Ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς είχε "διαβάσει" άψογα το παιχνίδι και την κούραση του Ολυμπιακού, του οποίου ο διαφαινόμενος αποκλεισμός δεν συνιστά το τέλος του κόσμου, ούτε αφορμή για ριζικές αλλαγές, αρκεί να επιστρέψει υγιής την επόμενη σεζόν ο Γιανγκ.
Όλα τα ωραία έχουν ένα τέλος, έτσι και το σερί των παρουσιών του Ολυμπιακού στην προημιτελική φάση θα ολοκληρωθεί στις δέκα. Ο (διαφαινόμενος) αποκλεισμός από τις οκτώ καλύτερες ομάδες, σαφώς συνιστά αποτυχία για την φετινή ομάδα του Πειραιά, πλην όμως επ' ουδενί δεν φέρνει την καταστροφή, ούτε αναιρεί την εντυπωσιακή του παρουσία την τελευταία δεκαετία στην Ευρωλίγκα. Η ήττα του από την Χίμκι ασφαλώς "πόνεσε" τον κόσμο του για τον σκληρό τρόπο με τον οποίο ήρθε και για τον οποίο ευθύνεται, ο… Κόμης Δράκουλας του Ευρωπαϊκού μπάσκετ.
Ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς ασφαλώς δεν είναι ο πιο συμπαθής άνθρωπος του χώρου. Όχι για την τρομερή κόμη που έχει υιοθετήσει την τελευταία διετία, αλλά για τον απρόσιτο χαρακτήρα του και την δίχως έλεος αντιμετώπιση οποιασδήποτε κατάστασης εντός του παρκέ. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους εξερράγη εναντίον του, όταν ζήτησε τάιμ-άουτ στο ένα (!) δευτερόλεπτο με τη διαφορά στους πέντε πόντους. Χθες, όμως, κανείς δεν μπορεί να του προσάψει το παραμικρό, καθώς διάβασε άριστα την κούραση των "ερυθρόλευκων" και τους έδωσε βάναυσα την χαριστική βολή.
"Στόχευσε" και πέτυχε
Πρώτα απ' όλα, η εντολή του στον Ντράγκιτς να πιέσει τον Σπανούλη και παράλληλα να στέλνει συνεχώς ένα δεύτερο κορμί πάνω του με συνεχή "hedge out" από τον Όγκουστιν, έβγαλε με το "καλημέρα" εκτός ρυθμού τον αρχηγό των "ερυθρόλευκων". Ίσως ο Γιάννης Σφαιρόπουλος θα μπορούσε να ρισκάρει και να τον αποσύρει νωρίς, για να τον έχει στην συνέχεια πιο "φρέσκο".
Την ίδια στιγμή στην άλλη άκρη του παρκέ, ο Ιβάνοβιτς με τα συνεχή "πικ εν ρολ" του εξουθένωσε τους Πειραιώτες και δη τον Οθέλο Χάντερ, ο οποίος ήταν φανερά επηρεασμένος από τον τραυματισμό του στο Αλεξάνδρειο. Οι έξοδοι του ("hedge out") δεν είχαν την επιθετικότητα που τις διακρίνουν, ενώ όσες φορές έκανε αλλαγή μετά το σκριν κι έμεινε σε γκαρντ, "έφαγε" τρίποντο. Ο Ιβάνοβιτς πολύ σωστά σημάδεψε την αδύναμη πλευρά (εκεί που δεν παίζεται η μπάλα) της "ερυθρόλευκης" άμυνας με τον "δαίμονα" που λέγεται Ταϊρίς Ράις και οι παίκτες του με έξτρα πάσες δημιούργησαν πολλά ελεύθερα σουτ. Ακόμα και η χρησιμοποίηση του Τζος Μπουν νωρίς στο ματς, του έδωσε μια πολύτιμη λύση, αφού ο παλιός πρωταθλητής του ΝCAA με το Κονέκτικατ, πήρε πολλά επιθετικά ριμπάουντ κι επέβαλε αυτό το μομέντουμ στο συγκεκριμένο κομμάτι του παιχνιδιού, στο οποίο οι Ρώσοι έκαναν θραύση.
Η κατάρρευση του 2008 και η μεγάλη διαφορά
Στην ουσία το ματς άλλαξε στη δεύτερη περίοδο και "τελείωσε" στην επόμενη, θυμίζοντας την κατάρρευση του 2008, στο δεύτερο προημιτελικό με την ΤΣΣΚΑ. Τότε ο Ολυμπιακός προερχόταν από το εκπληκτικό διπλό μέσα στην Μόσχα με το buzzer beater του Λιν Γκριν και είχε ξεκινήσει εντυπωσιακά το ματς στο ΣΕΦ. Το 27-15 της πρώτης περιόδου, όμως, είχε γίνει 38-42 στο ημίχρονο και 56-70 στο 30', με αποτέλεσμα η τέταρτη περίοδος να αποτελέσει τυπική διαδικασία, όπως συνέβη και χθες (31/3) στα περίχωρα της Μόσχας.
Μετά από τον αποκλεισμό του 2008, ο Ολυμπιακός έκανε τη μεγαλύτερη επένδυση της ιστορίας του, με το μπάτζετ που είχε αγγίξει τα 35 εκατομμύρια ευρώ. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι τώρα δεν χρειάζεται να πράξει κάτι ανάλογο. Το υλικό που έχει στα χέρια του ο Σφαιρόπουλος είναι αρκετά καλό για να πάρει το πρωτάθλημα και την επόμενη σεζόν να διεκδικήσει με μερικές διορθωτικές κινήσεις την πρόκριση στο φάιναλ-φορ της (αγαπημένης του) Πόλης.
Υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι θα επιστρέψει υγιής ο Πάτρικ Γιανγκ, του οποίου ο τραυματισμός, "χάλασε" όλη τη σεζόν των Πειραιωτών. Αν είχε αντικατασταθεί έγκαιρα και σωστά, τα πάντα θα ήταν διαφορετικά…
Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε πως, τόσο η αποτυχία, όσο και τα λάθη αποτελούν μέρος του μπάσκετ και δεν αναιρούν την τρομερή πορεία που έχει διαγράψει την τελευταία δεκαετία στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, ο Ολυμπιακός των Αγγελόπουλων.
Πηγή: contra.gr