Σημαντικό σημείο των ομάδων ότι όλες κέρδισαν παίζοντας καλό ποδόσφαιρο, δεν πέταξαν βαθμούς , είχαν δυνατά σύνολα , παίκτες που κάνανε την διαφορά, οπότε είναι θεωρείται άξια και φυσιολογική η πρόκριση στην τελική φάση.
Στο 1ο όμιλο το Βέλγιο μπήκε από την αρχή στην θέση του οδηγού και κατάφερε στους μέχρι τώρα 9 αγώνες να συγκεντρώσει 25 βαθμούς με 8 νίκες και 1 ισοπαλία και τέρματα 17-3. Από τους 33 παίκτες που συμμετείχαν στους αγώνες μόνο 7 προέρχονται από το βελγικό πρωτάθλημα. Το μεγάλο αστέρι της ομάδας είναι ο Αζάρ παίκτης της Τσέλσι, αλλά υπάρχουν ο Λουκάκου, ο Φελαϊνι, ο Βερτόγκεν, ο Μιραλάς , ο Κομπανί που έκαναν εξαιρετικές εμφανίσεις με την Εθνική ομάδας τους. Βασικοί αντίπαλοι της ήταν η Κροατία και η Σερβία. Έκανε μία ισοπαλία εντός έδρας με τους Κροάτες και τρεις νίκες. Υπολογίσιμη ομάδα πλέον το Βέλγιο , αρχίζει να θυμίζει παλιές καλές ομάδες που πρωταγωνιστήσουν σε Euro & Mundial.
2ο όμιλος με την Ιταλία να υποχρεώνεται μεν σε τρεις ισοπαλίες και έξι νίκες , αλλά δεν απειλήθηκε ποτέ για την πρωτιά. Με 21 βαθμούς άφησε πίσω της την Βουλγαρία και την Δανία οκτώ ολόκληρους βαθμούς.
Οι Ιταλοί εύκολα ή δύσκολα πάντα βρίσκονται στις μεγάλες διοργανώσεις και φυσικά δεν θα λείψουν και από την Βραζιλία. Ομάδα με πάρα πολλές δυνατότητες, ποιότητα, εμπειρία, εναλλακτικές λύσεις, δεξαμενή πολλών επιλογών σε μονάδες, τακτική ακολουθία με το εγχώριο πρωτάθλημα, πείσμα, εγωισμός και έναν προπονητή που ξέρει να χειρίζεται τις ιδιαιτερότητες των αστεριών του.
Πλειάδα σημαντικών παικτών απαρτίζουν την ομάδα και θα είναι καλό όταν φτάσει το καλοκαίρι να μην υπάρχουν απουσίες.
3ος όμιλος και Γερμανία. Έφτασε τους 25 βαθμούς με μία μόνο ισοπαλία, το 4-4 με την Σουηδία εντός έδρας, και 31-7 τέρματα. Η σημερινή γερμανική εθνική ομάδα , σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει πέντε – έξι αντιπάλους. Έτσι η προκριματική φάση ήταν ένας περίπατος χωρίς εμπόδια για τον Λεβ και τους παίκτες του. Η ήττα στο λεξιλόγιο των γερμανών είναι απαγορευμένη λέξη με υποδιέστερους αντιπάλους και δίκαια προκρίθηκε ως πρώτη. Στην Βραζιλία θα δούμε κάποιους από τους καλύτερους παίκτες που υπάρχουν στα γήπεδα του πλανήτη. Θέλετε ο Οζίλ ή ο Γκέτσε ή ο Ρόις ή ο Νόιερ ή ο Σβαϊστάιγκερ είναι πόθος όλων των ομάδων. Όταν είναι όλοι σε μία ομάδα τότε καταλαβαίνουμε όλοι ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τους αντιπάλους της.
4ος όμιλος με χρώμα «οράνιε». Η Ολλανδία ανέκαθεν σε προκριματικές φάσεις δεν δυσκολευόταν ιδιαίτερα. Ούτε τα προκριματικά του Μουντιάλ. 2014 ήταν διοργάνωση που θα της στερούσε την συμμετοχή σε μία μεγάλη διοργάνωση. Με αντιπάλους την κακή Τουρκία και την Ρουμανία δεν αντιμετώπισε προβλήματα. Έφτασε τους 25 βαθμούς με μία μόνο ισοπαλία και πέτυχε 32 τέρματα έναντι 5. Με τους έμπειρους Χέιτινγκα, Βαν ντε Φάαρτ, Κάιτ, Βαν Πέρσι, Ρόμπεν , τον πολλά υποσχόμενο Βίλεμς και το νέο αστέρι στην μεσαία γραμμή Στρούτμαν θα θελήσει να πετύχει ότι και στην Ν. Αφρική, να βρεθεί στον τελικό. Εγγύηση ο προπονητής Φαν Χάλ που δεν θα επιτρέψει καταστάσεις στην ομάδα που συνέβησαν στην Πολωνία και το Euro 2012.
Ο 5ος όμιλος φάνηκε από την κλήρωση να μοιάζει αμφίρροπος. Χωρίς ξεκάθαρο φαβορί τα σενάρια ήταν ανοιχτά. Φευ τίποτα δεν έγινε τελικά. Η Ελβετία με με ρεκόρ 6 νίκες 3 ισοπαλίες και 16-6 τέρματα έφτασε στους 21 βαθμούς και πέρασε πανηγυρικά απ” ευθείας στο Μουντιάλ. Με μαέστρο τον πολύπειρο Χίτζφελντ έκανε το καλύτερο δυνατό και έφτασε στον στόχο της. Σημαντικό ότι κανένας παίκτης της ομάδας δεν ξεπερνάει την ηλικία των 30 χρόνων. Με τους Λιχτστάινερ, Ίλνερ, Φον Μπέργκεν και το νέο αστέρι της Μπάγερν Σακιρί απέφυγε κακοτοπιές και σφράγισε την πρόκριση με νίκη μέσα στην Αλβανία με 1-2.
6ος όμιλος με την Ρωσία και την Πορτογαλία να διεκδικούν την πρωτιά. Νικήτρια στο νήμα η Ρωσία αλλά και με δύο ήττες στο ενεργητικό της. Οι 21 βαθμοί της εξασφάλισαν την πρόκριση εξαιτίας του γεγονότος ότι η δεύτερη Πορτογαλία υποχρεώθηκε σε τρεις ισοπαλίες και μία ήττα. Ο Φάμπιο Καπέλο αμφισβητήθηκε σε διαστήματα των προκριματικών , άντεξε όμως και κατάφερε αυτό που στην Ρωσία μάλλον έμοιαζε αυτονόητο. Μία πλειάδα πολύ αξιόλογων παικτών συγκρότησε την εθνική ομάδα, που δεν διέφερε από την ομάδα του Euro 2012. Με Κερζάκοφ, Τζαγκόεφ,Ζιρκόφ, Σιρόκοφ Κοκόριν έστησε άμυνα , κέντρο, επίθεση και ανταμείφθηκε για την εμπιστοσύνη του σ” αυτούς. Μέχρι το καλοκαίρι ο Καπέλο έχει χρόνο να κάνει καλύτερη την ομάδα του για να διεκδικήσει κάτι ακόμα περισσότερο.
Ο όμιλος της Ελλάδας , ο 7ος, ανέδειξε πρώτη την ομάδα που είχε εξ αρχής την καλύτερη απόδοση στην διάρκεια των αγώνων. Η Βοσνία πέτυχε να μην χάσει από την Ελλάδα στους δύο αγώνες και η μόνη ήττα της από την Σλοβακία, φάνηκε να της δημιουργεί προβλήματα. Στο κρίσιμο παιχνίδι μέσα στην Σλοβακία έδειξε χαρακτήρα, γύρισε το παιχνίδι και κράτησε την πρώτη θέση. Τα αστέρια της ομάδας ο Τζέκο, ο Πιάνιτς. ο Μισίμοβιτς, ο Ιμπίσεβιτς οδήγησαν την Βοσνία εκ του ασφαλούς απέναντι στην άτολμη και άνευρη Ελλάδα. Ο Σούσιτς καλείται να δείξει και άλλα στοιχεία στο παιχνίδι της ομάδας του, κυρίως αμυντικά, αν θέλει να έχει αξιοπρεπή παρουσία στην Βραζιλία.
8ος όμιλος όπου η Αγγλία μετά κόπων και βασάνων έφτασε τελικά μία αγωνιστική πριν το τέλος να είναι πρώτη και να περιμένει την Πολωνία τελευταία αγωνιστική να επιβεβαιώσει την ανωτερότητά της έναντι των αντιπάλων της. Ποιον αντιπάλων? Της Ουκρανίας και του Μαυρουβούνιου που την ακολουθούσε ως την προηγούμενη αγωνιστική. Οι τέσσερις ισοπαλίες δυσκόλεψαν τον Χόντγκσον να ξεκαθαρίσει την πρόκριση νωρίτερα. Μία αγγλική ομάδα που λειτουργεί μ” αυτό το 4-4-2 που πνίγει τον αντίπαλο στην αμυντική ζώνη , αλλά εξαρτάται πολύ από την απόδοση συγκεκριμένων παικτών.
Οι επιλογές του προπονητή καθιστούν βαρόμετρο στην ομάδα τον Τζέραρντ με τον Λάμπαρντ στο κέντρο, Ρούνει στην επίθεση ενώ αμυντικά υπάρχει πληθώρα επιλογών με βασικότερη τον τερματοφύλακα της Σίτυ Χάρτ και τους Κόουλ και Μπέινς να έχουν περισσότερες ευθύνες στο παιχνίδι.
Στο τελευταίο όμιλο, τον 9ο, η Ισπανία και η Γαλλία δεν είχαν αντίπαλο και τα μεταξύ τους παιχνίδια έκριναν την πρωτιά. Η Ισπανία δεν έχασε σε κανένα από τα δύο και η Γαλλία δεν εκμεταλλεύτηκε την ισοπαλία των Ιβήρων με την Φιλανδία. Έτσι πρόκριση απ” ευθείας για τους Ισπανούς, τους κατόχους του τροπαίου από το 2010. Θα επιδιώξει σίγουρα να το υπερασπιστεί αν και ο Ντελ Μπόσκε ξέρει τις δυσκολίες ενός Μουντιάλ στην Λατινική Αμερική. Ομάδα με απίστευτη γκάμα κινήσεων, αυτοματισμών, ομοιογένειας, μέχρι μαι το 2012 σάρωσε ότι έβρισκε στον δρόμο της από το 2008. Θεωρείται πολύ δύσκολο να συνεχίσει το σερί που έχει κάνει και όχι αναίτια. Θα περιμένουμε το καλοκαίρι για τις υπόλοιπες εκτιμήσεις.
Συμπέρασμα
Όπως είδαμε από τους ομίλους πέρασαν οι καλύτερες ομάδες, αυτές που είχαν συγκέντρωση στο παιχνίδι. λύσεις όποτε τις χρειάστηκαν, προσωπικότητες παικτών και έπαιζαν ποδόσφαιρο. Οι επιλογές του καλοκαιριού σε παίκτες ελπίζουμε να είναι οι καλύτερες δυνατές, με διαθέσιμους όλους τους αστέρες των ομάδων και να ευχαριστηθούμε θέαμα.
Πηγή: overlap.gr