Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας (UNC) 706 φοιτήτριες, ηλικίας 18 έως 25 ετών, για να διερευνήσουν τα κίνητρα πίσω από το τεχνητό μαύρισμα.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «JAMA Dermatology», αν και οι περισσότερες απ’ όσες έκαναν σολάριουμ είπαν ότι το επιλέγουν διότι θέλουν να βελτιώσουν την εμφάνισή τους, σημαντικό ποσοστό είπαν ότι το τεχνητό μαύρισμα καταπραΰνει το στρες που νιώθουν και τις χαλαρώνει.

Συνολικά, το 45% των εθελοντριών είπαν ότι έχουν κάνει σολάριουμ, με το 30% να λένε ότι το έχουν χρησιμοποιήσει κατά το τελευταίο έτος. Η πλειονότητα των εθελοντριών δήλωσαν ότι άρχισαν να κάνουν σολάριουμ στην εφηβική ηλικία, παρότι ήξεραν ότι ενέχει κινδύνους για την υγεία τους.

«Τα ευρήματα της μελέτης μας είναι ανησυχητικά, διότι υποδηλώνουν ότι παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις, οι νέοι εξακολουθούν να κάνουν σολάριουμ - και μάλιστα όχι μόνο για λόγους αισθητικούς, αλλά και για ψυχολογικούς», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Σεθ Νόαρ, από το Κέντρο Καρκίνου Lineberger του UNC.

Και πρόσθεσε: «Πολλές από τις νέες γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη μας είπαν ότι απολαμβάνουν την διαδικασία του τεχνητού μαυρίσματος, ότι μειώνει το στρες και τις χαλαρώνει.

»Μπορεί, ωστόσο, το τεχνητό μαύρισμα να ασκεί θετική ψυχολογική επίδραση, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο δερματικού καρκίνου - και δυστυχώς αυτό είναι κάτι που παραβλέπουν όσοι κάνουν σολάριουμ».

Ο δρ Νόαρ επισήμανε ότι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση δερματικού καρκίνου λόγω σολάριουμ είναι οι νέοι ηλικίας κάτω των 35 ετών. Σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες, το σολάριουμ σχετίζεται με αύξηση κατά 75% του κινδύνου εμφάνισης μελανώματος.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS) κάθε άντρες έχει μία στις 39 πιθανότητες να εκδηλώσει μελάνωμα και κάθε γυναίκα μία στις 63. Οι πιθανότητες αυτές αυξάνονται κατά 75% με το σολάριουμ πριν τα 35 χρόνια.

Τα κίνητρα για το σολάριουμ που ανεδείχθησαν στη νέα μελέτη συμφωνούν με εκείνα μελέτης του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, στη Γερμανία, που δημοσιεύθηκαν πέρυσι στην ίδια επιθεώρηση.

Στη μελέτη αυτή είχαν συμμετάσχει 4.851 εθελοντές, ηλικίας 14 έως 45 ετών, το 39,2% εκ των οποίων δήλωσαν ότι κάνουν σολάριουμ.

Από αυτούς τους εθελοντές, το 76,4% είχαν πει ότι ο κύριος λόγος που έκαναν σολάριουμ ήταν για να χαλαρώσουν, ενώ η βελτίωση της εμφάνισης ήταν το δεύτερο σημαντικότερο κίνητρο (68,3% των εθελοντών).

Πηγή: tanea.gr