Facebook Pixel Μη γίνουμε Ολυμπιακός - Τέσσερις μεταγραφάρες - Έτσι "έφαγαν" τον Οικονόμου
| 2019-05-20 10:15:00

Μη γίνουμε Ολυμπιακός - Τέσσερις μεταγραφάρες - Έτσι "έφαγαν" τον Οικονόμου - Ποιος Μπρούνο;

Sportdog Team
Μη γίνουμε Ολυμπιακός - Τέσσερις μεταγραφάρες - Έτσι "έφαγαν" τον Οικονόμου - Ποιος Μπρούνο;

"Άκυρο" σε Μάνταλο και Μπακασέτα. Είναι καλύτερος ο Ντέλετιτς.

Το ποδόσφαιρο δεν είναι άθλημα δικαιοσύνης. Αλλά διέπεται, από δικούς του κανόνες. Αν παραβιάσεις κάποιες συγκεκριμένες συνθήκες, θα το πληρώσεις. Πριν καν φτάσουμε στο περασμένο καλοκαίρι, τέτοιες μέρες ήταν, η ΑΕΚ αγνόησε το ίδιο το ποδόσφαιρο. Επαψε να λειτουργεί με λογική, έβαλε αλαζονεία, δεν δούλεψε με την ίδια ζέση και υπέστη σκληρή τιμωρία.

Η ΑΕΚ έτσι και αλλιώς έχει την ιδιαιτερότητα, όταν στραβώνει κάτι να το φτάνει μέχρι τέλους. Έτσι, καταγράφηκε μια χρονιά που δεν είχε σημείο αναφοράς, που έψαχνες απεγνωσμένα να βρεις κάπου για να πιαστείς και δεν υπήρξε τίποτα που να αφήνει. Ετσι, προέκυψε πυρ ομαδόν κατά της διοίκησης και το αίτημα να φτάσει βαθιά το μαχαίρι στο κόκκαλο και να υπάρξουν σαρωτικές αλλαγές.

Γίνονται αυτά; Θυμηθείτε τι συνέβη πέρυσι στον Ολυμπιακό. Αλλαξε ακόμα και τα σημαιάκια στο Ρέντη. Νέοι παίκτες, ελάχιστοι παλιοί, νέος προπονητής. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα. Παταγώδης αποτυχία. Κανένας εγχώριος τίτλος, η Ευρώπη χάθηκε νωρίς, έμειναν να ξεγελιόνται με τη δήθεν πιο θεαματική ομάδα και το τρομερό ποδόσφαιρο. Και πριν μπει ο Μάης καλά καλά, να σου και φουλ τα μεταγραφικά.

Στην ΑΕΚ οφείλουν να μάθουν από τα δικά τους λάθη και να μη λειτουργούν εν θερμώ. Να δουν πόσα γίνονται στους αντιπάλους και να βρουν το δικό τους τρόπο. Να δουλέψουν σκληρά και σε βάθος, να βάλουν ξανά τη λογική στη λειτουργία του ποδοσφαιρικού τμήματος. Να μην ψάχνουν άλλοθι, αλλά τον τρόπο που θα γίνει ξανά η ΑΕΚ ανταγωνιστική.

Η ΑΕΚ μπαίνει στο νέο χρόνο, αναζητώντας τέσσερις μεταγραφές 11άδας. Στην πορεία ενδεχομένως δημιουργηθούν ή προκύψουν νέες ανάγκες. Αλλά στη βάση της λειτουργίας και των αναζητήσεων, οι παίκτες που θα πρέπει να είναι στο αεροπλάνο για την Πολωνία, είναι αναγκαίο να υπάρξουν αυτές οι τέσσερις προσθήκες επιπέδου.

Μέχρι να φτάσουμε στις μεταγραφές και να τις κρίνουμε βάσει των όσων κάνουν στο γήπεδο, αυτό που είναι αναγκαίο για την ΑΕΚ είναι να κάνει επιλογές με βάση τη λογική. Δηλαδή, να μην παίρνει παίκτες επειδή απλά είναι καλοί και αρέσουν σε κάποιους εκ των υπευθύνων του σχεδιασμού, αλλά να πάρει παίκτες που χρειάζεται πραγματικά και μπορούν να αλλάξουν πράγματα.

Είναι φανερό και το αντιλαμβάνεται εύκολα καθένας, ότι η ΑΕΚ έκανε πολλές φορές κινήσεις που δεν χρειαζόταν πραγματικά. Για παράδειγμα, συγκέντρωσε πολλούς ποδοσφαιριστές που παίζουν πίσω από τον φορ περιοχής. Προκειμένου να τους χωρέσει όλους, "εξοστρακίζει" τον Μάνταλο και τον Μπακασέτα στα άκρα, δίνοντας λαβή για έντονη παραφιλολογία.

Ή δείτε την περίπτωση Οικονόμου. Ελληνας, σε καλό επίπεδο, με παραστάσεις από το Καμπιονάτο, εξαιρετικός στο παιχνίδι του. Αλλά με διαφορετικά χαρακτηριστικά από τον Βράνιες, τον στόπερ δηλαδή που ήρθε να αντικαταστήσει. Μοιραία, οι συγκρίσεις απέβαιναν εις βάρος του Οικονόμου και άρχισε η αμφισβήτηση από νωρίς.

Η απόκτηση παικτών με χαρακτηριστικά που θα είναι απαραίτητα για την ΑΕΚ είναι ο πρώτος κανόνας. Ο δεύτερος, αφορά την αναγνώριση και αξιοποίηση των δυνατοτήτων που έχει το συγκεκριμένο ρόστερ. Δεν εννοώ καταστάσεις όπως αυτή που φαίνεται να σχεδιάζει ο Χιμένεθ με τον Κλωναρίδη, δηλαδή να δοκιμάσει έναν παίκτη σε άλλη θέση.

Για εμένα, σημαντικό είναι να αντιλαμβάνονται με καθαρό μυαλό στο σχεδιασμό της ΑΕΚ, ποιοι είναι οι παίκτες που θα στηριχθούν. Για παράδειγμα, να είναι πεπεισμένοι, ότι ο Μπακάκης θα είναι ο βασικός δεξιός μπακ της ομάδας για τη νέα σεζόν. Είναι τούρμπο, είναι έμπειρος, είναι ο μπακ της Εθνικής, δεν βλέπω κανένα λόγο να υπάρχει άλλη κουβέντα.

Αλλά το ζήτημα είναι η ΑΕΚ να πιστέψει σε αυτούς τους παίκτες. Προσέξτε. Δεν αναφέρομαι σε προσδοκίες, όπως ότι ο Τσόσιτς θα μπορούσε να σταθεί ως βασικός στόπερ στην ΑΕΚ με την κατάσταση που βρισκόταν από το καλοκαίρι και έπειτα. Αναφέρομαι σε κινήσεις με ποδοσφαιρική λογική. Η ΑΕΚ έχει μόνιμα μανία να κατατρώει τις σάρκες της και να αμφισβητεί όσα έχει.

Δείτε για παράδειγμα όσα συμβαίνουν εσχάτως με τον Μπρούνο. Πριν από καιρό, όταν είχε εμφανιστεί ενδιαφέρον της ΑΕΚ για τον Βραζιλιάνο του Ατρόμητου, η γκρίνια έπιασε ταβάνι. Τώρα που φαίνεται να οδεύει στον Ολυμπιακό, κάποιοι έρχονται και λένε: "Μα ήταν μπροστά στα μάτια σας, δεν μπορούσατε να τον πάρετε;". Η ΑΕΚ βέβαια, πήρε ήδη τον Ντέλετιτς, που μεταξύ των δύο να πω την αλήθεια, μου έκανε πολλή καλύτερη εντύπωση.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags