιβαρά πατήματα ενός κλασικού φορ κρούσης στην αντίπαλη περιοχή, τις «ενοχλητικές» κινήσεις του Σέρβου, με τη δράση και τα «πήγαινε-έλα» του, παρέσυρε τους στόπερ του Πανιωνίου, ανοίγοντας διαδρόμους. Αυτούς τους οποίους εκμεταλλεύθηκαν οι Σαβιόλα-Βάις στη φάση του πρώτου γκολ και ο Ολαϊτάν με τον Αργεντινό σκόρερ για το 2-0, ούτως ώστε η «σεμνή τελετή» να λάβει τέλος αρκετά νωρίς.

Χωρίς πολύ κόπο και ιδρώτα, ούτε ιδιαίτερη κατανάλωση δυνάμεων και άγχος, προκειμένου οι «ερυθρόλευκοι» να έχουν χρόνο, δυνάμεις και άνεση να προπαρασκευάσουν όσο το δυνατό καλύτερα το κρίσιμο ταξίδι τους στις Βρυξέλλες.

Ύστερα από το «μπλόκο» στο Αγρίνιο ο Ολυμπιακός επέστρεψε στις νίκες με τη γνωστή τακτική πρωταθλήματος: Αυτής των συνοπτικών διαδικασιών, εκμεταλλευόμενος την ποιοτική ανωτερότητα και χαώδη, πολλές φορές, απόσταση που τον χωρίζει από τους υπόλοιπους εν Ελλάδι (τύποις) ανταγωνιστές του.

Η εικόνα του παιχνιδιού ήταν η αναμενόμενη και απόλυτα προβλέψιμη η εξέλιξη του. Ήταν ένα «έργο» που το έχουμε ξαναδεί και θα το ξαναζήσουμε πολλές φορές, σχεδόν όλες, από τους αντιπάλους του Ολυμπιακού, στην πορεία της Λίγκας: Σφιχτή αμυντική διάταξη, διπλές αμυντικές ζώνες, «ταμπούρωμα» με την παρέλευση του χρόνου, με στόχο να μπλοκαριστούν οι «ερυθρόλευκοι», να αγχωθούν. 

Τακτική, που όταν οι Πειραιώτες διαθέτουν την ψυχραιμία και την καθαρότητα του μυαλού για την κατάλληλη διαχείριση της κατάστασης – της οποίας είναι άλλωστε γνώστες εκ των προτέρων – θα καταρρεύσει κάποια στιγμή σαν χάρτινος πύργος.

Οι αριθμοί «μιλούν»

Η στατιστική του αγώνα στην «πλατεία», σε σύγκριση με την προ εξαημέρου επίσκεψή τους στην Αιτωλοακαρνανία, αναδεικνύει περίτρανα την επαναφορά των πρωταθλητών στη λογική εξέλιξη. Στη νικηφόρα κατάληξη ενός αγώνα εντός συνόρων.

Οι διαφορές σε σχέση με το ματς με τον Παναιτωλικό ήταν πολλές και εμφανείς ότι οι παίκτες του Μίτσελ έβγαλαν το προσωπείο από πάνω τους και παρουσίασαν σε αρκετά διαστήματα το ικανοποιητικό έως και καλό τους πρόσωπο. Οι τελικές προσπάθειες ανέβηκαν εκ νέου στις 18 (9 ήταν στο Αγρίνιο), η κατοχή στο 70%, είχαν δοκάρι, έβαλαν δύο γκολ, εκτέλεσαν 9 κόρνερ, έκαναν 10 σουτ εντός περιοχής – 6 εκτός και απώλεσαν τουλάχιστον 3-4 ακόμα «καθαρές» ευκαιρίες για μια πολύ πιο ευρεία νίκη. Και που, εν κατακλείδι, ο Πανιώνιος… λέει και «ευχαριστώ» που την «έβγαλε καθαρή» με το 0-2.

Στα επιμέρους συμπεράσματα του «ερυθρόλευκου ξεμουδιάσματος» πριν την κρίσιμη μάχη στο "Κοστάντ Βαν Ντερ Στοκ" τώρα:

-Μάικλ Ολαϊτάν: Είδαμε μια διαρκή κίνηση, εντός-εκτός «κυανέρυθρης» περιοχής, μια αδιάκοπη απειλή του αεικίνητου, τεχνίτη και έξυπνου νεαρού κυνηγού για την άμυνα του Πανιωνίου. Αυτή την εποχή ο Αφρικανός κερδίζει με το σπαθί του θέση στην 11άδα (αντί του Κάμπελ τουλάχιστον).

-Μανωλάς-Σιόβας: Ώσπου ο αρχηγός Αβραάμ να επανέλθει στη γνωστή ηγετική φυσιογνωμία του στα μετόπισθεν, οι πειραματισμοί δεν χωρούν: Το ντουέτο των δύο Ελλήνων διεθνών στόπερ δένει, συνεργάζεται όλο και καλύτερα και παρέχει σιγουριά στις επεμβάσεις του.

-Σαβιόλα-Βάις: Πέρα από τη φάση του 0-1 η συνεργασία τους έγινε συνολικά αρμονική, από τη στιγμή που μπήκε στην επίθεση ο κλασικός σέντερ φορ (Στσέποβιτς). Τότε ο Αργεντινός απελευθερώθηκε, ξε-μπλοκαρίστηκε, συνδυάστηκε και προσέφερε αυτά που απαιτούσαν οι συνθήκες της αναμέτρησης.

-Επιτελικός μέσος: Η μη χρησιμοποίηση του Ιμπαγάσα, οργανωτικού χαφ στο κέντρο, ήταν μια έκπληξη. Οι 4 επιθετικοί που άρχισε τον αγώνα ο Μίτσελ χωρίς τον «καθαρόαιμο» ιθύνοντα νου στην ανάπτυξη ώστε να «έρχονται» οι μπαλιές από πίσω, πιθανά να ήταν μια αιτία που πέρασαν 60 λεπτά για να υλοποιήσει την συντριπτική υπεροχή του ο Ολυμπιακός…

-Αποκλεισμός Μήτρογλου: Προσωπικά δεν απόρησα με την εξαίρεση του Μήτρογλου από τη 18άδα. Ήταν ηλίου φαεινότερη – και το έγραφα στο τελευταίο άρθρο – η απόσυρση του στα… pits. Και για λόγους κόπωσης, καθώς και για αγωνιστική συμμόρφωση…