Είχε πει τότε πως «δεν προβλεπόταν να βρίσκομαι εδώ και αυτό είναι αρκετό», αλλά ο ίδιος ξέρει καλά -και όλοι οι υπόλοιποι το αντιλαμβάνονται-πως ο λεγάμενος δεν ξεπέρασε μονάχα τις προσδοκίες, αλλά ακόμη και τον... Χείλωνα τον Λακεδαιμόνιο!
Το εννοώ αυτό διότι στον εκ Σπάρτης ορμώμενος φιλόσοφος και ποιητής, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στους επτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδας, αποδίδεται το «μηδέν άγαν», που σημαίνει «να μην υπερβάλλεις», αλλά αυτό το απόφθεγμα ο ΛεΜπρον το 'χει γραμμένο στα παλιά του τα σανδάλια!
Μπορεί ο Χείλων να συνιστούσε «μηδέν άγαν», αλλά ο λεγάμενος το 'χει... ξεφτιλίσει και παρουσιάζει την εκδοχή του «παν... άγαν»!
Υπερβάλλει διαρκώς ο King James, που χθες μάλιστα ρούφηξε άλλη μια γερή δόση από το νέκταρ της ευτυχίας, καθώς ανακηρύχθηκε κορυφαίος Αμερικανός αθλητής της χρονιάς, στο ετήσιο δημοψήφισμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press: ένα σπουδαίο παράσημο, το οποίο από το 1931 και εντεύθεν έχει απονεμηθεί μονάχα σε τρεις μπασκετμπολίστες!
Πριν από τον σούπερ σταρ των Χιτ που άφησε πίσω του τον quarterback των Ντένβερ Μπρόνκος Πέιτον Μάνινγκ και τον πρωταθλητή των αγώνων αυτοκινήτων Τζίμι Τζόνσον στην ίδια θέση είχαν βρεθεί ο Λάρι Μπερντ και ο Μάικλ Τζόρνταν και αυτό ήταν όντως το καλύτερο δώρο που άφησε ο Αϊ-Βασίλης στην καμινάδα του!
Γελώ τώρα που το γράφω, αλλά μου φαίνεται πως ο ΛεΜπρον πρόλαβε ακόμη και τον Santa Claus στο delivery των δώρων, μάλιστα το δικό του το πρόσφερε δωρεάν στο φιλοθεάμον κοινό ολόκληρου του πλανήτη!
Το βράδυ της Τετάρτης είχα την τύχη να περιγράφω τον αγώνα των Λέικερς με τους Χιτ και το ενσταντανέ είναι όντως από αυτά που αποτελούν κειμήλιο στην ιστορική αθλητική μνήμη: σε μια φάση αιφνιδιασμού των πρωταθλητών, ο Γουέιντ έκανε την πάσα alley hoop στον Τζέιμς ο οποίος ευρισκόμενος ήδη εν κινήσει απογειώθηκε σαν Φάντομ και κάρφωσε την μπάλα με το αριστερό χέρι!
Τα καλύτερα όμως συνέβησαν στο ριπλέι της μετάδοσης του ESPN, όπου αποκαλύπτεται το μεγαλείο της (μπασκετικής, αλλά και της τηλεοπτικής) τέχνης: την ώρα που καρφώνει, ο ΛεΜπρον κλείνει και τα δυο μάτια του, ενώ με ένα εκπληκτικό dissolve στο replay της φάσης πάνω στη φάτσα του καθρεφτίστηκε το "Happy Birthday" το οποίο ήταν γραμμένο στο γυαλί της μπασκέτας!
Μιλάμε για τρία Οσκαρ σκηνοθεσίας, μοντάζ και οπτικών εφέ μαζεμένα σε ένα, όχι παίζουμε!
Ευτυχώς στη συγκεκριμένη φάση ο ΛεΜπρον δεν πήρε παραμάζωμα κανέναν αντίπαλο, διότι αλλιώς εκτός από την ήττα, οι χτυπημένοι από τραυματισμούς (Μπράιαντ, Μπλέικ, Νας) Λέικερς, θα θρηνούσαν κι άλλες παράπλευρες απώλειες!
Απλώς κάποιος από τους «λιμνάνθρωπους» έχασε την ευκαιρία να γίνει "posterized", όπως αποκαλούνται τα θύματα των καρφωμάτων στην αμερικανική αργκό, με πρώτο και καλύτερο σε αυτή τη λίστα τον Γάλλο γίγαντα των 218 εκατοστών Φρεντερίκ Βάις!
Ο μετέπειτα παίκτης του ΠΑΟΚ έγινε μέρος του κάδρου στον αγώνα της πρώτης φάσης του ολυμπιακού τουρνουά του 2000 στο Σίδνεϊ, όταν ο Βινς Κάρτερ πήδησε από πάνω του και κάρφωσε την μπάλα με μανία!
Αλλά, διάβολε, κι ο ΛεΜπρον δεν πάει πίσω, μάλιστα μέσα σε μια εβδομάδα φρόντισε να κάνει "posterized" δυο φουκαράδες αντιπάλους του που προσπάθησαν να τον αναχαιτίσουν την ώρα του απόλυτου μπασκετικού οργασμού του!
Ο ένας ήταν ο Πολ Μίλσαπ των Ατλάντα Χοκς κι ο άλλος ο ρούκι Μπεν ΜακΛίμορ των Κινγκς, από τον οποίον μάλιστα ο ΛεΜπρον ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς συγνώμη, επειδή γνωρίζονται από παλιά!
Παρεμπιπτόντως το καλύτερο για τέτοιες ατυχείς συναντήσεις θρασέων αμυνόμενων οι οποίοι προσπαθούν να αναχαιτίσουν παίκτες που ορμάνε προς τα εμπρός (για να καρφώσουν ή απλώς να τελειώσουν μια φάση) το είχα διαβάσει σε ένα άρθρο του συχωρεμένου Τζιμ Μάρεϊ στους «Los Angeles Times» και αποτελεί μια ελεγειακή περιγραφή ενός αιφνιδιασμού του Μάτζικ Τζόνσον...
«Ο αμυντικός που βρίσκεται μπροστά του θα πρέπει να νιώθει όπως ο καπετάνιος του Τιτανικού, όταν αντίκρισε μπροστά του το παγόβουνο»!
Μ ' αυτά και μ' αυτά οι Χιτ άλωσαν το Λος Αντζελες και ο ΛεΜπρον σε μια βραδιά που δεν είχε πολλά κέφια, όχι μονάχα έκλεψε την παράσταση, αλλά φρόντισε κιόλας να κάνει σκάντζα βάρδια του Αϊ-Βασίλη!
Για όλα τα υπόλοιπα φρόντισε το Associated Press, που τον ανακήρυξε κορυφαίο Αμερικανό αθλητή της χρονιάς...
Πηγή: Goal