Facebook Pixel Κώστας Γκόντζος: Αυτό είναι το "μυστικό" στον Παναθηναϊκό
| 2019-04-08 14:12:00

Αυτό είναι το "μυστικό" στον Παναθηναϊκό - Γιατί κατέρρευσε και γιατί παίζει ξανά καλή μπάλα

του Κώστα Γκόντζου
Αυτό είναι το "μυστικό" στον Παναθηναϊκό - Γιατί κατέρρευσε και γιατί παίζει ξανά καλή μπάλα

Κάποιοι ανόητοι έφτασαν να μιλούν μέχρι και για πρωτάθλημα.

Η νίκη του Παναθηναϊκού με τον Άρη και κυρίως η καλή μπάλα και γενικότερα ο τρόπος με τον οποίο η ομάδα του Γιώργου Δώνη έφτασε σ' αυτή, επιβεβαιώνει και εξηγεί ταυτόχρονα, πολλά απ' αυτά που είδαμε να κάνει -αλλά και να... μην κάνει- φέτος αυτή η ομάδα.

Μια προσεκτική ματιά σε όλη τη φετινή της διαδρομή στο πρωτάθλημα, δείχνει ξεκάθαρα και ποια ήταν και είναι τα ατού της και ποια είναι αντίστοιχα τα προβλήματά της.

Ο Παναθηναϊκός λοιπόν έκανε ένα πραγματικά εντυπωσιακό ξεκίνημα με την έναρξη της σεζόν.

Τι ήταν όμως μέχρι αυτό το ξεκίνημα η συγκεκριμένη ομάδα;

Μια ομάδα ειδικών συνθηκών και προδιαγραφών, μια ομάδα που οι μεγαλύτερες απαιτήσεις απ' αυτή ακουμπούσαν μέχρι και το απλά να μη διαλυθεί, μια ομάδα που στήθηκε σε καθεστώς απαγόρευσης μεταγραφών και σχεδόν μηδενικού μπάτζετ, μια ομάδα που κάποιοι την έδιναν μέχρι και στα φαβορί για υποβιβασμό, μια ομάδα που ξεκινούσε τη σεζόν με μείον έξι βαθμούς.

Ταυτόχρονα με όλα αυτά, ή πιο σωστά στον αντίποδα όλων αυτών, ήταν και μια ομάδα στην οποία αυτοί που την αποτελούσαν επέλεξαν τον ποδοσφαιρικό τρόπο λειτουργίας της και κάθισαν και δούλεψαν πάνω σ' αυτό με όποια μέσα διέθεταν.

Με λίγα λόγια, ήταν μια ομάδα που ναι μεν δούλεψε σωστά και ποδοσφαιρικά, αλλά ταυτόχρονα κανείς δεν είχε καμιά απαίτηση απ' αυτή, ούτε φυσικά της έβαζε σαν καθήκον την κατάκτηση κάποιου στόχου.

Η ομάδα λοιπόν αυτή, όχι απλά ξεκίνησε εντυπωσιακά, αλλά έκανε τους πάντες να μιλούν με τα καλύτερα λόγια γι' αυτή.

Και δυστυχώς μαζί με αυτούς τους "πάντες", εμφανίστηκαν ξανά δίπλα της όλοι αυτοί που περιμένουν από το ποδοσφαιρικό τμήμα να παίζει "για την πάρτι τους" και πιο συγκεκριμένα να αποτελεί το άλλοθι ή και τη δικαιολογία ύπαρξης και δράσης στον Παναθηναϊκό.

Έτσι ξαφνικά και από το πουθενά, η συγκεκριμένη ομάδα βρέθηκε ξαφνικά μπροστά στην "υποχρέωση" να κατακτήσει στόχους, να κάνει υπερβάσεις και κυρίως να παραστήσει ότι είναι κανονική και νορμάλ ομάδα και ταυτόχρονα "συνεχιστής" της ιστορίας και του μεγέθους του Παναθηναϊκού, έτσι όπως τον έχει ο μέσος οπαδός του συλλόγου στο μυαλό του.

Κάποιοι επιεικώς ανόητοι, έφτασαν να μιλούν μέχρι και για την κατάκτηση του πρωταθλήματος ή έστω... έβγαζαν υποψήφια πρωταθλήτρια αυτή την ομάδα, αφαιρώντας τους μείον έξι, προσθέτοντας κάποιους βαθμούς που στερήθηκε η ομάδα από κάποια φαλτσοσφυρίγματα και πάει λέγοντας.



Αποτέλεσμα;

Αποτέλεσμα η ομάδα που πέταγε, έτρεχε, δημιουργούσε, κέρδιζε και άρεσε ταυτόχρονα, να εμφανιστεί ξαφνικά... βαριά και ασήκωτη.

Να μην μπορεί στοιχειωδώς να είναι ανταγωνιστική μέσα στο γήπεδο, οι παίκτες της να μοιάζουν διαρκώς εγκλωβισμένοι και χωρίς σωματικές και ψυχικές δυνάμεις και έτσι να έρθει ένα καταστροφικό δίμηνο-τρίμηνο με αποτυχίες σε οτιδήποτε επιχείρησε να πετύχει.

Μια ομάδα που ουσιαστικά φάνηκε να "λυγίζει" και να μην μπορεί να υπερασπίσει αυτό που κάποιοι άλλοι αποφάσισαν για λογαριασμό της ότι είναι, ή έστω ότι ήταν υποχρεωμένη να είναι.

Κι έτσι φτάσαμε στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Εκεί που εκτός από την ήττα, ήρθε και ο... αφιερωμένος εξαιρετικά από τους "αιώνια πιστούς δημίους της" μποναμάς των επί πλέον μείον τρία, των κεκλεισμένων των θυρών και της ολοκλήρωσης με συνοπτικές διαδικασίες της σεμνής τελετής των... στόχων που κυνηγούσε η συγκεκριμένη ομάδα και που είχαν συμπτυχθεί στον εξής ένα, στην κατάκτηση δηλαδή της πέμπτης θέσης και το σβήσιμο της ποινής της ΟΥΕΦΑ.

Ε λοιπόν εδώ ακριβώς, ή πιο σωστά μετά απ' όλα αυτά ακριβώς, ξαφνικά είδαμε και πάλι την ομάδα που είχαμε δει στο ξεκίνημα της σεζόν.

Μια ομάδα φρέσκια, με διάθεση, με ιδέες, με ωραία μπάλα, με αποθέματα ενέργειας σωματικά και ψυχικά που έκανε ένα εντυπωσιακό πέρασμα από τον Απόλλωνα και κέρδισε για πλάκα στο ΟΑΚΑ μια από τις πιο φορμαρισμένες ομάδες του πρωταθλήματος τον άμεσο... ανταγωνιστή της μέχρι πρότινος για το πολυπόθητο έπαθλο της πέμπτης θέσης.



Τι μεσολάβησε από το ντέρμπι της καταστροφής με τον Ολυμπιακό και απ' αυτές τις εμφανίσεις;

Ένα πράγμα.

Το ότι η συγκεκριμένη ομάδα, βρέθηκε ξαφνικά και πάλι... απαλλαγμένη από τις πάσης φύσεως "υποχρεώσεις" τόσο ως προς τον εαυτό της, όσο και... προς τρίτους.

Κι έτσι άρχισε να ξεδιπλώνει και πάλι τα περισσότερα από τα στοιχεία που είχε παρουσιάσει στο ξεκίνημα της σεζόν.

Το συμπέρασμα δεν είναι πια και τόσο δύσκολο.

Η συγκεκριμένη ομάδα λοιπόν, δεν είναι ακόμα έτοιμη να σηκώσει στις πλάτες της πάσης φύσεως "υποχρεώσεις" για στόχους και κατάκτηση τίτλων και λοιπά.

Και δεν είναι έτοιμη και ποδοσφαιρικά, από πλευράς ποσότητας και ποιότητας του έμψυχου υλικού της, αλλά και -κυρίως- πνευματικά καθώς δεν γίνεται ούτε να πληρώσει αυτή τις αμαρτίες άλλων ούτε να λειτουργήσει σαν την κολυμβήθρα εξαγνισμού και συγχώρεσης για τα εγκλήματα μιας σειράς προσώπων και καταστάσεων σε βάρος του Παναθηναϊκού.

Ταυτόχρονα όμως, η συγκεκριμένη ομάδα και κυρίως οι άνθρωποι που ηγούνται στο ποδοσφαιρικό της τμήμα με πρώτο τον προπονητή Γιώργο Δώνη, έχουν κάνει στην μπάντα τους πάσης φύσεως παραλογισμούς αλλά και... παράλογους που τους εκφράζουν.

Και δουλεύουν ταυτόχρονα με καθαρά ποδοσφαιρική λογική, προσπαθώντας στις ιδιόμορφες συνθήκες που υπάρχουν, να δημιουργήσουν κάτι που να μοιάζει όσο γίνεται περισσότερο σε κανονική ποδοσφαιρική ομάδα και σε κανονικό Παναθηναϊκό.

Τα παραπάνω δεδομένα και τα συμπεράσματα που προκύπτουν απ' αυτά, δεν πρόκειται να αλλάξουν στο αμέσως -και στο πιο μακροπρόθεσμο- προσεχές χρονικό διάστημα.

Επομένως καλό είναι τα διδάγματα από τη μέχρι τώρα παρουσία του Παναθηναϊκού στη σεζόν, να τα έχουν καλά στο μυαλό τους όλοι.

Κι επειδή στο ποδοσφαιρικό τμήμα φαίνεται πως ήδη τα έχουν και λειτουργούν με βάση αυτά από το ξεκίνημα της προσπάθειάς τους, καλό είναι αυτό το "όλοι" που ουσιαστικά έχει να κάνει με τον κόσμο της ομάδας, αλλά και τον άμεσο περίγυρό της, μηδέν εξαιρουμένου και του... ρεπορτάζ της.

Καλό είναι λοιπόν και αυτό το κομμάτι, να αρχίσει επιτέλους να χρησιμοποιεί τη λογική του και να είναι πραγματικός αρωγός και συμπαραστάτης του ποδοσφαιρικού τμήματος και των ανθρώπων του, αντί να τους βάζουν μια ζωή "θηλιά" στο λαιμό τους, είτε από άγνοια, είτε επειδή... παρασύρονται από την αρλούμπα και τον παραλογισμό της Παναθηναϊκής καθημερινότητας.
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags