Λόγια χιλιοειπωμένα στις μέρες μας, που μετατρέπουν το αυτονόητο – την επένδυση σε πιτσιρικάδες που διψούν για μπάλα – σε μια κίνηση «must» για όλες τις μεγάλες ομάδες ανά την Ευρώπη. Μια κίνηση που πλέον φλερτάρει επικίνδυνα με την έννοια της μόδας… Μια από αυτές τις ομάδες, που πρόσφατα αποφάσισαν να παρατήσουν το μοντέλο της άσκοπης δαπάνης χρημάτων και να επικεντρωθούν στην παραγωγή ταλέντων, είναι η Μίλαν, η οποία όμως πήγε το όλο ζήτημα ένα βήμα παραπέρα.

Περί τα τέλη Αυγούστου το MilanLab, το οποίο περιγράφεται στην επίσημη ιστοσελίδα του ως «το υψηλής τεχνολογίας διεπιστημονικό κέντρο επιστημονικής έρευνας της Μίλαν», κάλεσε δυο Βέλγους «ποδοσφαιράνθρωπους», τον πρώην προπονητή της Στάνταρ Λιέγης Χοσέ Ρίγκα και τον πρωτοποριακό προπονητή ακαδημιών Μισέλ Μπρούινινς, σε ένα δεκαήμερο training camp στο Μιλανέλο για να δουλέψουν με παιδιά από τις ομάδες κάτω των 17, κάτω των 16 και κάτω των 15 και να παρουσιάσουν το καινοτόμο πρότζεκτ τους.

«Νομίζω ότι ο καθένας αρχίζει να καταλαβαίνει ότι το παιχνίδι του ποδοσφαίρου στο υψηλότερο επίπεδο δεν βασίζεται πλέον στην αθλητική δυνατότητα και ικανότητα, αλλά η ικανότητα και η δυναμική του εγκεφάλου έχουν τεράστια επιρροή. Η ταχύτερη κίνηση και λήψη αποφάσεων μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω των διαδικασιών πρόβλεψης του εγκεφάλου», δήλωσε ο Μπρούινινς σε αφιέρωμα του CNN.

Η επιστημονική προσέγγιση των δυο Βέλγων, όσων αφορά την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου, φαίνεται να προσπαθεί να φέρει το άθλημα πίσω, στις εποχές όπου η δυνητική ικανότητα, το μυαλό και η δεξιοτεχνία μετρούσαν περισσότερο από την φυσική κατάσταση και τα τρεξίματα του εκάστοτε παίχτη, κάτι που βρίσκει απόλυτα σύμφωνους τους ανθρώπους των Ροσονέρι.

«Η δουλειά μας δεν είναι μόνο να έχουμε τους ταχύτερους, πιο αθλητικούς παίχτες στον αγωνιστικό χώρο. Θέλουμε επίσης να δώσουμε στους παίχτες τα μέσα να ασχοληθούν με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όταν βρίσκονται στο γήπεδο», δήλωσε με τη σειρά του ο Ντομένικο Γκουαλτιέρι, μέλος του τεχνικού επιτελείου του MilanLab.

Το βελγικό δίδυμο έχει ως στόχο να κατανοήσει το τρόπο με τον οποίο δουλεύει το μυαλό του ανθρώπου σε συνάρτηση με το ποδόσφαιρο, μελετώντας την αντίδραση των παιχτών σε καταστάσεις διανοητικής υπερφόρτωσης και πολυπλοκότητας των ασκήσεων στην διάρκεια των προπονήσεων.

Με αυτό τον τρόπο οι Ρίγκα και Μπρούινινς θα προσπαθήσουν να αναπτύξουν την ικανότητα συγκέντρωσης των παιχτών σε παρόμοιες συνθήκες κατά την διάρκεια του αγώνα, επικεντρώνοντας την προσοχή τους στις ακαδημίες της ιταλικής ομάδας.

Την ώρα που μελέτες δείχνουν ότι το ιταλικό ποδόσφαιρο έχει το χαμηλότερο ποσοστό παιχτών (στα εξελιγμένα πρωταθλήματα) οι οποίοι παραμένουν στην ομάδα τους για τρία χρόνια στις ηλικίες 15 μέχρι 21, ο Μπρούινινς τονίζει ότι το μέλλον του ποδοσφαίρου θα βασίζεται στην ομαδική απόδοση και όχι στο ατομικό ταλέντο, ωθώντας τους πιτσιρικάδες να προσαρμοστούν καλύτερα σε ένα ομαδικό περιβάλλον από το να στοχεύουν αποκλειστικά και μόνο στην προσωπική τους εξέλιξη.

«Η ομαδική δημιουργικότητα μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν οι παίχτες έχουν τεράστια αμοιβαία αλληλεγγύη και βάλουν την ατομική τους αναζήτηση για επιτυχία στην άκρη. Η ατομική ταχύτητα του παίχτη έχει αντικατασταθεί από την υψηλής ταχύτητας επίδοση της ομάδας. Κοιτάξτε πως δυσκολεύεται ο Νεϊμάρ να προσαρμοστεί στις τακτικές της Μπάρτσα. Δώστε του λίγο χρόνο και το ταλέντο του θα είναι όλο και περισσότερο εντυπωσιακό.»

Οι Βέλγοι ακολουθούν το δόγμα του Κρόιφ που υποστηρίζει ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι που παίζεται με το μυαλό, μήνυμα το οποίο προσπαθούν να αποδείξουν επιστημονικά και να το περάσουν στους νέους παίχτες.

Ο Μπρούινινς προσπαθεί να προωθήσει τις ιδέες του και δείχνει να βρίσκει πολλούς που ανταποκρίνονται με ενδιαφέρον σε αυτές.

Πριν λίγο καιρό μέσω μια δίωρης ομιλίας του, παρουσίασε το όραμα του σε θρύλους του Ολλανδικού ποδοσφαίρου όπως ο Ντένις Μπέργκαμπ και ο Ρόναλντ Ντε Μπουρ οι οποίοι εργάζονται αυτή την στιγμή στον Άγιαξ, μια από τις μεγαλύτερες πηγές ταλέντων του κόσμου.

Ένας από αυτούς που εντυπωσιάστηκαν από την οπτική του Μπρούινινξ γύρω από το ποδόσφαιρο είναι ο Ζοσέ Μουρίνιο.

«Ο Μουρίνιο αμέσως κατάλαβε τι προσπαθώ να κάνω και ρώτησε πολλές έξυπνες ερωτήσεις. Παρατήρησε επίσης ότι η οργάνωση των ασκήσεων απαιτεί μεγαλύτερη ομαδική συμμετοχή, περισσότερη συγκέντρωση, προσοχή, συνεχή αντίληψη και έτσι το έξυπνο παιχνίδι θα μπορούσε να καλλιεργηθεί καλύτερα.»

Παράλληλα με την ενασχόληση τους με την Μίλαν η οποία θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούνιο του 2014, οι δυο Βέλγοι θέλουν να μεταφέρουν τις απόψεις του περί ανάπτυξης της λειτουργίας του μυαλού σε εκπαιδευτικό επίπεδο.

«Η χώρα μου αποφάσισε να μου δώσει την ευκαιρία να παρουσιάσω τις ιδέες μου στο κόσμο της εκπαίδευσης. Τους επόμενους μήνες θα επικεντρωθώ περισσότερο από όλα στην Μίλαν, αλλά θέλω να δείξω όλο και περισσότερο πως μπορεί η «Εγκεφαλική μάθηση» να επηρεάσει την σχολίκη επίδοση (των παιδιών).»

Το μέλλον του ποδοσφαίρου σύμφωνα με τον Μπρούινινς βρίσκεται στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των πιτσιρικάδων κατά την παραμονή τους στις ακαδημίες των ομάδων. Το αν η ανάπτυξη των ακαδημιών, υπό αυτό το πρίσμα, αποτελεί άλλη μια μόδα που πρόσκειται στην μοντερνοποίηση του ποδοσφαίρου ή είναι μια κίνηση η οποία αποσκοπεί στην ουσιώδη εξέλιξη του αθλήματος είναι κάτι που μένει να αποδειχθεί στο μέλλον…

ΠΗΓΗ: Othersidefootball.com