Οφείλω να διευκρινίσω, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, πως όταν προηγουμένως αναφέρθηκα στο σύνολο τίτλων του Παναθηναϊκού και της Μακάμπι Τελ Αβίβ, υπολογίζω μονάχα τα έντεκα ευρωπαϊκά τρόπαιά τους (6+5) που όντως είναι λιγότερα από αυτά των Λέικερς και των Σέλτικς αλλά αν προστεθούν και τα υπόλοιπα (εθνικά και διεθνή) λάφυρα που έχουν στο παλμαρέ τους, τότε οι δυο ομάδες του ΝΒΑ δεν πιάνουν μπάζα απέναντί τους!
Ο μεν Παναθηναϊκός αριθμεί 54 τίτλους, η δε Μακάμπι 102, οπότε είναι προφανές πως τα 33 πρωταθλήματα των Σέλτικς (17) και των Λέικερς (16) δεν κάνουν ούτε για ζήτω!
Αρχής γενομένης από τις 9 Νοεμβρίου του 1948, οι Σέλτικς και οι Λέικερς έχουν αναμετρηθεί 351 φορές (277 στην κανονική περίοδο και 74 σε δώδεκα σειρές τελικών)...
...αλλά για τα δεδομένα του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης οι τριάντα αγώνες ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τη Μακάμπι (εκ των οποίων τρεις τελικοί και δυο ημιτελικοί σε φάιναλ φορ) δεν είναι και λίγοι!
Στο κάτω κάτω, οι Σέλτικς και οι Λέικερς (αγωνίζονται μεν σε διαφορετικές περιφέρειες του ΝΒΑ, αλλά τουλάχιστον) είναι ομάδες της ίδιας χώρας, ενώ ο Παναθηναϊκός και η Μακάμπι εκπροσωπούν δυο έθνη που δεν ανήκουν καν στην ίδια ήπειρο!
Οντως, ενώ εμείς ανήκομεν -και μάλιστα καθ' ολοκληρίαν- εις την Δύσιν, όπως βαρύγδουπα και αυτάρεσκα δήλωνε το 1975 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, το Ισραήλ από γεωγραφικής πλευράς είναι μια χώρα της Ασίας...
...που βρέθηκε στην (αθλητική) Ευρώπη εξαιτίας της αραβικής καραμπόλας!
Γελώ τώρα που το γράφω, αλλά σε αντίθεση με την υπερηφάνεια του Καραμανλή για τη θέση της Ελλάδας, η (Εβραία ομόλογός του) Γκόλντα Μέιρ δεν έκρυβε τη δυσαρέσκειά της για την αντίστοιχη του Ισραήλ...
... κάποτε μάλιστα είπε ότι «δεν συγχωρούμε τον Μωυσή, διότι μας έφερε στο μοναδικό μέρος της Μέσης Ανατολής που δεν έχει πετρέλαιο»!
Η (ικανότατη και κωλοπετσωμένη) Μέιρ, την οποία ο ιδρυτής του κράτους του Ισραήλ Νταβίντ Μπεν Γκουριόν είχε χαρακτηρίσει σαν τον μοναδικό άντρα της κυβέρνησής του, ήταν πρωθυπουργός του Ισραήλ, όταν άνοιξαν παρτίδες ο Παναθηναϊκός και η Μακάμπι!
Οι δυο ομάδες αναμετρήθηκαν για πρώτη φορά στον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών της περιόδου 1971-72: οι «πράσινοι» νίκησαν στον «Τάφο του Ινδού» με 81-73, αλλά η ρεβάνς της 9ης Δεκεμβρίου του 1971 προμηνυόταν μανίκι, διότι συν τοις άλλοις τραυματίστηκε και έμεινε στην Αθήνα ο Γιώργος Κολοκυθάς.
Ο επαναληπτικός αγώνας επρόκειτο να διεξαχθεί στο παλιό γήπεδο της Μακαμπί, αλλά με το που έφτασαν οι «πράσινοι» στο Τελ Αβίβ πληροφορήθηκαν ότι θα παίξουν σε μια καινούργια σάλα που λεγόταν «Γιαντ Ελιάου», ήταν ακόμη γιαπί και οι εργάτες δούλευαν πάνω στις σκαλωσιές έως την τελευταία στιγμή!
Το βράδυ του αγώνα όλα τα μέλη της αποστολής του Παναθηναϊκού έμειναν με το στόμα ανοικτό: δέκα χιλιάδες άνθρωποι ήταν στοιβαγμένοι στις εξέδρες, ενώ κατά μήκος του αγωνιστικού χώρου κάθονταν πάνω σε αναπηρικά καροτσάκια μερικοί από τους ακρωτηριασμένους ήρωες του ισραηλίτικου στρατού.
Πέντε λεπτά πριν από το τζάμπολ εμφανίστηκε εν μέσω παλλαϊκής αποθέωσης (και χαιρέτησε τους παρατεταγμένους παίκτες των δύο ομάδων) ο περιβόητος μονόφθαλμος υπουργός Αμυνας, Μοσέ Νταγιάν, ο οποίος τον Ιούνιο του 1967 ως ανώτερος διοικητής του στρατού υπήρξε ο αρχιτέκτονας της νίκης στον Πόλεμο των Εξι Ημερών!
Η μικρή διαφορά του πρώτου αγώνα, η απουσία του Κολοκυθά, τα εγκαίνια του «Γιαντ Ελιάου», το μέγα και φανατισμένο πλήθος στις πυρακτωμένες εξέδρες, η παρουσία του Νταγιάν και η ισχύς της Μακαμπί που μάλιστα διέθετε τρεις Αμερικανούς στο ρόστερ της (Μπρόντι, Ντάνλοπ, Τσάμπιν) δεν άφηναν πολλά περιθώρια στους «πράσινους», αλλά οι Εβραίοι λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο!
Στην πραγματικότητα, λογάριαζαν χωρίς τον Κώστα Μουρούζη που τους το κρατούσε κιόλας μανιάτικο, επειδή ενώ πριν από τον πρώτο αγώνα πήγε για να δει τη Μακάμπι σε έναν αγώνα του πρωταθλήματος, αυτοί τον κορόιδεψαν και τον έστειλαν σε άλλη πόλη!
Τρία δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη του ματς, με το σκορ στο 81-80, ο Χρήστος Κέφαλος ανακόπηκε με φάουλ και θα εκτελούσε δυο βολές.
Τότε ο σεσημασμένος για την πανουργία και την κατεργαριά του προπονητής του Παναθηναϊκού κάλεσε τάιμ άουτ και είπε στον Κέφαλο: «Εάν βάλεις έστω και μία βολή θα φας πρόστιμο 100.000 δραχμές. Θα τις χάσεις και τις δύο για να χάσουμε με έναν πόντο, γιατί αν ισοφαρίσεις και πάμε στην παράταση, δεν θα γλιτώσουμε»!
Οντως, ο Κέφαλος αστόχησε και στις δυο βολές, η Μακάμπι νίκησε με 81-80, ο Παναθηναϊκός πήρε την πρόκριση και ο τότε γενικός γραμματέας της FIBA Γουίλιαμ Τζόουνς που ήταν παρών έδωσε συγχαρητήρια στον Μουρούζη για την κατεργαριά του και το ίδιο βράδυ αποφάσισε να αλλάξει τον κανονισμό και να καταργήσει την παράταση σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος.
Από τότε πέρασαν κιόλας 42 χρόνια και μπορεί η βεντέτα των Λέικερς με τους Σέλτικς να χάνει επεισόδια, αλλά αυτή ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τη Μακάμπι εξακολουθεί να έχει μεγάλο σουξέ!
Πηγή: Goal