Για την ακρίβεια έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για να επιστρέψουν στα γήπεδα της Football League (δηλαδή σε Championship και Football League 1&2) σε κάποιο βαθμό, όχι συνολικά, οι θέσεις ορθίων. Το ζήτημα επανέφεραν φυσικά οι οπαδοί, ισχυριζόμενοι πως πλέον υπάρχει καλύτερη αστυνόμευση αλλά και η συμπεριφορά των φιλάθλων έχει αλλάξει προς το καλύτερο.

Οι σύλλογοι της Football League λοιπόν αποφάσισαν κατά πλειοψηφία να επαναφέρουν στην ατζέντα τους το θέμα, κάνοντας λόγο για ‘safe standing areas’ στα γήπεδα.

Θα πρέπει να διευκρινιστεί πως βάσει νόμου οι ομάδες που αγωνίζονται σε Premier League και Championship επιτρέπεται να έχουν ΜΟΝΟ θέσεις καθήμενων, αλλά στις μικρότερες κατηγορίες αρκετές ομάδες έχουν και θέσεις ορθίων.

Η απαγόρευση για τις θέσεις ορθίων στις δύο μεγάλες κατηγορίες της Αγλίας ξεκίνησε μετά την τραγωδία στο Χίλσμπορο το 1989, όπου έχασαν τη ζωή τους 96 φίλαθλοι. Πάντως προς το παρόν η πλειοψηφία των συλλόγων στη Football League είναι θετικοί ως προς την επαναφορά των θέσεων για όρθιους στα γήπεδα της Championship, σταδιακά όμως και όχι άμεσα.

«Αναγνωρίζουμε πως είναι ένα περίπλοκο και ευαίσθητο θέμα που θα χρειαστεί σημαντική διαβούλευση. Επιπλέον, κανείς δεν πρέπει να συμπεράνει πως όλα αυτά θα αλλάξουν εν μια νυκτί», τόνισε ο εκτελεστικός διευθυντής της Football League, Σον Χάρβεϊ.

Πολλοί φίλαθλοι σε αρκετά ματς στην Premier League και στην Championship από… συνήθεια σηκώνονται από τις θέσεις τους για να δουν τα ματς και ο συντονιστής ασφαλείας της Football Supporters’ Federation, Πίτερ Ντέικιν, παρότρυνε την κυβέρνηση να υποστηρίξει το πλάνο για τη-μερική πάντα-επαναφορά των θέσεων.

«Είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη στην προσπάθειά μας για την επαναφορά των θέσεων των ορθίων στα γήπεδα. Κοντεύουν 25 χρόνια από την καταστροφή στο Χίλσμπορο και το ποδόσφαιρο αλλά και η τεχνολογία της αστυνομίας είναι κατά πολύ διαφορετικά πλέον», τόνισε στο BBC ο Ντέικιν.

Το «Safe-standing» έχει αποδειχτεί εξαιρετικά επιτυχημένο σε χώρες όπως η Γερμανία, όσον αφορά στις τιμές των εισιτηρίων αλλά και στην ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι οπαδοί.

Ο αντίλογος έρχεται από την εκπρόσωπο της οργάνωσης «Hillsborough Family Support Group», Μάργκαρετ Άσπινολ, η οποία είχε χάσει τον 18χρονο γιο της Τζέιμς εκείνο το φρικτό απόγευμα στο Χίλσμπορο…

«Ακούσαμε προσεκτικά όλες τις απόψεις, αλλά όσον αφορά στο Hillsborough Family Support Group, αποφασίσαμε και η απόφαση ήταν ομόφωνη, πως δεν υπάρχει για εμάς safe standing (σ.σ. εννοεί γενικά τις θέσεις ορθίων). Δεν καταλαβαίνω το γιατί οι άνθρωποι θέλουν να κάνουν ένα βήμα πίσω, ενώ έχουν γίνει τόσα βήματα μπροστά».

Πηγή: othersidefootball.com