Κι εκεί που τα 'χα χύμα με τη δική μου άγνοια, μου 'ρθαν και τσουβαλάτα με τα αλλεπάλληλα πρωτοσέλιδα του «Goal News»!
Το εννοώ αυτό, διότι στο φύλλο της Τρίτης, η εφημερίδα έγραφε «F-16 για τους 16», αλλά χθες (και ενώ η αποστολή του Ολυμπιακού είχε ήδη εκτελεσθεί), δέσποζε ο τίτλος «Φάντομ»...
... και ομολογώ ότι με τη σύγχυση που έπαθα, για μια στιγμή νόμισα πως δεν γράφω σε αθλητική εφημερίδα, αλλά στο περιοδικό «Αμυνα και Διπλωματία»!
Αναρωτιόμουν κιόλας πού θα έπρεπε να απευθυνθώ για τις αναγκαίες διευκρινίσεις, αλλά προφανώς πιο αρμόδιος ακόμη κι από τον Αρχηγό ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο Ευάγγελο Τουρνά, είναι ο Πτέραρχος του Ολυμπιακού!
Ο Roberto Jimenez Gago με τ' όνομα!
Βεβαίως εκτός από το όνομα ο λεγάμενος έχει επίσης τις πουλάδες στο πέτο και όλα εκείνα τα παράσημα που του επιδαψιλεύθηκαν πρώτα στις Βρυξέλλες (κόντρα στην Αντερλεχτ) και εν συνεχεία προχθές το βράδυ στο Νέο Φάληρο...
όπου (για να επικαλεστώ τον τίτλο που είχε βάλει κάποτε ο Θεόδωρος Νικολαΐδης στο «ΦΩΣ» για τον Σαργκάνη), «μη ο Ρομπέρτο συντριβή»!
Προς τα εκεί πήγαινε η δουλειά προχθές το βράδυ, αλλά ο Ισπανός τερματοφύλακας όχι μόνο κράτησε ανέπαφη την εστία του, αλλά πήρε κιόλας το αίμα του πίσω από τους Πορτογάλους!
Το εννοώ αυτό διότι ο Ρομπέρτο είχε χρεωθεί την γκάφα στη φάση της ισοφάρισης της Μπενφίκα πριν από δύο εβδομάδες στο «Ντα Λουζ» και οι Πορτογάλοι , αγνοώντας την ελληνική παροιμία «είναι καλύτερα να μασάς, παρά να μιλάς» τον πήραν στο ψιλό!
Δεν ξέρω εάν πρόλαβε κάποιος να κολλήσει στο ντουλαπάκι του 27χρονου τερματοφύλακα στα αποδυτήρια του γηπέδου «Γεώργιος Καραϊσκάκης» το απόκομμα του προχθεσινού τίτλου της εφημερίδας «Record», που έλεγε «Tiro a Roberto» (δηλαδή «Βαράτε στον Ρομπέρτο»), αλλά είμαι βέβαιος πως στο τέλος της ημέρας οι Πορτογάλοι θα πρέπει να πήραν τα πρωτοσέλιδά τους και να τα κατάπιαν αμάσητα!
Α, για να μην το ξεχάσω: εκτός από τον Ρομπέρτο, τις διευκρινίσεις για τα μαχητικά αεροσκάφη θα μπορούσε κάλλιστα να μου τις δώσει και ο Νίκος Σαργκάνης, ο οποίος προφανώς δεν μερίμνησε να κατοχυρώσει στο υπουργείο Εμπορίου τα πνευματικά δικαιώματα του όρου «Φάντομ» (της Κοπεγχάγης), από τη νίκη της Εθνικής επί της Δανίας στις 15 Οκτωβρίου του 1980, με αποτέλεσμα να τον χρησιμοποιεί και η... κουτσή Μαρία!
Τούτο ασφαλώς δεν αφορά τον Ρομπέρτο, που όπως είπε και ο Σωτηρακόπουλος στη μετάδοση του αγώνα «έπιανε πουλιά στον αέρα»: και στον αέρα, αλλά και στο χώμα θα συμπλήρωνα εγώ, διότι οι περισσότερες αποκρούσεις του δεν ήταν επουράνιες, αλλά επίγειες και γι' αυτό δυσκολότερες!
Παρεμπιπτόντως, σε αυτό το γήπεδο (που τότε ήταν και λεγόταν ακόμη Στάδιο), πριν από 42 χρόνια ένας προκάτοχος του Ρομπέρτο είχε καταδικάσει την ομάδα του με αποτέλεσμα να μνημονεύεται ως παροιμιώδης έκφραση μέχρι σήμερα!
Ηταν 15 Σεπτεμβρίου του 1971, στον πρώτο αγώνα του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης με την Ντιναμό Μόσχας, στον οποίον ο Ολυμπιακός ηττήθηκε με 2-0, (από δύο γκολ του Κοζλόφ στο 83' και στο 88') μάλιστα το δεύτερο προήλθε από τη γκάφα ενός πολλά υποσχόμενου τερματοφύλακα, ο οποίος προερχόταν από τα Σπάτα και μέσα σε τέσσερα λεπτά από «Μπανκς» έγινε ανέκδοτο!
Πράγματι, λόγω της φυσιογνωμικής ομοιότητας του με τον τερματοφύλακα της εθνικής Αγγλίας, ο Μιχάλης Μυλωνάς επονομαζόταν «Μπανκς», αλλά στο τέλος εκείνου του αγώνα ξεπέρασε σε κακή φήμη ακόμη και τον περιβόητο Μπαρμπόσα, ο οποίος καταδικάστηκε ως ένοχος άνευ ελαφρυντικών για την ήττα της Βραζιλίας από την Ουρουγουάη στον τελικό του Μουντιάλ του 1950, στο «Μαρακανά»!
Τον Μπαρμπόσα, μέχρι το 2000, που πέθανε στην ψάθα, οι συμπατριώτες του δεν τον άφηναν να περάσει ούτε έξω από γήπεδο, ενώ τον τερματοφύλακα του Ολυμπιακού οι «γαύροι» τον έκαναν παράδειγμα προς αποφυγήν, με το σύνθημα «είσαι σαν τον Μυλωνά»!
Τότε στη μοιραία φάση του δεύτερου γκολ, στο 88' ο Μυλωνάς είχε μπλοκάρει την μπάλα, γέρνοντας ελαφρώς το σώμα του προς τα πίσω, αλλά η ρουφιάνα του γλίστρησε και ο Κοζλόφ έβαλε το γκολ...
... ενώ σε μια ανάλογη περίπτωση, προχθές, και μάλιστα στο ίδιο λεπτό (!) ο Ρομπέρτο ήταν τόσο σεληνιασμένος, ώστε εκτός από την μπάλα (στο σουτ του Τζούρισιτς) θα μπορούσε να αποκρούσει και ολόκληρο τον «κόκκινο στρατό»!
Χρησιμοποιώ επίτηδες αυτή την αλληγορία, όχι μόνο επειδή ταιριάζει με το χρώμα του Ολυμπιακού, αλλά κι επειδή ο «κόκκινος στρατός» της Σοβιετικής Ένωσης αναχαίτισε ολόκληρη τη «Βέρμαχτ» στη μάχη του Στάλινγκραντ!
Ως γνωστόν εκείνη η μάχη έκρινε τελεσιδίκως τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και γι' αυτό το Στάλινγκραντ επονομάσθηκε «ηρωίδα πόλη», αλλά ένα τέτοιο παράσημο νομίζω πως το δικαιούται και ο ήρωας τερματοφύλακας του Ολυμπιακού...
... που μέσα σε μιάμιση ώρα έγινε F-16, Φάντομ και δεν συμμαζεύεται!
Πηγή: Goal