ΦΙΑΣΚΟ. Το απόλυτο φιάσκο μπορείς να πεις. Τρεις και πλέον μήνες παρακολουθήσεις τηλεφώνων. Δύο και πλέον χρόνια η υπόθεση στα χέρια δύο ανακριτών. Το ΣΔΟΕ να έχει ανοίξει τους λογαριασμούς όλων των εμπλεκομένων. Κοντά στις οκτακόσιες και πλέον σελίδες παραπεμπτικού βουλεύματος.

Τι βγάζει η σούμα αν τα βάλεις όλα αυτά μαζί το ένα μετά το άλλο και κάνεις την πρόσθεση; Ενα τηλεφώνημα του Μάκη Ψωμιάδη. Ενα τηλεφώνημα. Τίποτα άλλο απολύτως. Απολύτως τίποτα. Ολα τα άλλα κατά την εισαγγελέα ήταν για πέταμα. Ολα. Ενα τηλεφώνημα, λοιπόν, του Ψωμιάδη που μιλώντας μ' έναν άγνωστο λέει «πες του Τσινιάρη να παίξει Σκόντα στο Ολυμπιακός Βόλου-Ξάνθη γιατί διαφορετικά ο Ψωμιάδης θα σε γαμήσει».

Αυτό και μόνο αυτό βρήκε η εισαγγελέας και στήριξε την κατηγορία της απόπειρας εκβίασης. Η οποία απόπειρα επεσήμανε τρεις φορές, δεν τελέσθηκε, αφού ο Βόλος κέρδισε το ματς 3-0 και δεν αποκόμισε κανένα περιουσιακό όφελος ο Ψωμιάδης. Κακουργηματική κατηγορία, βέβαια, για την οποία προβλέπεται ποινή φυλάκισης από ένα έως έξι χρόνια. Ωστόσο ο Τσινιάρης έχει καταθέσει στο δικαστήριο ότι ουδέποτε εκβιάστηκε.

Θα πει κάποιος, μα εγώ διάβασα στις εφημερίδες ότι η εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή των επτά κατηγορούμενων και την αθώωση των τεσσάρων. Για ποια αδικήματα όμως πλην την απόπειρας εκβίασης; Για δωροδοκία, που αφορά τα παιχνίδια που συμπεριλαμβάνονται στους φακέλους της UEFA. Κατέπεσαν δηλαδή οι κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κι έμεινε μόνο ένα πλημμέλημα. Που είναι ερευνητέον κατά πόσο θα υιοθετηθεί από την έδρα.

Αν δεχθούμε δηλαδή ότι έγινε η δωροδοκία από Ψωμιάδη, Ριαβόγλου, Θ. Μητρόπουλο και λοιπούς, ποιους δωροδόκησαν; Με πόσα και με ποια λεφτά; Αυτό δεν υπάρχει πουθενά στη δικογραφία και δεν απαντήθηκε από κανέναν στην ακροαματική διαδικασία. Θα κάνει δηλαδή η έδρα δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως; Και πολύ περισσότερο τι θα αποφανθεί σε δεύτερο βαθμό το Εφετείο. Εξ όλων αυτών η φούσκα που προαναφέραμε.

Κι επειδή έχουμε δρόμο μπροστά μας με άλλες δύο ακόμα μεγαλύτερες δίκες, να επαναλάβω για μία ακόμα φορά: Σαφώς και υπήρξαν στημένα παιχνίδια. Περισσότερα μάλιστα απ' όσα συμπεριλαμβάνονται στους φακέλους της UEFA. Σαφώς και κάποιοι είχανε κονομήσει. Είχανε βγάλει λεφτά. Καλά λεφτά. Αυτό ουδείς μπορεί να το αμφισβητήσει. Το ζητούμενο όμως σε όλες αυτές τις υποθέσεις είναι τα στοιχεία. Οι αποδείξεις. Και μόνο η συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση όπως έκρινε η κ. Παπανδρέου καταρχήν και στη συνέχεια το παραπεμπτικό βούλευμα επισείει ποινή δεκαετούς κάθειρξης. Το λιγότερο.

Χωρίς στοιχεία όμως και με μάρτυρες που δεν είχαν να πουν απολύτως τίποτα, τα χέρια της κ. εισαγγελέως ήταν δεμένα. Αδειο μύδι ήταν η δικογραφία. Οκτακόσιες σελίδες δικογραφίας που είχε στα χέρια της κι από έναν μήνα ακροαματικής διαδικασίας, το μόνο που έμεινε στα χέρια της ήταν ένα τηλεφώνημα του Ψωμιάδη. Ολα τα άλλα ήταν για πέταμα.

Και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, αν γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, και οι μεταφορές των συλληφθέντων με τις χειροπέδες στα χέρια και οι πανηγυρισμοί των Γερουλάνων και σία για κάθαρση στο ποδόσφαιρο. Για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση είχε συλληφθεί κι είχε προφυλακιστεί ο Σταύρος Ψωμιάδης και η εισαγγελέας τον αθώωσε πανηγυρικά. Με τον Κούγια να επιμένει ότι έχει συσταθεί νέα εγκληματική οργάνωση στο ποδόσφαιρο και τους εισαγγελείς να ψάχνουνε την ΕΠΟ. Συμπέρασμα: Χαιρετίσματα στις φασκομηλιές. Αυτά.

Κάτω από νορµάλ συνθήκες δεν κινδυνεύουµε µε ανατροπή

ΤΟ κάθε µατς όµως είναι διαφορετικό. Ακούω και διαβάζω ότι οι Ρουµάνοι θα κυνηγήσουν το γρήγορο γκολ το οποίο θα πρέπει να αποφύγουµε να δεχτούµε εµείς. Αφελής προσέγγιση. Αν οι Ρουµάνοι, δηλαδή, κάνουν το 1-0 στο 70', θα τους χαλάσει; Λίγος χρόνος είναι τα 23 λεπτά που θα αποµένουν µε τις καθυστερήσεις; Τεράστιος ποδοσφαιρικός χρόνος. Οταν δηλαδή ο γηπεδούχος θα πιέζει και εκ των πραγµάτων θα σε βάλει στα δίχτυα. Αντίθετα, αν φας το γκολ νωρίς, έχεις κι εσύ χρόνο µπροστά σου να σκοράρεις. Το ζητούµενο, λοιπόν, για τους Ρουµάνους και για όποια οµάδα έχει στην πλάτη της ένα 1-3 είναι να µη δεχτεί γκολ. Και κατ' επέκταση να σκοράρει.

Κατ' αντιστοιχία, λοιπόν, η Ελλάδα οφείλει να έχει στην άκρη του µατιού της το γκολ. Αν σκοράρει την τελειώνει τη δουλειά. Κι έχει τον ποδοσφαιριστή γι' αυτή τη δουλειά. Εχει την τύχη ο Σάντος να βρίσκεται ο Μήτρογλου σ' αυτήν την εξαιρετική κατάσταση. Και την γκίνια, αντίστοιχα, να µην έχει παιχνίδια στα πόδια του και να µην είναι καλά ο Καρνέζης. Σ' ένα παιχνίδι που λογικά ο γκολκίπερ θα έχει δουλειά. Συνυπολογίζοντας βέβαια και το απρόοπτο.

Ενα τυχαίο γκολ είτε από δω είτε από κει, που αλλάζει τα δεδοµένα και τα φέρνει όλα τούµπα. Συνοψίζοντας: Κάτω από νορµάλ συνθήκες, η Εθνική δεν κινδυνεύει µε ανατροπή του 3-1. Είναι καλύτερη. Είναι έµπειρη. Εχει καλύτερη ψυχολογία. Ξέρει να διαχειρίζεται τέτοιες καταστάσεις. Αντίπαλός της, όπως είπαµε, δεν είναι τόσο η Ρουµανία όσο το απρόοπτο και το τυχαίο, που υπάρχει πάντα στο ποδόσφαιρο. Κάτω από νορµάλ συνθήκες περνάει.

Οταν πρόκειται για λεφτά µέχρι και µε τη NOVA µπορείς να τα βρεις.
-GIANNIS-

Αν κέρδιζαν στο ποδόσφαιρο οι καλύτεροι και τα φαβορί, δεν θα το είχαµε πάρει το 2004

ΤΙ µπορείς να πεις για το Ρουµανία-Ελλάδα απόψε το βράδυ, πέρα από το αυτονόητο: Οτι η Ελλάδα µετά το 3-1 έχει το πάνω χέρι, ενώ ταυτόχρονα είναι καλύτερη και πιο έµπειρη οµάδα. Ολα αυτά τα ξέρουµε, αλλά όταν κάθε φορά αρχίζει ένα παιχνίδι, πάνε στην άκρη και κανείς δεν µπορεί να ξέρει τι θα βγει µέσα στο γήπεδο. Αν κέρδιζαν στο ποδόσφαιρο οι καλύτεροι και τα φαβορί, η Ελλάδα όχι δεν θα είχε πάει στο Γιούρο το 2004, αλλά µε αντίπαλο την Ισπανία στα προκριµατικά δεν θα έπρεπε καν να είχε πάει στην Πορτογαλία. Να δούµε, λοιπόν, τι δεδοµένα έχουµε στα χέρια µας. Καταρχήν είναι λάθος η ανάγνωση ότι στο 3-1 του «Καραϊσκάκης», η Ελλάδα έκανε µεγάλο παιχνίδι.

Πολύ καλές στιγµές είχε. Διάρκεια όχι. Αν υπάρχει κάτι που γέρνει την πλάστιγγα είναι η συµπεριφορά των δύο οµάδων µετά το 3-1. Εκεί τηρουµένων των αναλογιών η Ελλάδα έδειξε ότι είναι µεγάλη οµάδα και η Ρουµανία µικρή. Η Ελλάδα όχι µόνο δεν πήγε το µατς στο ρελαντί για να κρατήσει το σκορ, αλλά κυνήγησε το τέταρτο γκολ. Σε κάθε φάση στην περιοχή τους οι Ρουµάνοι ήταν πανικόβλητοι. Η Ρουµανία είτε επειδή φοβήθηκε είτε επειδή δεν µπορούσε, δεν προσπάθησε καν για το 3-2. Εκνευρισµένοι όπως ήταν οι ποδοσφαιριστές τους, έµεναν πίσω για να µη φάνε και το τέταρτο.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Δηλαδή όταν λένε ότι διαπραγµατεύονται σκληρά µε την τρόικα έχουνε την απαίτηση να τους πιστέψουµε;

Πηγή: Goal