Από τα 8 μεγαθήρια που είχε να αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός η Γιουνάιτεντ παρουσιάζει τα περισσότερα προβλήματα...
Ο Φέργκιουσον άφησε ένα ρόστερ με φανερές αδυναμίες ειδικά στον χώρο του κέντρου και με τη διαχείριση που γίνεται από τον Μόγες τα προβλήματα μεγεθύνονται. Η Γιουνάιτεντ σήμερα βρίσκεται στην 8η θέση της Πρέμιερ με 7νίκες, 4 ισσοπαλίες και 5 ήττες.
O Mόγες δεν νιώθει ασφαλής και δεν πείθει πως έχει το ποδοσφαιρικό σχέδιο για να την επαναφέρει σε υψηλό επίπεδο. Βασανίζεται από την απουσία κάποιου πραγματικά μεγάλου κεντρικού χαφ, όμως δεν έχει καταφέρει και ο ίδιος να ενσωματώσει σωστά τη δική του επιλογή. Είναι περίεργο και αποδεικνύει το πόσο μπερδεμένος είναι το γεγονός που δεν μπορεί να βρει ρόλο στον Φελαϊνί.
Υπάρχουν δύο απίστευτα στατιστικά νούμερα που εξηγούν πολλά για τη μέχρι σήμερα πορεία της. Σε παιχνίδι πρωταθλήματος δεν έχει κερδίσει ποτέ με τον Φελαϊνί βασικό και μέχρι σήμερα κανένα γκολ δεν έχει έρθει από ασίστ κεντρικού χαφ. Ολη τη δουλειά φέτος την κάνει ο Ρούνεϊ που αναγκάζεται να είναι ταυτόχρονα δημιουργός, εκτελεστής αλλά και κόφτης.
Αν κάποιος φίλος του Ολυμπιακού θέλει να κάνει μια ευχή στον Αγιο Βασίλη, μια μικρή θλάση του Ρούνεϊ ώστε να λείψει σε αυτά τα δύο παιχνίδια θα ξεγύμνωνε εντελώς τη Γιουνάιτεντ. Ο Ρούνεϊ μετρά σήμερα 8 γκολ και 6 ασίστ στο πρωτάθλημα, 2 γκολ και 3 ασίστ στο Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ έχει πάρει και τις περισσότερες κίτρινες κάρτες, 5 στο πρωτάθλημα.
Οταν αποκτήθηκε ο Φελαϊνί πίστευα πως θα έρθουν παιχνίδια που θα παίζει και μόνος του ο Ρούνεϊ στην κορυφή. Ο Μόγες όμως ποτέ δεν έχει χρησιμοποιήσει τακτική με τον Φελαϊνί πίσω από έναν σέντερ φορ όπως έκανε στην Εβερτον. Αυτόν τον ρόλο τον παίρνει ο Ρούνεϊ.
Δεν είναι τυχαίο που το καλύτερό της φετινό παιχνίδι το έκανε στο Λεβερκούζεν όταν ο Ρούνεϊ έπαιξε μόνος του μπροστά και στο κέντρο έκαναν τριάδα οι Τζόουνς, Γκιγκς, Καγκάβα. Παρότι με αυτήν τη λογική ήρθε το ελπιδοφόρο 5-0, ο Μόγες επανέφερε τον Ρούνεϊ σε ρόλο συνδετικού κρίκου μεσαίας και επιθετικής γραμμής περνώντας τον Γουέλμπεκ στον ρόλο του τραυματία Φαν Πέρσι.
Την πιο εξωφρενική διαχείριση την έκανε στον αγώνα με την Εβερτον, όπου ξεκίνησε με τους Γκιγκς, Φελαϊνί χαμηλά και έβαλε μπροστά τους τον Καγκάβα. Αντιμετώπισε έναν αντίπαλο που στηρίζεται στη μεσοεπιθετική ταχύτητα και είχε γρήγορη τριάδα μπροστά τους Μιραλάς, Λουκάκου, Πιένααρ και τον Ντεουλοφέου να ρίξει από τον πάγκο με δίδυμο αμυντικών χαφ τον 40χρονο Γκιγκς και τον ύψους 1,94 μ. Φελαϊνί.
Τι μπορεί να αλλάξει μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου;
Θα πρέπει να αξιοποιήσει καλύτερα το υλικό του. Να δώσει παιχνίδια στον Φελαϊνί στον φυσικό του ρόλο και να χρησιμοποιήσει επιτέλους τον Καγκάβα, τον καλύτερο κόφτη που διαθέτει, στον άξονα. Επίσης ο Μόγες δήλωσε στη «Sun» πως ο σύλλογος θα του δώσει 100 εκατομμύρια ευρώ για να ενισχύσει την ομάδα. Βέβαια για τον Φελαϊνί του έδωσαν 32 και ακόμα δεν έχουν δει μία νίκη με την επιλογή του στη βασική ενδεκάδα.
Χρειάζεται μια χαφάρα ο Ολυμπιακός
Την περασμένη βδομάδα έγραφα στο sentragoal.gr πως ο Ολυμπιακός θέλει μία χαφάρα, έχω την εντύπωση πως μετά την κλήρωση η αναγκαιότητα μεγαλώνει. Από τις ομάδες που μπορούσε να κληρωθεί η Γιουνάιτεντ μέχρι σήμερα είναι μακράν η πιο αδύναμη στο κέντρο. Παίζει πολλές φορές και με έναν μόνο καθαρό χαφ.
Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα οι επιλογές για τον άξονα είναι δύο εκ των Τζόουνς, Κλέβερλι, Γκιγκς, Κάρικ και ο Ρούνεϊ θα αγωνιστεί πίσω από τον Φαν Πέρσι. Οπότε αυτόματα σημαίνει πως ο Μίτσελ έναν χαφ θα πρέπει να τον θυσιάσει στο μαρκάρισμα του Ρούνεϊ οπότε χρειάζονται άλλοι δύο καθαροί κεντρικοί χαφ για να βγουν αριθμητικά στο κέντρο τα μαρκαρίσματα.
Πιθανότατα να βγάλει και πλεονέκτημα ο Ολυμπιακός αν αποκτηθεί ένας κεντρικός χαφ που θα μπορεί να συμμετέχει στη μάχη του κέντρου περισσότερο από τους Τσόρι, Σαβιόλα. Μέχρι σήμερα η Γιουνάιτεντ παίζει με 54% κατοχή μπάλας μέσο όρο στα παιχνίδια της και παίρνει μόλις το 25% των επιθέσεών της από τον άξονα.
Αν κατέβεις στο «Ολντ Τράφορντ» με Μανιάτη, Σάμαρη δίδυμο, τον τρίτο χαφ σε απόσταση και να μην μπορεί αυτός να κρατήσει μπάλα, αυτά τα νούμερα θα αλλάξουν και ο Ολυμπιακός δεν θα μπορέσει να είναι ανταγωνιστικός.
Πηγή: Goal