Επομένως, το λέω για όλους όσοι κινδυνεύουν, φέτος πιο πολύ κι από τους τελικούς βαθμούς, που έτσι κι αλλιώς είναι πάντα δύσκολο να τους υπολογίσεις, είναι απαραίτητο να ξέρεις ποια ματς είναι σχεδόν υποχρεωτικό να κερδίσεις. Υπό αυτό το πρίσμα, η Καλλονή τη Δευτέρα κόντρα στον Άρη πέτυχε μια από τις σημαντικότερες νίκες της αγωνιστικής.
Υπάρχουν δύο τρόποι για να σωθείς. Ο ένας (κι ο ευκολότερος) είναι να πάρεις τα ματς που πρέπει: αυτό π.χ. κάνει από την αρχή η Καλλονή, που όλοι υπολογίζουν ως ομάδα που θα κινδυνεύσει, κυρίως γιατί δεν έχει έδρα. Η Καλλονή, όσο εύκολα χάνει από τους μεγάλους (έχει δεχτεί 14 συνολικά γκολ σε τέσσερα ματς από Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό), άλλο τόσο εύκολα ξεπαστρεύει τις ομάδες που είναι στα κυβικά της: με τον Άρη έκανε δυο νίκες κι έχει ήδη κερδίσει Βέροια, Απόλλωνα εκτός! Μέσα στο ΟΑΚΑ έχει κάνει νίκες με Πλατανιά, ΠΑΣ και Πανιώνιο! Αν δεν ήταν τσιγγάνα κι άστεγη θα είχε ήδη σωθεί, ενώ τώρα κινδυνεύει να γράψει κανένα κακό σερί και να την περάσουν. Ήδη ένα κακό σερί έγραψε: χθες κέρδισε μετά από επτά ματς!
Σερί
Ο δεύτερος τρόπος σωτηρίας είναι το περίφημο «καλό σερί», να καταφέρεις δηλαδή να γράψεις μια σειρά από θετικά αποτελέσματα κάποια στιγμή συγκεντρώνοντας έτσι το σύνολο των βαθμών που σου χρειάζονται σε ένα συγκεκριμένο διάστημα: έτσι π.χ. σώθηκε πέρυσι ο Πανιώνιος που έκανε το δικό του καλό σερί στην αρχή κι είχε στη συνέχεια το αβάντζο να χάσει και κάποια ματς από αυτά που δεν επιτρέπεται, όπως π.χ. με την Κέρκυρα εντός. Έτσι σώθηκε κι ο Πανθρακικός πέρυσι: με τον Δερμιτζάκη έγραψε ένα πολύ καλό σερί (5 νίκες και 2 ισοπαλίες) στον πρώτο γύρο που τον απομάκρυνε από την επικίνδυνη ζώνη. Το δικό του σερί έγραψε πέρυσι στο τέλος με τον Σούλη Παπαδόπουλο κι ο Άρης: έκανε 4 νίκες στα τελευταία ματς (δυο από αυτές -με Αστέρα κι Ατρόμητο- χαρακτηρίστηκαν και ήταν πολύτιμες) και 2 ισοπαλίες στα 7 τελευταία ματς κι άφησε πίσω του την ΑΕΚ.
Άλλαξαν
Φέτος σερί σωτηρίας έτρεξαν στον πρώτο γύρο. O Εργοτέλης του Πετράκη στην αρχή κι ο ΟΦΗ με τον Απόλλωνα όταν άλλαξαν προπονητές. Ο Εργοτέλης είχε 14 βαθμούς την 7 αγωνιστική! Ο ΟΦΗ έκανε νίκες 5 στα 8 πρώτα ματς του Σα Πίντο. Ο Απόλλων έχει 12 βαθμούς σε 7 ματς με τον Σάντσεζ έχοντας παίξει σε αυτή την επτάδα με Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό! Φέτος, πάντως, είναι πιο συνηθισμένο οι ομάδες να κερδίζουν ματς που σταμπάρουν και θεωρούν κάτι σαν μπαράζ σωτηρίας. Εκτός από την Καλλονή, το ίδιο κάνουν από την αρχή ο Πανιώνιος, ο Λεβαδειακός κι ο Πλατανιάς, που εκμεταλλεύονται κυρίως την έδρα τους.
Έδρα
Ο Πανιώνιος έχει 15 από τους 21 βαθμούς του στη Νέα Σμύρνη. Ο Λεβαδειακός 6 νίκες εντός. Ο Πλατανιάς μόνο μια εντός έδρας ήττα, αυτή από τον Ολυμπιακό. Στην έδρα του στηρίχθηκε για να βγει γρήγορα από την επικίνδυνη ζώνη ο Πανθρακικός και φυσικά ο αήττητος στο Αγρίνιο Παναιτωλικός.
Δύσκολα
Ο Άρης έχει μόνο μαθηματικές ελπίδες παραμονής: για να φέρει τα πάνω-κάτω θέλει εκτός έδρας νίκες με Πλατανιά, Παναιτωλικό και Λεβαδειακό και φυσικά ν αρχίσει να κερδίζει στο «Βικελίδης». Η Βέροια κι ο Απόλλων για να καταφέρουν να σωθούν χρειάζονται συγκεκριμένες εντός έδρας νίκες. Η Βέροια πρέπει οπωσδήποτε πλέον να κερδίσει τον Πανθρακικό, τον Απόλλωνα, την Ξάνθη και τον Πανιώνιο εντός και να βρει και μια νίκη-έκπληξη σαν αυτές που πέτυχε πέρυσι με Παναθηναϊκό και Άρη. Αν αυτά δεν συμβούν, δεν θα γλιτώσει: η νίκη στο Ηράκλειο κάλυψε πάντως το στραβοπάτημα με τον Πλατανιά. Ο Απόλλων, που έχει πολύ πιο δύσκολο πρόγραμμα, πρέπει να διευρύνει το μεγάλο καλό σερί κάνοντας βαθμούς, όπως αυτούς που έκανε στην Τούμπα ή με τον ΠΑΟ στη Ριζούπολη σε ματς που έμοιαζε χαμένος από χέρι. Δεν βλέπω εύκολα ματς στο πρόγραμμα του κι αλίμονό του αν δεν κερδίσει Ξάνθη, Πανιώνιο κι ένα από τους Αστέρα ή Ατρόμητο στη Ριζούπολη ομάδες με τις οποίες παίζει στις προσεχείς αγωνιστικές.
Υπόλοιποι
Οι υπόλοιποι για να μην μπλέξουν, πρέπει να συνεχίσουν να μαζεύουν βαθμούς στις έδρες τους: για τον Πλατανιά, τον Λεβαδειακό, τον ΟΦΗ και τον Πανιώνιο οι εκτός έδρας νίκες είναι δύσκολη υπόθεση. Κι ο Εργοτέλης για να αντιστρέψει την κατηφόρα πρέπει να βάλει τέλος στο μαύρο σερί: με μία νίκη σε δώδεκα ματς δύσκολα σώζεσαι. Είτε πέσουν τρεις, είτε δύο κι ο ένας δώσει μπαράζ
.
Πηγή: sday.gr