Aν υπάρχει μία ομάδα που αναμορφώθηκε δραστικά τα τελευταια χρόνια, εξαιτίας της αλλαγής ιδιοκτησίας και από ένας κομπάρσος, γίνεται πρωταγωνιστής με λάμψη αστέρων, με οικονομική και αγωνιστική δυναμική, θα λέγαμε πως είναι η Μάντσεστερ Σίτι. Τα εκατομμύρια των Αράβων, την απογείωσαν. Η περίπτωση της Σίτι είναι κάτι που όλοι μπορούν να δουν αφού συμβαίνει στο δημοφιλέστερο πρωτάθλημα του κόσμου.

Ομως, υπάρχει και μια άλλη ομάδα, όπου η αναμόρφωση –και η επίδραση αυτης της αναμόρφωσης- ήταν πολύ πιο δραστική από εκείνην της Σίτι. Μία ομάδα που, ουσιαστικά, χρησιμοποιείται για να διαφημίσει μία ολόκληρη χώρα ή έστω κρατίδιο. Αλλά με πολλά δισεκατομμύρια πλεόνασμα, τόσα, που μπορούν να εξαγοράσουν ολόκληρες χώρες. Ή αν το θελήσουν, τουλάχιστον τους κατάλληλους ανθρώπους μίας χώρας, δηλαδή εκείνους που αποφασίζουν.

Μιλώ για την Παρί Σεν Ζερμέν, που έγινε περιουσιακό στοιχείο της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ. Που κατέχει και το Al Jazeera, το CNN του αραβικού κόσμου, όπως λένε. Μα, οι Αραβες του Κατάρ,ενδιαφέρονται για ποδόσφαιρο; Οχι. Ενδιαφέρονται για ένα παράθυρο προβολής στον κόσμο, που τους προσφέρει η Γαλλία. Και το ποδόσφαιρο, ανοίγει αυτόν τον κόσμο. Η αγορά της Παρί Σεν Ζερμέν, της ομάδας της γαλλικής πρωτεύουσας, ήταν το πρώτο βήμα. Που είχε υπολογιστεί έτσι ώστε να οδηγήσει την ομάδα στη χορεία των ισχυρών του Τσάμπιονς Λιγκ. Εκεί που πέφτουν όλα τα φώτα.

O «υπολογισμός» βέβαια είναι πολύ απλός και βασίζεται σε μία προστακτική: Ξοδέψτε! Η Παρί, όταν την αγόρασαν οι Αραβες για 60 εκατ. ευρώ, είχε χρέη κοντά στα 50 εκατομμύρια ευρώ και ξόδεψαν από τότε, άλλα 400 περίπου για μεταγραφές και βελτιώσεις στο γήπεδο. Η Παρί, όμως ήταν το πρώτο βήμα. Το Al-Jazeera απόκτησε, μαζί με το γαλλικό Canal+ τα δικαιώματα του γαλλικού πρωταθλήματος προσφέροντας 510 εκατομμύρια ευρώ, για κάθε χρόνο από την περίοδο 2012/13 μέχρι την περίοδο 2015/16. Αν συνυπολογίσει κάποιος και τα χρήματα που καταβάλει και το γαλλικό κανάλι, οι γαλλικές ομάδες θα δουν να μπαίνουν στα ταμεία τους περίπου 35% περισσότερα χρήματα τον χρόνο, σε σχέση με την προηγούμενη συμφωνία.

Το Al-Jazeera έχει πληρώσει και για τα δικαιώματα μετάδοσης του γαλλικού πρωταθλήματος, εκτός Γαλλίας. Και δεν σταμάτησε εκεί. Πλήρωσε 130 εκατομμύρια για να αγοράσει τα δικαιώματα της εθνικής Γαλλίας στο Euro του 2012–την ώρα που η προσφορά των Γάλλων που ενδιαφέρονταν, δεν ξεπερνούσε τα 100 εκατομμύρια, ενώ έχουν και τα δικαιώματα των γαλλικών ομάδων για το Τσάμπιονς Λιγκ της περιόδου 2012/15.

Απόβαση με σχέδιο

Αυτή τη στιγμή η Παρί εκτιμάται ότι αξίζει περίπου 1 δισ. ευρώ με τα έσοδά της να βρίσκονται λίγο κάτω από τα 400 εκατομμύρια, γεγονός που την κατατάσσει στην 5η θεση του καταλόγου της Deloitte.
Βεβαια, τα μισά περίπου από τα έσοδά της οφείλονται στη χορηγία του κρατικού Οργανισμού τουρισμού του Κατάρ, ενώ υπολογίζεται πως φέτος τα έσοδά της θα πλησιάσουν τα 500 εκατομμύρια.

Τα παιχνίδια της ειναι sold-out, ενώ λένε πως στις σουίτες του γηπέδου της, υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση σελέμπριτις ανά τετραγωνικό, από οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη.
Και όλα τα γήπεδα, εκτός Παρισιού, όπου παίζει η Παρί, γεμίζουν από κόσμο που πηγαίνει να δει την ομάδα των αστέρων και ιδίως τον Ιμπραΐμοβιτς. Τον μεγαλύτερο σταρ του γαλλικού ποδοσφαίρου.

Η ουσιαστική έδρα της Παρί όμως, είναι πάντα ο περσικός κόλπος και το Κατάρ. Εκεί όπου θα διεξαχθεί ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, σε περίπτωση που το έχετε ξεχάσει το 2022.

Το Κατάρ είναι πολύ πλούσιο σε κοιτάσματα φυσικού αερίου και ειναι το κρατίδιο του Περσικού με το οποίο η Γαλλία έχει τις πιο στενές εμπορικές σχέσεις.

Λέγεται, μάλιστα, πως ό ίδιος ο Νικολά Σαρκοζί που θεωρείται οπαδός της Παρί, είναι αυτός που μεσολάβησε για την αγορά της Παρί από την εταιρεία QSI, της Quatar Sports Investment. Εκεί, όπου συμπτωματικά, εργάζεται ο γιος του Πλατινί.

Διαπλοκή Επιπέδου

H εταιρεία αυτή, η QSI είναι ένας ακόμη βραχίονας του διεθνούς επενδυτικού κεφαλαίου του Κατάρ, το οποίο έχει ένα άλλο κομμάτι του, το Quatar Foundation, που διαφημίζεται στις φανέλες της Μπάρτσα. Στον γαλλικό Τύπο είχε γραφτεί ότι λίγες ημέρες πριν από την ψηφοφορία για το Παγκόσμιο Κύπελλο, ο Σαρκοζί και ο Πλατινί συναντήθηκαν ένα βράδυ με τον σεΐχη Ταμίμ Αλ Θανί, τον επικεφαλής του QSI σε ένα δείπνο εκατομμυρίων. Η Γαλλία και η ΟΥΕΦΑ ψήφισαν υπέρ της υποψηφιότητας του Κατάρ και μπορείτε να φανταστείτε ποιος κρυβόταν πίσω από τα σενάρια που είχαν διαρρεύσει για το ενδεχόμενο να αλλάξει ο προγραμματισμός των ευρωπαϊκών διασυλλογικών διοργανώσεων, αν το Κατάρ άλλαζε την ημερομηνία διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου για τον Ιανουάριο. Αν κάποιος θα ήθελε να μελετήσει τη λειτουργία της διαπλοκής σε υπερεθνικό επίπεδο, η περίπτωση της Παρί, είναι ιδανική.

ΠΗΓΗ: SportDay