Ο εύκολος στόχος τους είναι σε πρώτη φάση κυρίως τα παιδιά –αυτά αποτελούν τον «Δούρειο Ίππο» μέσω του οποίου οι ιοί εισβάλλουν στην οικογένεια καταφέρνοντας πολλές φορές ισχυρά χτυπήματα και στους μεγάλους.
Στα παιδιατρικά νοσοκομεία καταγράφεται το αδιαχώρητο. Είναι ενδεικτικό ότι τις τελευταίες τρεις εβδομάδες στα Επείγοντα των Παίδων στο Γουδή προσήλθαν με συμπτώματα ίωσης περισσότερα από 16.000 παιδιά, αριθμός που αντιστοιχεί στον πληθυσμό μιας πόλης όπως η Πρέβεζα ή η Ελασσόνα!
Η αναμονή για την εξέταση από τον παιδίατρο του ΕΣΥ ξεπερνά το διάστημα αυτό τις 5,5 ώρες στη διάρκεια της ημέρας, ενώ με αμείωτη ένταση γίνεται η προσέλευση και τις βραδινές ώρες, ακόμη και τις μεταμεσονύχτιες. Στο «Αγλαΐα Κυριακού» το βράδυ της περασμένης Τετάρτης οι γιατροί εξέτασαν 400 παιδιά, στην πλειοψηφία τους μωρά και βρέφη. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις οι γονείς είχαν διανύσει εκατοντάδες χιλιόμετρα, από τη Ναύπακτο, τη Θήβα και τη Λειβαδιά, για να φτάσουν στο Παίδων και να εναποθέσουν το παιδί τους στα έμπειρα χέρια των γιατρών του νοσοκομείου.
Αυτό που διαπίστωσαν οι αρμόδιοι του νοσοκομείου –για μια ακόμη φορά- είναι ότι παρότι πρόκειται για τριτοβάθμιο παιδιατρικό νοσοκομείο το οποίο προορίζεται να νοσηλεύει και να περιθάλπει σοβαρά περιστατικά, στην πράξη λόγω της έλλειψης συστήματος πρωτοβάθμιας υγείας παρέχει ιατρικές υπηρεσίες πάσης φύσεως στα παιδιά. Αυτό αποτυπώνεται στα στοιχεία της περασμένης Πέμπτης στο «Αγία Σοφία»: προσήλθαν και εξετάστηκαν στα Επείγοντα 755 παιδιά αλλά εισήχθησαν για νοσηλεία μόλις 86.
«Πράγματι οι ιώσεις αποτελούν αυτήν την περίοδο το συχνότερο αίτιο προσέλευσης στα Επείγοντα του «Αγία Σοφία». Το καλό νέο σε ό,τι αφορά αυτήν τη δύσκολη περίοδο των ιώσεων είναι ότι δεν υπάρχει επιδημία σοβαρής γρίπης με κίνδυνο επιπλοκών, όπως συνέβαινε τα δύο προηγούμενα έτη με το πανδημικό στέλεχος γρίπης Α (Η1Ν1). Το «κακό» νέο είναι ότι οι ιώσεις έχουν πλήξει κυρίως τα παιδιά ηλικίας 2 έως 5 χρόνων.
Τα περισσότερα περιστατικά αφορούν παιδιά με υψηλό πυρετό, έως και 40 βαθμούς, που επιμένει για τέσσερις και πέντε ημέρες, κάνοντας ακόμη και τους πιο ψύχραιμους γονείς να πανικοβάλλονται» λέει η διευθύντρια του Παιδιατρικού Τομέα του «Αγία Σοφία», κυρία Κορίνα Κασσιού. Σύμφωνα με την ίδια, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αναχαίτισης του κύματος των ιώσεων είναι ο περιορισμός των μικρών ασθενών στο σπίτι για τουλάχιστον 5-7 ημέρες μετά την υποχώρηση του πυρετού, καθώς το διάστημα αυτό ακόμη κι αν το παιδί δεν έχει συμπτώματα μπορεί να μεταδώσει μια ιογενή λοίμωξη.
Κίνηση καταγράφεται και στα ιδιωτικά παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας. Και σε αυτά οι ιώσεις μονοπωλούν τις ιατρικές διαγνώσεις. «Παρατηρούμε έξαρση σε ό,τι αφορά τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό και τον ροταϊό που προκαλεί γαστρεντερίτιδα. Επίσης, μεγάλος αριθμός παιδιών νοσεί με γρίπη τύπου Α ή Β. Με εξαίρεση τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό που προσβάλλει κυρίως παιδιά ηλικίας έως 2 χρόνων, οι άλλες ιώσεις παρατηρούνται σε όλα τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας» χαρτογραφεί τις μορφές των ιώσεων που ταλαιπωρούν τον παιδικό πληθυσμό ο διευθυντής του Παιδιατρικού ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, κ. Δημήτρης Καφετζής.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η καλοκαιρία που επικρατούσε μέχρι και τις αρχές του έτους μετέθεσε χρονικά το μεγάλο κύμα των ιώσεων. Συνήθως η γρίπη εκδηλώνεται από τα τέλη Δεκεμβρίου – αρχές Ιανουαρίου, εφέτος όμως τα κρούσματα άρχισαν να καταγράφονται στις αρχές Φεβρουαρίου. Επίσης, ενώ η περίοδος εμφάνισης του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού είναι περί τα τέλη Νοεμβρίου, ο ιός έκανε δυναμική την εμφάνισή του με καθυστέρηση δύο μηνών. Αλλά και ο ροταϊός που ευθύνεται για τις γαστρεντερίτιδες εκδηλώνεται κυρίως την άνοιξη. Η πρώιμη εμφάνισή του από τα μέσα Φεβρουαρίου περιπλέκει το κοκτέιλ των ιώσεων που ταλαιπωρούν τα παιδιά –και όχι μόνο.
Πηγή: protothema.gr