Όπως μεταδίδει το BBC, η πρώτη στάση των στελεχών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας ήταν το γήπεδο Ιτακεράο του Σάο Πάολο, στο οποίο είναι προγραμματισμένο να γίνει το εναρκτήριο ματς του Παγκόσμιου Κυπέλλου ανάμεσα στη Βραζιλία και την Κροατία. Τον Νοέμβριο, το γήπεδο έκανε το γύρο του κόσμου, αφού ένας γερανός που ξεκόλλησε από την οροφή σκότωσε δύο εργάτες, τραυμάτισε αρκετούς ακόμα και φυσικά πήγε ακόμα πιο πίσω το χρονοδιάγραμμα για το έργο.
Ο Γενικός Γραμματέας της FIFA, Ζερόμ Βάλτσκε, παρατήρησε με απογοήτευση ότι ο φονικός γερανός παραμένει στην οροφή και άκουσε τους επικεφαλής του πρότζεκτ να του λένε ότι οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν έξι βδομάδες πριν τη σέντρα! Ένα απρόοπτο δηλαδή είναι αρκετό για να τινάξει το χρονοδιάγραμμα στον αέρα. Φυσικά, δεν είναι μόνο το Σάο Πάολο. Έξι από τα 12 γήπεδα της Βραζιλίας βγήκαν εκτός χρονοδιαγράμματος.
Επόμενος σταθμός του Βάλτσκε ένα ακόμα γήπεδο το οποίο έχει ποτιστεί από αίμα εργάτη. Το Αρένα ντε Αμαζονία. Δεκάδες από τους εργαζόμενους δήλωσαν στο BBC ότι δουλεύουν απλήρωτοι και υπό τρομερή πίεση για να προλάβουν να ολοκληρώσουν τις εργασίες. Τον Δεκέμβριο, ένας εργάτης σκοτώθηκε έπειτα από φονική πτώση από την οροφή. Τα νέα δεν είναι καλά ούτε από την Κουριτίμπα, παρότι η Βραζιλιάνα πρόεδρος δήλωνε σίγουρη για τα έργα.
Μεταξύ άλλων, η πρόοδος στο Αρένα ντε Μπαϊσάδα έχει καθυστερήσει σημαντικά και για οικονομικούς λόγους. Τα έργα έχουν μείνει πίσω. Και σοκαρισμένοι οι Βραζιλιάνοι άκουσαν τον Βάτσκε να τονίζει ότι αν μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα, τότε δεν θα γίνουν ματς στην Κουριτίμπα! Ακόμα και στο Νατάλ, του οποίου τα εγκαίνια έκανε η Ρούσεφ, ο αγωνιστικός χώρος δείχνει μια χαρά, αλλά όλα τα υπόλοιπα δίνουν μια αίσθηση προχειρότητας. Και φυσικά χρειάζεται δουλειά για να «σουλουπωθεί» ο χώρος.
Το σημαντικό όμως είναι ο αντίκτυπος στην κοινωνία. Ο ανταποκριτής του BBC τονίζει ότι σε όλη του την περιοδεία άκουσε κόσμο να μιλάει για χαμένη ευκαιρία, παρότι άπαντες επιθυμούν διακαώς την κατάκτηση του τίτλου στο σπίτι τους. Οι υποσχέσεις ότι το κόστος θα καλύπτονταν από το ιδιωτικό κεφάλαιο πήγαν στράφι και περίπου το 80% των εξόδων βαραίνουν το δημόσιο.
Παράλληλα, τα περιφερειακά πρότζεκτ, όπως τα δίκτυα μεταφοράς, η ανάπτυξη των αεροδρομίων και οι διάφορες εγκαταστάσεις στην πορεία εγκαταλείφθηκαν ή υποβαθμίστηκαν, προκειμένου το βάρος να πέσει στα στάδια, αφού η καθυστέρηση ήταν μεγάλη. Ακόμα και στη χώρα όπου η μπάλα λατρεύεται ως θεά και το Μουντιάλ θα μπορούσε να επιφέρει δομικές αλλαγές, τα ασθενή στρώματα της κοινωνίας, που αποτελούν και την πλειοψηφία, πληρώνουν ήδη τον λογαριασμό της ανάπτυξης…
Πηγή: othersidefootball.com