Το σημερινό ματς για τον Ολυμπιακό είναι το ματς της χρονιάς. Δεν είναι ούτε το ντέρμπι του Σαββάτου με τον Παναθηναϊκό ούτε το ματς της επόμενης Κυριακής με τον ΠΑΟΚ. Στο πρώτο ματς ένα ανάποδο αποτέλεσμα διορθωνόταν με νίκη επί του ΠΑΟΚ και στο δεύτερο θα υπάρχει η καβάτζα των τριών βαθμών που δεν ήταν καθόλου σίγουροι πριν από το ματς της Λεωφόρου. Αντίθετα, στο σημερινό ματς με την Μπενφίκα η νίκη και η ήττα είναι καθοριστικά αποτελέσματα. Με νίκη ο Ολυμπιακός έχει περάσει στους «16», ενώ με ήττα πάει στις μαθηματικές πιθανότητες που στο ποδόσφαιρο είναι παρηγοριά στον άρρωστο. Η ισοπαλία είναι μυστήριο αποτέλεσμα. Από τη μια μεριά για τη διαφορά των γκολ θα έχει το ματς της Αντερλεχτ εντός έδρας με την Μπενφίκα να το έχει εκτός, αλλά από την άλλη θα έχει την Παρί εκτός, που δεν θα χαριστεί στον Ολυμπιακό ούτε στο αποτέλεσμα ούτε στο σκορ. Επίσης στον Ολυμπιακό ό,τι και να λένε, θα ξέρουν ότι είχαν την ευκαιρία να προκριθούν στην έδρα τους και την πέταξαν, που λόγω ψυχολογίας κάνει το ματς με την Αντερλεχτ επικίνδυνο. Τέλος το ματς της Λισσαβώνας είναι επικίνδυνο για συμπεράσματα. Μισή ώρα είναι νεκρός αγωνιστικός χρόνος αφού το γήπεδο είχε τόσο νερό, που δεν μπορούσε να παιχτεί μπάλα και οι δύσκολοι αγωνιστικοί χώροι είναι ευνοϊκοί για την ομάδα που έχει προηγηθεί.
Για τη σύνθεση του Ολυμπιακού, το ότι όλα βγαίνουν στον Μίτσελ άρα κάτι πρέπει να κάνει σωστά. Ο Σαλίνο που είναι light, στη Λεωφόρο έμοιαζε κακή επιλογή. Πιο λογικό θα ήταν να βάλει τον Παπάζογλου και να κρατήσει φρέσκο τον Σαλίνο για το ματς με την Μπενφίκα που δεν θα πήγαινε στην κλοτσιά. Ο Μίτσελ όμως τον έβαλε και μπορεί στο δεύτερο ημίχρονο να ταλαιπωρήθηκε αλλά παρ' όλη την κλοτσιά που έπεσε συνέχισε να κατεβαίνει όπως στη φάση με το σκληρό φάουλ του Πράνιτς. Με τον Σαβιόλα όμως δεν του βγήκε. Από την άλλη, αν ένας προπονητής δεν κάνει τρελά ή δεν έχει παιδιά και αποπαίδια, είναι λογικό κάποιοι παίκτες να του βγαίνουν και κάποιοι όχι.
Μιλώντας για παιδιά και αποπαίδια να γράψω κάτι για την περιβόητη πια σκηνή που ο Αναστασίου κάτι λέει στον Τριανταφυλλόπουλο και τον σπρώχνει μετά το τέλος του ματς. Στο κανάλι με τον Άρη Κουσούλη παίξαμε τη σκηνή πάνω από 10 φορές. Είναι βέβαιο ότι ο Αναστασίου δεν βρίζει και λέει μόνο: «Δεν είναι αντίδραση αυτή». Επίσης ότι δεν σπρώχνει τον Τριανταφυλλόπουλο για να τον ρίξει, αλλά τον σπρώχνει προς το κέντρο του γηπέδου που είναι και οι άλλοι συμπαίκτες του. Ο Αναστασίου όμως τον σπρώχνει σαν να βγάζει τα νεύρα του και το σπρώξιμο είναι τόσο δυνατό που παραλίγο να πέσει κάτω. Αυτά είναι τα στοιχεία και τώρα η ετυμηγορία. Λεκτικά το: «Δεν είναι αντίδραση αυτή», είναι έτσι και αλλιώς. «Δεν είναι αντίδραση αυτή στη φάση του γκολ». Και «δεν είναι αντίδραση αυτή οι συμπαίκτες σου να χειροκροτούν τους οπαδούς και εσύ να μυξοκλαίς πηγαίνοντας στα αποδυτήρια». Το σπρώξιμο μπορεί να είναι «Πήγαινε να χαθείς» και «Πήγαινε στη σέντρα». Οι επεξηγήσεις που δίνονται από πλευράς Αναστασίου, Τριανταφυλλόπουλου και Παναθηναϊκού δεν παίζουν ρόλο αφού πάντα ομάδες, προπονητές και παίκτες δεν θέλουν να δίνουν έκταση σε τέτοιες ιστορίες. Η δική μου πάντως εντύπωση είναι ότι ο Αναστασίου πράγματι έσπρωξε τον παίκτη για να πάει στη σέντρα και να μη φύγει με κάτω το κεφάλι. Γιατί από τα λίγα που έχω ακούσει, ο Αναστασίου περισσότερο νταντεύει τους παίκτες από το τους τα χώνει.
Απλές λύσεις
Ανάμεσα στις χθεσινές ειδήσεις υπήρχε μία που ανέφερε ότι οι Θεοδοσία Μάινα-Νοκ και Μπέρτχολντ Νοκ βραβεύτηκαν για έρευνά τους στη μοριακή ιατροφαρμακευτική, με το διεθνούς κύρους βραβείο «Marie Curie Award». Θα πείτε, και τι ενδιαφέρει. Ενδιαφέρει για το ότι το ζευγάρι των επιστημόνων βραβεύτηκαν σαν ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Πυρηνικών και Ραδιολογικών Επιστημών «Δημόκριτος». Του ινστιτούτου που την προηγούμενη εβδομάδα είχε ερευνήσει τα αποδυτήρια του γηπέδου του Παναθηναϊκού μετά από καταγγελία του Ολυμπιακού για ύπαρξη τοξικών αερίων.
Μετά το ντέρμπι ο Σάββας Θεοδωρίδης ευχαρίστησε τους αστυνομικούς που χάρη στις προσπάθειές τους το ματς διεξήχθη κανονικά. Κανονικά, τρόπος του λέγειν αφού πριν ξεκινήσει το ματς οι οπαδοί είχαν σκίσει το προστατευτικό δίχτυ και τσαμπουκαλευόντουσαν με τα ΜΑΤ, ο Πράνιτς παραλίγο να χάσει τα δάχτυλά του από βεγγαλικό, ο Μίτσελ κράταγε το αυτί του από φωτοβολίδα που πέρασε δίπλα του και το ματς διεκόπη τέσσερις φορές.
Πριν όμως το ντέρμπι επεισόδια υπήρξαν και στην Κατεχάκη είχαν συγκρουστεί οπαδοί του Ιωνικού με οπαδούς της Δόξας Βύρωνα. Σύμφωνα με την Αστυνομία, οπαδοί της Δόξας που φόραγαν κράνη είχαν στήσει καρτέρι στην έξοδο της Πανεπιστημιούπολης, επιτέθηκαν στους οπαδούς του Ιωνικού που πήγαιναν στο γήπεδο και πέταξαν Μολότοφ. Μία από αυτές έπεσε στο αυτοκίνητο μιας 49χρονης γυναίκας που ίσα που πρόλαβε να βγει με την ανήλικη κόρη της πριν καούνε ζωντανές.
Αυτά για το Σαββατοκύριακο. Ένα σοβαρό επιστημονικό ίδρυμα ασχολήθηκε να ψάχνει αν στα αποδυτήρια του Παναθηναϊκού υπήρχαν τοξικά αέρια, έξι χιλιάδες αστυφύλακες απασχολήθηκαν για να τελειώσει κουτσά-στραβά ένα ματς και μια μητέρα και κόρη κινδύνεψαν να καούν ζωντανές επειδή πλακώθηκαν οι οπαδοί δύο ομάδων της Γ' Εθνικής. Και το επιχείρημα «συμβαίνουν και αλλού» δεν φτάνει. Πρώτον γιατί παίρνουν ένα επεισόδιο από μία χώρα, ένα άλλο από άλλη και τα προσθέτουν ώστε να στέκεται το επιχείρημα και δεύτερον ακόμα και να συμβαίνουν, ουδόλως ενδιαφέρει μια χώρα που χρειάζεται τους αστυφύλακές της για άλλα καθήκοντα, τους επιστήμονές της να μην απασχολούνται με σαχλαμάρες και τους κατοίκους της τουλάχιστον να νιώθουν ασφαλείς. Η λύση είναι τα αθλητικά αδικήματα να γίνουν και πάλι ιδιώνυμα, οι φυλακίσεις μικρές ώστε να επιβάλλονται εύκολα, αλλά μη εξαγοράσιμες και όποιος απασχολεί δημόσιες υπηρεσίες, όπως τον «Δημόκριτο», εάν δεν υπάρχει αποτέλεσμα, να βαρύνεται τουλάχιστον με τα έξοδα. Τις απλές δηλαδή λύσεις που εφαρμόζει σήμερα η Γερμανία.
Πηγή: SportDay