Αφού οι συζητήσεις για τα αυτονόητα είναι της μόδας, τώρα που ηρέμησαν τα πράγματα, έγιναν οι συσκέψεις και περιμένουμε να δούμε πώς θα αρχίσει το ντέρμπι και πώς θα τελειώσει, δράττομαι της ευκαιρίας να πω και κάτι για τις περίφημες συσκέψεις για τα μέτρα ασφαλείας του ντέρμπι: είναι όλες της πλάκας -μικρές αποδείξεις ότι όλοι αποδέχονται πως στη χώρα δεν λειτουργεί τίποτα.

Λίγοι το θυμούνται, αλλά εγώ δεν το ξεχνάω ποτέ, γιατί παραμένει μια διδακτική ιστορία. Στην τελευταία σύσκεψη που έγινε για τα μέτρα ασφαλείας πριν από εκείνο το από πολλούς αξέχαστο «ντέρμπι της Ριζούπολης», οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού αποχώρησαν απολύτως ευχαριστημένοι. Είχαν σχεδόν επιβάλει στον Ολυμπιακό ό,τι ήθελαν: ο ΠΑΟ είχε πάρει εισιτήρια στο πέταλο, έξω από το γήπεδο θα υπήρχαν πέντε χιλιάδες αστυνομικοί ώστε η πρόσβαση του πούλμαν να γίνει εύκολα, και μέσα στο γήπεδο θα υπήρχαν τρεις εισαγγελείς έτοιμοι να διατάξουν συλλήψεις. Υστερα από όλα αυτά έγινε της τρελής -πράγμα που ωστόσο θεωρήθηκε απολύτως εντός των τότε ορίων: μεγαλύτερη απόδειξη παραμένει ότι οι οπαδοί του ΠΑΟ είχαν πάει την επομένη στην Παιανία και κυνηγούσαν τους παίκτες, το «Derby» είχε κυκλοφορήσει με το ιστορικό πρωτοσέλιδο «ΑΔΕΔΥ» για να καυτηριάσει τη δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία των ποδοσφαιριστών και ο Τζίγκερ διέλυσε το καλοκαίρι εκείνη την ομάδα για να τη φτιάξει από την αρχή. Γιατί; Διότι για τις ΠΑΕ η καφρίλα δεν ήταν ποτέ σοβαρό πρόβλημα: θα 'λεγα ότι αντιμετωπίζεται ως μέρος του παιχνιδιού.

Επεισόδια

Επειδή πιστεύω πως θα πήξουμε στα υποκριτικά δάκρυα από την Κυριακή, θέλω να πω ότι βρίσκω πιο πιθανό να εμφανιστούν εξωγήινοι στην Ακρόπολη αύριο το πρωί, παρά να μη γίνουν επεισόδια στη Λεωφόρο το Σαββατόβραδο: άλλωστε, η πρώτη που τα περιμένει είναι η Αστυνομία, που θα 'πρεπε να έχει κινηθεί για να τα αποτρέψει! Είναι δεδομένο ότι σε όλες τις μεγάλες ομάδες υπάρχει μια μερίδα οπαδών που δεν κατανοεί την ανάγκη να προστατευτεί η ομάδα από τιμωρίες, μηδενισμούς, αφαιρέσεις βαθμών κτλ. Τους βλέπουμε στα ματς του Ολυμπιακού στο μπάσκετ (το ότι η ομάδα ήταν πρωταθλήτρια Ευρώπης πέρυσι σε τίποτα δεν τους σταμάτησε), τους βλέπουμε στα ματς του ΠΑΟ τα τελευταία χρόνια της διοικητικής παρακμής, τους είδαμε στο ΑΕΚ – Πανθρακικός να καταδικάζουν την «Ενωση» σε υποβιβασμό ξευτιλίζοντας την ιστορία της, τους είδαμε κατά καιρούς σε ματς του ΠΑΟΚ -ειδικά όταν τα πράγματα στραβώνουν. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η βία είναι απάντηση στην ήττα και είναι μια απάντηση αναμενόμενη και προετοιμασμένη.

Ησυχο

Το χειρότερο είναι ότι τη βία ως εκτόνωση την αποδέχεται πλέον και η πολιτεία κι αυτό το μαρτυρά όλη αυτή η συζήτηση περί μέτρων πριν το ντέρμπι. Ουσιαστικά αυτό που συζητεί η Αστυνομία με τις ΠΑΕ είναι πώς θα γίνει το ματς, λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι θα γίνουν επεισόδια! Δεν ξέρω αν το έχετε καταλάβει, αλλά όλος ο επιχειρησιακός προγραμματισμός στηρίζεται στη βεβαιότητα ότι τίποτα δεν θα κυλήσει ομαλά και η φροντίδα της Αστυνομίας είναι να έχουν τα ΜΑΤ κάποια άνεση κίνησης. Η Αστυνομία δεν εξηγεί στις ομάδες τι θα κάνει εφόσον οι οπαδοί παρεκτραπούν (συλλήψεις, εκκένωση του γηπέδου κτλ), αλλά τι θα κάνει ώστε, παρά τη δεδομένη βιαιότητα, το ματς να ολοκληρωθεί: το βρίσκω υπέροχο. Οπως φυσικά και το ότι κάθε τέτοιο ματς θεωρείται ήσυχο, αρκεί να μην υπάρξει νεκρός.

Παράλογο

Σε μια κανονική χώρα θα ήταν παράλογο να γίνεται συζήτηση για άδειασμα μέρους της εξέδρας, όταν μάλιστα υπάρχουν οπαδοί της μιας και μόνο ομάδας: ή το γήπεδο πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να διεξαχθεί ένα ποδοσφαιρικό ματς ή δεν τις πληροί! Αν π.χ. κρίνεται ότι κάποιες θέσεις πρέπει να είναι άδειες στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, μου κάνει εντύπωση πώς επιτρέπεται να είναι γεμάτες σε άλλα ματς. Δηλαδή οι πάγκοι των άλλων ομάδων δεν χρήζουν προστασίας; Αν όχι, είναι σαν να θεωρούμε δεδομένο ότι αυτό είναι ένα ειδικό παιχνίδι, στο οποίο τα επεισόδια είναι μέσα στο πρόγραμμα! Συγγνώμη, αλλά αυτό δεν είναι ποδόσφαιρο.

Ελπίδα

Ελπίζω κι εγώ να μη γίνουν επεισόδια, αλλά πρόκειται για ελπίδα αβάσιμη. Ακούσατε αυτή την εβδομάδα να γίνεται κανένα «ντου» σε συνδέσμους; Ή καμιά προσαγωγή; Εγώ όχι. Με συνεργό μια συνήθως ανήμπορη Αστυνομία, η πολιτεία χρησιμοποιεί τα γήπεδα για εκτονώσεις, αδιαφορώντας ουσιαστικά για το ίδιο το ποδόσφαιρο. Η αδυναμία της να παρέμβει σοβαρά δείχνει ότι θέλει οι διάφοροι τρελαμένοι και τα ΜΑΤ να πλακώνονται σε κάθε ευκαιρία ώστε να τρομάζει ο κόσμος και να ζητάει μεγαλύτερη αστυνόμευση και περισσότερη καταστολή. Το άκουγα χρόνια και δεν το πίστευα. Βλέποντας όμως τις συσκέψεις πριν τα ντέρμπι έχω κι εγώ τη βεβαιότητα…

Διόρθωση

Επειδή έπαιζε χθες στην Ευρωλίγκα ο Ολυμπιακός με την Μπάγερν, θυμήθηκα ότι χρωστάω μια διόρθωση, καθώς αρκετοί φίλοι μού επισημάνατε κάτι που είχα λανθασμένα γράψει για την πρακτική του Ιβκοβιτς μετά την κατάκτηση του στέμματος του πρωταθλητή Ευρώπης στο φάιναλ φρ του 1997. Διαλέγω από αρκετές επιστολές αυτή του Γρηγόρη Κούτρα που μου γράφει:

«Διάβασα το άρθρο σας στη "SportDay" με τίτλο "Η χρονιά του Μπαρτζώκα" και το βρήκα αρκετά ενδιαφέρον (…). Απλά, θα ήθελα μια μικρή διόρθωση να σας κάνω όσον αφορά τη σεζόν 1997-1998, όταν ο Ιβκοβιτς αλλάζοντας την ομάδα που θριάμβευσε την προηγούμενη χρονιά, έφερε στον Ολυμπιακό τους Καρνισόβας, Χόκινς (στη θέση του Ρίβερς), τον Βούκσεβιτς (στη θέση του Σιγάλα), τον Τζόνι Ρότζερς και τον Ομπέρτο. Εκείνη τη χρονιά, ενώ είχε ξεκινήσει πάρα πολύ καλά ο Ολυμπιακός παίζοντας για τρεις μήνες φανταστικό μπάσκετ, δεν τα κατάφερε στην Ευρώπη: αποκλείστηκε από την Παρτίζαν και δεν κατάφερε να προκριθεί στο φάιναλ φορ, πληρώνοντας κυρίως τους σοβαρούς τραυματισμούς των Καρνισόβας, Τάρλατς και Χόκινς. Τότε ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να διατηρήσει κανέναν από τους τρεις τίτλους που είχε κερδίσει ένα χρόνο πριν, καθώς στο Κύπελλο είχε αποκλειστεί από την ΑΕΚ και στα πλέι οφ του πρωταθλήματος από τον ΠΑΟΚ (με εκείνο το τρίποντο-βόμβα του Στογιάκοβιτς μέσα στο ΣΕΦ). Την επόμενη σεζόν (1998-1999), και αφού είχαν αποχωρίσει οι Καρνισόβας (στη θέση του ήρθε ο Κόμαζετς) και Χόκινς (αντικαταστάθηκε από τον Γκόλντγουαϊρ), προκρίθηκε στο φάιναλ φορ του Μονάχου, αλλά ηττήθηκε από την εκπληκτική τότε Ζαλγκίρις του Καζλάουσκας και των Εντνι και Μπόουι».
Ετσι είναι κι έχει δίκιο ο καλός αναγνώστης. Ωστόσο όλα όσα έχω γράψει παραμένουν εν ισχύι: Ο Ιβκοβιτς δεν τα κατάφερε φτιάχνοντας μια καλύτερη ομάδα να αντικαταστήσει μια πρωταθλήτρια Ευρώπης. Να δούμε αν θα το καταφέρει ο Γιώργος Μπαρτζώκας...

Εγγύηση

Ενα δίλημμα υπήρχε όλη την εβδομάδα για τον διαιτητή του ντέρμπι Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός. Η ερώτηση ήταν αν θα τοποθετηθεί ο Κάκος ή ο Μάνταλος και νομίζω ότι σήμερα θα μάθουμε πως επιλέχτηκε ο δεύτερος. Ο Κάκος έχει διακόψει ένα ντέρμπι προ τριετίας στο ΟΑΚΑ και η εκτίμηση που υπάρχει από την ΚΕΔ είναι ότι μια νέα τοποθέτησή του θα ήταν σαν τεστ δοκιμασίας για τα νεύρα του. Ο Μάνταλος, με τον οποίο ο Ολυμπιακός δεν έχει νίκη στα τέσσερα τελευταία ματς (!), μοιάζει να είναι η τελική επιλογή. Η αποστολή του είναι μόνο μια: να εγγυηθεί την ασφάλεια των ποδοσφαιριστών. Τίποτε άλλο.  

Πηγή: SportDay