Facebook Pixel "Θάλαμος αερίων" το Σύνταγμα
Life
| 2011-07-02 13:25:00

"Θάλαμος αερίων" το Σύνταγμα

"Θάλαμος αερίων" το Σύνταγμα

Μόνο κατά τη διάρκεια των επεισοδίων την Τετάρτη στο κέντρο της Αθήνας, η Αστυνομία χρησιμοποίηση 2.860 χημικά, τη στιγμή που ο μέσος όρος χημικών που χρησιμοποιούνταν ημέρες, που επίσης σημειώνονταν επεισόδια, δεν ξεπερνούσαν τα 100 με 150.

Πάντως, αξιωματούχοι της ΕΛΑΣ σημειώνουν, πως πρέπει να συνυπολογιστεί η διάρκεια των επεισοδίων, που ξεκίνησαν στις 9 το πρωί και συνεχίστηκαν μέχρι τις 2 τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας.

Σύμφωνα με το “Βήμα” (02/07), οι “πληροφορίες, κυρίως μέσω συστημάτων υποκλοπών, ότι ομάδες αντιεξουσιαστών σχεδίαζαν εισβολή στην Βουλή και γι΄ αυτόν το λόγο, μάλιστα, θα προχωρούσαν σε ενέργειες αντιπερισπασμού και σε άλλα σημεία της πλατείας Συντάγματος”, ήταν ο λόγος που “επιστρατεύτηκαν” τόσα χημικά.

“Στις ακροάσεις συνομιλιών ακούγονταν αναφορές, ότι τα γεγονότα του Δεκέμβρη θα ωχριούσαν μπροστά σε αυτό που θα συνέβαινε την Τετάρτη. Ακούγαμε ότι οι αντιεξουσιαστές είχαν ειδικό σχέδιο μέσω κινήσεων αντιπερισπασμού να διασπάσουν τις αστυνομικές δυνάμεις στην πλατεία Συνταγματος ώστε να βρουν ευκαιρία να κτυπήσουν το Κοινοβούλιο.

Γι' αυτόν τον λόγο τις τελευταίες ημέρες υπήρχε γενική κινητοποίηση της ΕΛΑΣ κι είχαμε ζητήσει να έλθουν από την επαρχία άλλες 15 διμοιρίες των ΜΑΤ ώστε την Τεταρτη συνολικά να βρίσκονται στην πλατεία 40 διμοιρίες από τις οποίες περίπου 20 είχαν παραταχθεί γύρω από το Κοινοβούλιο”, ανέφερε αξιωματούχος .

Όπως συμπληρώνει ο ίδιος, “από το πρωί της Τετάρτης είχαμε αντιληφθεί ότι οι πληροφορίες για γενικευμένα επεισόδια δεν ήταν χωρίς αντίκρυσμα. Βλέπαμε ότι υπήρχαν τρία μπλοκ αντιεξουσιαστών που κτυπούσαν από σταθερά σημεία γύρω από την πλατεία Συντάγματος.

Ετσι οι αστυνομικές δυνάμεις μπήκαν σε μια λογική καταδίωξης των ταραξιών στο κάτω μέρος της πλατείας, με κύριο μέλημα μας να μην αποσυρθεί ούτε ένας αστυνομικός από το "φραγμα" που είχε στηθεί έξω από την Βουλή. Ο στόχος μας θεωρείται ότι επιτεύχθηκε γιατί δεν υπήρξε κανείς σοβαρός τραυματισμός πολίτη, αλλά και γιατί δεν υπήρχε πρόβλημα ασφαλείας στο Κοινοβούλιο”.

Σύμφωνα με την καταμέτρηση, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής (01/07) από τους αρμοδίους των τεχνικών υπηρεσιών, ο αριθμός των χημικών που ρίχθηκαν την Τετάρτη είναι ποσότητα 20 φορές μεγαλύτερη από την συνήθη χρήση χημικών σε μια “μέση”, όπως λένε, ημέρα επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας.

“Ο αριθμός των χημικών που ρίχθηκαν στην προχθεσινή διαδήλωση, είναι πράγματι μεγάλος ”. Ωστόσο, “πρέπει να συνυπολογισθεί η διάρκεια των επεισοδίων, που άρχισαν στις 9 το πρωί και τελείωσαν στις 2 τα ξημερώματα. Μιλάμε δηλαδή για 17 ώρες διαρκών επεισοδίων σε όλο το κέντρο της Αθήνας, όταν ο μέσος χρόνος διάρκειας των συγκρούσεων με αντιεξουσιαστές δεν ξεπερνά τις δύο με τρεις ώρες και συνήθως σε πιο περιορισμένο μέτωπο.

Τα επεισόδια είχαν τόσο μεγάλη διάρκεια λόγω και της οργάνωσης των ταραξιών που είχαν σχεδόν όλοι αντιασφυξιογόνες μάσκες και τρόπους να αναδιπλώνονται και να επιτίθενται ξανά στις διμοιρίες των ΜΑΤ. Εξάλλου, πρέπει να γνωρίζετε ότι διεθνώς η χρήση χημικών θεωρείται το πιο ήπιο μέσο αντιμετώπισης διαδηλωτών”, δήλωσε στην εφημερίδα υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛΑΣ.

Πηγή: Cosmo.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags