Facebook Pixel «Είμαστε σε καλό δρόμο»
Ποδόσφαιρο
| 2011-03-31 13:11:00

«Είμαστε σε καλό δρόμο»

«Είμαστε σε καλό δρόμο»

Ο Κώστας Χαλκιάς αναφέρθηκε σε συνέντευξή του, στην πορεία της Ελλάδας στα προκριματικά του Euro 2012, ενώ σχολίασε και τη διαδρομή της τα τελευταία χρόνια, αλλά και τις προοπτικές που έχει στο μέλλον.

Αναλυτικά, η συνέντευξή του στο hellasfanclub.gr:

Πόσο σημαντικό τεστ ήταν ο αγώνας με την Πολωνία και πόσο ευχαριστημένος είσαι από την εμφάνιση της Ελλάδας;
«Κάθε αγώνας που δίνουμε, είτε επίσημος είναι είτε φιλικός αποτελεί ένα δυνατό τεστ για τα επόμενα κρίσιμα παιχνίδια που έρχονται. Θεωρώ, ότι στον αγώνα με την Πολωνία ίσως δεν ήμαστε 100% ευχαριστημένοι από την εικόνα. Ίσως οφείλεται στο ότι ήρθαμε από επίσημο αγώνα και μάλιστα εκτός έδρας, από ταξίδι δηλαδή και μερικές φορές όταν ο αγώνας είναι φιλικός μπορεί να είσαι πιο χαλαρός. Το στοιχείο, όμως που δεν λείπει και δεν το αμφισβητεί κανείς είναι ότι υπάρχει θέληση, υπάρχει πάθος στην Εθνική. Ο κόουτς προσπαθεί και μας έχει δώσει μια ταυτότητα όσο καιρό που βρίσκεται στην Εθνική, αν και δεν είναι εύκολο όταν οι διεθνείς μαζευόμαστε είτε για τρεις μέρες, είτε το πολύ μια εβδομάδα πριν από τους αγώνες».

Το συμπέρασμα που βγαίνει μετά από τους δύο αγώνες του Μαρτίου με Μάλτα και Πολωνία ποιο είναι; Είμαστε σε καλό δρόμο;
«Τα πράγματα είναι απλά: Είμαστε πρώτοι στον όμιλό μας, ένα βαθμό μπροστά από την Κροατία, χωρίς να θέλω να αφήσω απ’ έξω και τις άλλες δύο ομάδες που είναι κοντά στη βαθμολογία. Είμαστε σε καλό δρόμο, σας θυμίζω ότι η Εθνική είναι επί εννέα αγώνες αήττητη. Ο στόχος μας, ατομικά αλλά και ομαδικά είναι να βελτιωνόμαστε παιχνίδι με παιχνίδι. Κι εμείς οι παίκτες το ζητάμε, όσο πιο πολλές φορές είμαστε μαζεμένοι στην Εθνική τόσο το καλύτερο για τη δουλειά μας. Το κλίμα πάντως στην ομάδα είναι καταπληκτικό και οφείλω να το τονίσω!»

Τελικά η άμυνα παραμένει διαχρονικά το μεγάλο όπλο της Εθνικής; Έχετε μόλις δύο γκολ παθητικό στον όμιλο.
|Αυτό που χαρακτηρίζει την Εθνική μας είναι ότι δεν στηρίζεται σε μεμονωμένους παίκτες αλλά στο σύνολο. Ό,τι κατάφερε αυτή η ομάδα, από την κατάκτηση του Euro 2004, ή τις προκρίσεις σε τελικές φάσεις άλλων Euro και Μουντιάλ το έκανε στηριζόμενη στο σύνολο κι όχι στις μονάδες. Σε αυτή την ομάδα όλοι αμυνόμαστε κι όλοι επιτιθέμαστε».

Έκανες εξαιρετική εμφάνιση στον αγώνα με την Πολωνία και όπως σε όλες τις θέσεις έτσι και σε αυτήν του τερματοφύλακα ο προπονητής έχει πολλές επιλογές Είναι ένα από τα ατού της Εθνικής το ότι στηρίζεται πλέον σε πιο πολλούς παίκτες;
«Αυτό που κατάφερε ο Σάντος είναι να δώσει την ευκαιρία σε όλους τους παίκτες, όπου κι αν αγωνίζονται να διεκδικούν μια θέση στην Εθνική, να περιμένουν την κλήση. Είτε παίζουν στον πρώτο είτε στον τελευταίο της βαθμολογίας του πρωταθλήματος, οι Έλληνες παίκτες γνωρίζουν ότι μέσω της προσπάθειάς τους στο σύλλογό τους μπορούν να διεκδικήσουν την κλήση τους. Είναι πολύ θετικό να υπάρχουν τόσο πολλά και νέα πρόσωπα ακόμη και για το απώτερο μέλλον».

Είσαι δέκα χρόνια στην Εθνικη ενώ ήσουν γκολκίπερ και την προτελευταία επικράτησή μας με 1-0 επί της Μάλτας το 2007; Συμφωνείς ότι αυτά είναι τα ματς που δίνουν τις προκρίσεις;
«Ακριβώς! Αυτά είναι τα ματς-κλειδιά. Θυμάμαι εκείνο τον αγώνα στη Μάλτα, μια ομάδα που θυμίζω ότι έκοψε βαθμούς από την Τουρκία με το 2-2 που της πήρε. Μάλιστα η σημερινή τους Εθνική είναι πιο βελτιωμένη από τη Μάλτα που παίξαμε τότε. Είναι βαθμοί που αν τους χάσεις δύσκολα θα τους βρεις στην πορεία και εγώ πιστεύω ότι και φέτος, όλο και από κάποιον θα κόψει βαθμούς η Μάλτα εντός έδρας».

Στο κόλπο έχουν μπει κι η Γεωργία με το Ισραήλ. Ποια θεωρείς πιο ικανή να πιέσει εμάς και τους Κροάτες;
«Ελάχιστοι όμιλοι έχουν ξεκαθαρίσει έως τώρα. Οι δε Ισραήλ και Γεωργία έχουν έναν αγώνα περισσότερο, κι είναι λογικό να υπάρχει αυτή τη στιγμή η συγκεκριμένη βαθμολογία στον όμιλό μας. Όλες οι ομάδες έχουν κίνητρο, πόσο μάλλον ομάδες σαν τη Γεωργία ή το Ισραήλ που δεν το έχουν πάει ποτέ σε τελικά. Η Γεωργία για παράδειγμα μπορεί να θεωρεί επιτυχία της να διεκδικεί έως το τέλος μια μεγάλη νίκη ή να βρίσκεται κοντά στις δύο πρώτες θέσεις ενώ το Ισραήλ πάντα έφτανε έως το τέλος προσπαθώντας να προκριθεί, έχει καλή ομάδα τα τελευταία χρόνια. Νομίζω όμως ότι όλα εξαρτώνται από εμάς, με την απόδοσή μας θα κάνουμε τους αγώνες μας πιο εύκολους ή πιο δύσκολους».

Η Ελλάδα έμεινε για ένατο αγώνα αήττητη κι όπως έλεγε στη συνέντευξή του στο www.hellasfanclub.gr ο Γιώργος Καραγκούνης, είναι εξαιρετικά δύσκολο σε αυτό το επίπεδο να είσαι τόσο καιρό αήττητος. Τι δείχνει στα δικά σου μάτια αυτό το αήττητο;
«Το αήττητό μας δείχνει ότι έχουμε σταθερότητα. Αυτό θέλουμε κι εμείς, κι όχι να παίζουμε σε έναν αγώνα στο επίπεδο 10 και στον επόμενο στο 3. Και σιγά σιγά να παρουσιάζουμε κι ανοδική πορεία. Δεν είναι δα και μικρό πράγμα ότι για δύο και βάλε μήνες η Ελλάδα είναι στη 10η θέση της Παγκόσμιας Κατάταξης, δεν μπορούμε να το προσπερνάμε έτσι απλά. Λέει πολλά και αποδεικνύει τη σταθερότητά μας. Κάποτε, όχι πολύ μακριά ήμασταν στην 50ή και την 60ή θέση».

Οι αγώνες του Ιουνίου είναι μεν μακριά ωστόσο μπορείς να μας εξηγήσεις ως ποδοσφαιριστής αν είναι εύκολο να πηγαίνεις σε ματς της Εθνικής ενώ έχει μεσολαβήσει μια κοπιαστική σεζόν κι ειδικά με την πίεση και την ένταση που υπάρχει στην Ελλάδα;
«Είναι πολύ δύσκολο πράγματι γιατί είναι το τέλος της σεζόν όπου αρκετοί παίκτες θα είναι κουρασμένοι. Όσοι δε, παίζουμε στο ελληνικό πρωτάθλημα θα ερχόμαστε από αυτή την αποτυχημένη διαδικασία που λέγεται πλέι οφ, και θα το λέω συνεχώς αυτό. Δεν ξέρω γιατί εδώ κάνουμε πλέι οφ. Σε ποιο μεγάλο πρωτάθλημα έχετε δει πλέι οφ; Μόνο στο μπάσκετ και το βόλεϊ ξέρω ότι υπάρχουν πλέι οφ. Θα υπάρχουν λοιπόν τον Ιούνιο κάποιοι παίκτες που θα έρθουν κουρασμένοι από τα πλέι οφ, κι άλλοι που δεν θα έχουν παίξει πλέι οφ και μπορεί να έχουν να δώσουν επίσημο αγώνα ή να προπονηθούν σε ψηλό επίπεδο για διάστημα ενός μήνα! Ευτυχώς ο αγώνας του Ιουνίου είναι αυτός με τη Μάλτα στην έδρα μας. Δεν λέω ότι είναι εύκολος, ωστόσο καλύτερα που πήγαμε τώρα στη Μάλτα και τον Ιούνιο θα παίξουμε στην έδρα μας. Κι ευτυχώς επίσης που δεν έχουμε αντί της Μάλτας κανένα ντέρμπι για πρωτιά ή κάποιοι πιο δύσκολο αγώνα…».

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags