Όπως αναφέρθηκε, παρ’ ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έβαλε φρένο στις επιδιώξεις μεγάλων επιχειρήσεων δυτικοευρωπαϊκών χωρών, η συμφωνία με την οποία διατηρείται η χρήση του ονόματος φέτα ή τύπου φέτα σε καναδικά λευκά τυριά προοιωνίζεται άλλες διεκδικήσεις ή καταχρήσεις της ελληνικότητας του προϊόντος.

"Με μια πιθανή επικύρωση της συμφωνίας από ελληνικής πλευράς θα σπάσει το φυσικό και οικονομικό μονοπώλιο της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά της φέτας, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθεί 'δεδικασμένο' το οποίο θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν και άλλες τρίτες χώρες εφεξής, τόσο για τις δικές τους αγορές όσο και για τρίτες χώρες. Έτσι απεμπολείται η δυνατότητα προνομιακής πρόσβασης και εξαγωγών της γνήσιας φέτας στις αγορές αυτές, και σύμφωνα με σχετική μελέτη, θα συνέβαλε στη δημιουργία 150.000 χιλιάδων νέων μόνιμων θέσεων εργασίας μέσα στα επόμενα 2-8 χρόνια", τόνισε ο βουλευτής Κοζάνης Κασαπίδης.

Από την πλευρά του ο βουλευτής Ανυφαντάκης αναφέρθηκε σε πέντε προτεραιότητες για την προστασία του ΠΟΠ φέτα. Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε την ανάδειξη του βιολογικού χαρακτήρα της ελληνικής φέτας ως προϋπόθεση για την προστασία της, να μην αλλοιωθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη φέτα διότι θα υπάρξουν δυσάρεστα αποτελέσματα για την ελληνική φέτα και να επεκταθεί η κατοχύρωσή της μέσω σύναψης πολυμερών και διμερών συμφωνιών. Επίσης τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ελεγκτικού μηχανισμού για τον εντοπισμό τυριών που διακινούνται ως φέτα καθώς και της σύστασης Διεπαγγελματικής Οργάνωσης η οποία θα διαχειρίζεται καθ’ ολοκληρία όλα τα θέματα που αφορούν τη φέτα, κατά το παράδειγμα άλλων χωρών.

ΠΗΓΗ: emea.gr