Ο Τζαμάριο Μουν δεν είναι ένας απλός καθημερινός άνθρωπος, αλλά ούτε και κάποιος που τα βρήκε όλα έτοιμα. Το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού γεννήθηκε στις 13 Ιουνίου του 1980 στο Γκούντγουοτερ της Αλαμπάμα και από πολύ μικρός ασχολήθηκε με το μπάσκετ. Δεν έγινε ντραφτ στο ΝΒΑ και αναγκάστηκε να αγωνιστεί σε ό,τι πρωτάθλημα υπάρχει στις ΗΠΑ προκειμένου να βρει ένα συμβόλαιο στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ.

Eπαιξε στο NBDL (απ' όπου τον πήρε ο Ολυμπιακός), στο USBL, στο ABA, στο WBA, στο CBA, στη Ρωσία, ακόμα και στο Μεξικό. Αγωνίστηκε σε δώδεκα διαφορετικές ομάδες με ένα... φοβερό κοινό στοιχείο. Ολες οι ομάδες από τις οποίες πέρασε «έπαθαν» κάτι. Αλλες χρεοκόπησαν, άλλες διαλύθηκαν, άλλες άλλαξαν πόλη. Καμία, όμως, δεν γλίτωσε από την... γκαντεμιά του Τζαμάριο Μουν! Εν τέλει, οι πόρτες του ΝΒΑ άνοιξαν διάπλατα για τον Αμερικανό φόργουορντ και ο ίδιος έκανε το όνειρό του πραγματικότητα. Με τον προκάτοχό του στο μεγάλο λιμάνι Μπρεντ Πέτγουεϊ μοιάζουν τρομερά σε ό,τι αφορά τα εντυπωσιακά τους αθλητικά προσόντα, αλλά έχουν ένα ακόμη κοινό.

Τη συμμετοχή στους Χάρλεμς Γκλομπτρότερς, με τον Μουν να γίνεται μέλος αμέσως μετά το κολέγιο. Εζησε και αυτή την εμπειρία και όπως εχει δηλώσει στο παρελθόν απόλαυσε την κάθε στιγμή. Πάντως, όπως προαναφέραμε, τίποτα δεν του χαρίστηκε. Μετά το σχολείο αναγκάστηκε να κάνει αρκετές δουλειές άσχετες με το μπάσκετ προκειμένου να μπορέσει να ζήσει αξιοπρεπώς. Στο μυαλό του, όμως, πάντοτε υπήρχε το μπάσκετ κι έτσι πάλεψε σκληρά και σιγά σιγά άρχισε να βγάζει τα πρώτα του δολάρια από το άθλημα έως τη στιγμή που μπήκε στο ΝΒΑ και «φούσκωσε» τον τραπεζικό του λογαριασμό.

Τι μπορεί να προσφέρει...

Ο Ολυμπιακός κινήθηκε αστραπιαία για την απόκτηση του Τζαμάριο Μουν και κατάφερε να αποσπάσει τη θετική του απάντηση. Ο Αμερικανός δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στον πρώτο γύρο της Ευρωλίγκα, παρά μόνο στον δεύτερο. Ως εκ τούτου στην αρχή θα περιοριστεί στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ο Μουν έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με τον Μπρεντ Πέτγουεϊ, αλλά είναι σαφώς πιο έμπειρος και με περισσότερες εικόνες. Διαθέτει αρκετά καλό μακρινό σουτ και είναι πολύ καλός αμυντικός. Ο Ολυμπιακός είχε ανάγκη από έναν τέτοιο παίκτη μετά τον τραυματισμό του Πέτγουεϊ και φαίνεται πως βρήκε ακριβώς αυτό που ήθελε στο πρόσωπο του Τζαμάριο Μουν.

Αθλητικότητα, άμυνα, σουτ
Ο νέος Αμερικανός του Ολυμπιακού έχει τρία στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά τον Ολυμπιακό και ουσιαστικά φανερώνουν τους λόγους που αποκτήθηκε. Εχει αρκετά καλό μακρινό σουτ (τρίποντο με ποσοστό καριέρας πάνω από 35%), είναι ο άνθρωπος για τις ειδικές αποστολές στην άμυνα και έχει εξαιρετικά αθλητικά προσόντα. Είναι γρήγορος, δυνατός και ιδιαίτερα αλτικός, κάτι που έχει ανάγκη ο Ολυμπιακός για τις θέσεις «3» και «4».

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας σχολίασε την προσθήκη του Τζαμάριο Μουν: «Ο τραυματισμός του Πέτγουεϊ αποδείχτηκε ύπουλος, θα τον κρατήσει αρκετό καιρό εκτός και έτσι εμείς χρειαζόμασταν οπωσδήποτε παίκτη σε αυτήν τη θέση, γι' αυτό και πήραμε τον Μουν. Περιμένω από αυτόν να γίνει μέλος και μέρος της ομάδας, να αφομοιωθεί από την ομάδα και να τη βοηθήσει να κάνει νίκες. Κατά τη γνώμη μου, είναι μια ποιοτική προσθήκη, έχει αθλητικότητα, καλό περιφερειακό σουτ και ευελιξία στις θέσεις που θα παίξει, καθώς μπορεί να παίξει και στο «4», αλλά και στο «3» ήταν τα λόγια του προπονητή του Ολυμπιακού

«Παίξε άμυνα»
Ο Τζαμάριο Μουν δεν έγινε ντραφτ και η είσοδος στον «μαγικό κόσμο» του ΝΒΑ έμοιαζε με… βουνό. Ο ίδιος μαζί με τον τότε προπονητή του, Μάικλ Ρέι Ρίτσαρντσον, αναζητούσαν τον τρόπο και τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα. Στο ΝΒΑ υπήρχαν πολλοί καλύτεροι σκόρερ από τον Μουν κι έτσι όλο το βάρος έπεσε στη βελτίωσή του στο αμυντικό κομμάτι. Αυτό, κατ' αρχάς, ήταν το εισιτήριο για ένα συμβόλαιο και στη συνέχεια για την καθιέρωση έστω ως ρολίστας. Ο Τζαμάριο Μουν όχι μόνον άρχισε να παίζει άμυνα, αλλά έγινε και ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών στις ομάδες του ΝΒΑ που αγωνίστηκε.

Πίσω από τον Χάουαρντ
Τη σεζόν 2007-08 αγωνίστηκε με τα χρώματα των Ράπτορς για πρώτη φορά στο ΝΒΑ. Επαιξε 78 παιχνίδια, στα 75 εκ των οποίων ως βασικός και… έβγαλε μάτια για ρούκι. Είχε κατά μέσο όρο 8,5 πόντους και 6,2 ριμπάουντ ανά παιχνίδι. Οι εμφανίσεις του του έδωσαν το εισιτήριο και για το all star game. Οχι το κανονικό, αλλά των ρούκι, στο οποίο σκόραρε δώδεκα πόντους. Αυτή δεν ήταν η μοναδική γεύση που πήρε από all star weekend του ΝΒΑ. Συμμετείχε στον διαγωνισμό καρφωμάτων και βγήκε τρίτος πίσω από τους Ντουάιτ Χάουαρντ και Τζέραλντ Γκριν.

Εζησε το όνειρο
Ο Τζαμάριο Μουν όχι μόνο αγωνίστηκε στο ΝΒΑ, κάνοντας το όνειρό του πραγματικότητα, αλλά μπόρεσε να βρίσκει συμβόλαια για αρκετό καιρό. Από το 2007 έως το 2009 έπαιξε με τη φανέλα των Ράπτορς και την επόμενη χρονιά μετακόμισε στο Μαϊάμι για λογαριασμό των Χιτ. Ακολούθησε μιάμιση σεζόν με τη φανέλα των Καβαλίερς και το τέλος του 2011 τον βρήκε στο Λος Αντζελες και τους Κλίπερς. Το 2011-12 έπαιξε κάποια ματς με τη φανέλα των Σάρλοτ Μπόμπκατς, αλλά δεν κατάφερε να βρει άλλο συμβόλαιο αν και πάλεψε με… νύχια και με δόντια.

Η κορυφαία του χρονιά στο ΝΒΑ ήταν η πρώτη με τους Ράπτορς, στην οποία είχε τους μεγαλύτερους μέσους όρους της καριέρας του. Οι περισσότεροι θυμούνται τον Τζαμάριο Μουν στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου για την πολύ καλή του άμυνα και τα εξαιρετικά καρφώματα που χάρισε στα 287 παιχνίδια που αγωνίστηκε στη λίγκα.

Πηγή: Goal