Αν μάλιστα κάνουμε το διαχωρισμό στα δύο ξεχωριστά κομμάτια του πρώτου μισού, δηλαδή στην προκριματική φάση του καλοκαιριού και στη φάση των ομίλων του Champions και Europa League, αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι το δεύτερο μισό κάλυψε κατά τον καλύτερο τρόπο την... καταστροφή των προκριματικών με τον πρόωρο αποκλεισμό των τριών (Ατρόμητος, Ξάνθη, Αστέρας) από τις πέντε ομάδες μας αλλά και την αποτυχία του ΠΑΟΚ να προκριθεί στους ομίλους του Champions League.
Τι έχει πετύχει μέχρι τώρα το ελληνικό ποδόσφαιρο με Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ στην Ευρώπη;
1) Την επανάκτηση της 12ης θέσης στη βαθμολογία της UEFA, η οποία πρόσκαιρα είχε χαθεί από τους Ελβετούς, που στη φάση των ομίλων μετείχαν με τρεις ομάδες (Βασιλεία στο Champions, Τουν και Σεντ Γκάλεν στο Europa League)
2) Μετά το κάκιστο ξεκίνημα που δημιούργησε μεγάλο προβληματισμό, η Ελλάδα έχει καταφέρει να ανέβει στη 13η θέση από πλευράς συγκομιδής βαθμών στην εφετινή σεζόν στην Ευρώπη. Μπορεί να έχουν συγκεντρώσει περισσότερους βαθμούς οι ομάδες από Ρουμανία, Αυστρία και Τσεχία, αλλά από την άλλη πλευρά είμαστε πολύ κοντά στη συγκομιδή των ομάδων της Γαλλίας (κάκιστη σεζόν για μία ακόμα φορά), του Βελγίου, της Τουρκίας και έχουμε από κάτω μας Πορτογάλους και Ελβετούς
3) Με Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ έχουμε ήδη καταφέρει να κάνουμε καλύτερη σεζόν από βαθμολογικής αλλά και αγωνιστικής πλευράς σε σχέση με πέρυσι, όταν στους ομίλους είχαμε μείνει με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Σε όλη τη σεζόν πέρυσι η Ελλάδα είχε μαζέψει 4,400 βαθμούς, ενώ εφέτος και με τέσσερα σίγουρα παιχνίδια μπροστά μας έχουμε συγκεντρώσει 5,700 βαθμούς.
4) Συμμετείχαμε με μειονέκτημα έναντι της Ελβετίας μέχρι σήμερα στα Κύπελλα Ευρώπης (δύο εκπρόσωποι έναντι τριών), συνεχίζουμε με πλεονέκτημα καθώς στο δεύτερο μισό εμείς έχουμε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ ενώ οι Ελβετοί έμειναν μόνο με τη Βασιλεία
5) Εχουμε πλέον δύο ομάδες στο εφετινό top-48 της Ευρώπης (στους «16» του Champions League και στους «32» του Europa), ενώ πέρυσι είχαμε μόλις μία (τον Ολυμπιακό στους «32» του Europa)
6) Και ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ έχουν κάνει υπέρβαση, αφού είναι πολύ κοντά και οι δύο στο να πετύχουν από πλευράς συντελεστή την καλύτερη σεζόν της ιστορίας τους στην Ευρώπη με το τρέχον σύστημα ranking της UEFA.
Tι δεν έχουμε πετύχει ή απομένει ακόμα να πετύχουμε;
1) Μπορεί να έχουμε κάνει καλύτερη χρονιά από πέρυσι (μάλλον απρόσμενα) αλλά υστερούμε ακόμα από τις σεζόν της τρέχουσας ελληνικής πενταετίας. Οι 5,700 βαθμοί που έχουμε συγκεντρώσει (κυρίως χάρη στους εννιά βαθμούς των μπόνους του Ολυμπιακού για να μην ξεχνιόμαστε και όχι τόσο λόγω εντός αγωνιστικού χώρου αποτελεσμάτων) απέχουν πολύ από τους 7,900 βαθμούς που θα βγάλει η Ελλάδα από την πενταετία της στο τέλος της σεζόν
2) Η μάχη με τους Ελβετούς δεν έχει κριθεί και για εφέτος, αλλά και για του χρόνου! Η Βασιλεία με την ευρωπαϊκή της παρουσία τα τελευταία χρόνια δείχνει ικανή να καλύψει τις τέσσερις νίκες της διαφοράς Ελλάδας-Ελβετίας, ενώ από την άλλη πλευρά εμείς καλούμαστε να αυξήσουμε κι άλλο τη διαφορά γιατί με τα τωρινά δεδομένα στην επόμενη σεζόν θα ξεκινήσουμε με μειονέκτημα (στη 13η θέση με τους Ελβετούς στη 12η), την ίδια ώρα που μας πλησιάζει επικίνδυνα και η Τσεχία
3) Και οι Τσέχοι και οι Ελβετοί θα βγάλουν πολύ χειρότερη ευρωπαϊκή σεζόν στο τέλος της πενταετίας τους σε σχέση με τη χώρα μας
4) Η λογική λέει ότι στους «16» του Champions League ο πρωταθλητής Ολυμπιακός θα έχει περιορισμένα περιθώρια για να δώσει βαθμούς στο ελληνικό ποδόσφαιρο, σε σχέση τουλάχιστον με τη Βασιλεία στους «32» του Europa
5) H 12η θέση στη βαθμολογία της UEFA που θα μας επιτρέψει να έχουμε την ίδια εκπροσώπηση στην Ευρώπη και στη σεζόν 2015-16 (με τον πρωταθλητή και τον κυπελλούχο απευθείας στους ομίλους Champions και Europa League) θα κινδυνεύσει σοβαρά αν έχουμε διπλό αποκλεισμό Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ στους «16» και «32» Champions και Europa League αντίστοιχα.
6) Θα είναι τεράστια ήττα για το ελληνικό ποδόσφαιρο αν η καλύτερη κατά τεκμήριο ελβετική ομάδα καλύψει τόσο μεγάλο χάντικαπ από τις δύο κατά τεκμήριο καλύτερες ελληνικές στη δεδομένη χρονική στιγμή.
Ποιο είναι το συμπέρασμα για τη συνέχεια;
Η 12η θέση στη βαθμολογία της UEFA εξαρτάται πολύ περισσότερο από τον ΠΑΟΚ παρά από τον Ολυμπιακό. Η λογική λέει ότι ο ΠΑΟΚ θα έχει πολύ μεγαλύτερα περιθώρια να δώσει βαθμούς στην Ελλάδα σε σχέση με τον Ολυμπιακό για τον οποίο μπορεί κάποιος να πει ότι έχει ήδη εκπληρώσει το... καθήκον του απέναντι στον εθνικό συντελεστή και απομένουν πλέον οι δικές του φιλοδοξίες απέναντι στην ιστορία του στα Κύπελλα Ευρώπης.
Ο ΠΑΟΚ έχει και περισσότερα περιθώρια βελτίωσης αλλά και περιθώρια για πιο βατή κλήρωση σε σχέση με τον Ολυμπιακό αφού στην ουσία η χειρότερη δική του κλήρωση τη Δευτέρα στη Νιόν θα αποτελεί την... καλύτερη δυνατή που θα μπορεί να έχει ο Ολυμπιακό στο Champions League.
Από εδώ και πέρα και ο Ολυμπιακός αλλά και ΠΑΟΚ παίζουν για το «ευζήν» το δικό τους αλλά και της Ελλάδας στα Κύπελλα Ευρώπης τα επόμενα χρόνια.
Ιδανικό σενάριο;
Να κληρωθεί ο ΠΑΟΚ τη Δευτέρα με τη Βασιλεία και να την αποκλείσει. Η όποια αγωνία είτε εθνική είτε συλλογική θα έχει τελειώσει, πριν καν αρχίσει. Και για το ελληνικό ποδόσφαιρο το να παραμείνει ψηλά σε επίπεδο συλλόγων στην UEFA με δεδομένη την απουσία του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ από την Ευρώπη θα αποτελέσει πολύ σημαντική επιτυχία.
Καταλαβαίνει κανείς ότι τα καλύτερα είναι μπροστά μας, αν κατά πρώτον συντομευθεί η επιστροφή του Παναθηναϊκού στα Κύπελλα Ευρώπης, αν Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ διατηρηθούν στα εφετινά ή και υψηλότερα επίπεδα και αν αρχίσουμε να παίρνουμε βαθμούς από τις μικρότερες θεωρητικά ομάδες μας, όπως κατά το παρελθόν το είχαν πράξει για το ελληνικό ποδόσφαιρο ομάδες όπως ο Πανιώνιος, ο ΟΦΗ και η Λάρισα.
Πηγή: sentragoal.gr