Facebook Pixel Βομβαρδισμένο τοπίο (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)
Life
| 2010-12-30 12:57:00

Βομβαρδισμένο τοπίο (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Βομβαρδισμένο τοπίο (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Εικόνες πεδίου μάχης αντικρίζει κανείς βλέποντας το Πρωτοδικείο Αθηνών.

Το κτίριο είναι σαν να έχει βομβαρδιστεί, αφού έχει υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές, ενώ τα αναποδογυρισμένα και καμένα αυτοκίνητα, σίγουρα δεν παραπέμπουν σε χώρο όπου στεγάζεται Δικαστικό Μέγαρο, αντιθέτως, θυμίζουν σκηνικό εμπόλεμης ζώνης.

H ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στο Πρωτοδικείο Αθηνών στην οδό Ριανκούρ. Πυροσβεστικές και αστυνομικές δυνάμεις έφτασαν στην περιοχή η οποία είχε εκκενωθεί νωρίτερα έπειτα από προειδοποιητικό τηλεφώνημα στον τηλεοπτικό σταθμό Alter στις 07:36 με 07:37 και στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία στις 07:48.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το τηλεφώνημα προήλθε από άγνωστο άντρα που μιλούσε καθαρά Ελληνικά, ο οποίος με αλλοιωμένη φωνή προειδοποίησε για τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού σε παγιδευμένο δίκυκλο το οποίο ήταν σταθμευμένο στη νησίδα ακριβώς απέναντι από την είσοδο του Πρωτοδικείου, αφήνοντας μάλιστα χρονικό περιθώριο 40 λεπτών. Η μηχανή είχε κλαπεί το προηγούμενο βράδυ από την περιοχή του Γαλατσίου.

Ο άγνωστος έδωσε όλα τα στοιχεία της μηχανής (μάρκα, χρώμα, πινακίδες) κάτι που φανερώνει ότι δεν ήθελε να υπάρξουν θύματα, ενώ τόνισε ότι δεν πρόκειται για φάρσα. Ο τηλεοπτικός σταθμός ενημέρωσε αμέσως τις αστυνομικές αρχές οι οποίες εκκένωσαν την περιοχή.

Η έκρηξη προκάλεσε οστικό κύμα που έγινε αντιληπτό στην ευρύτερη περιοχή προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές, ενώ έγινε αντιληπτή σε Αγία Παρασκευή, Ζωγράφου, Χολαργό και Κολωνάκι. Προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές σε όλη την πρόσοψη του κτιρίου ενώ η οδός Ριανκούρ θυμίζει εμπόλεμη ζώνη. Ο μηχανισμός βρισκόταν στην μπαγκαζιέρα της μηχανής, ενώ από την έκρηξη τυλίχτηκαν στις φλόγες τέσσερα παρκαρισμένα αυτοκίνητα που βρισκόντουσαν στο σημείο και καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Ένα σύννεφο καπνού «έπνιξε» το κτίριο του Πρωτοδικείου. Ευτυχώς, όμως η άμεση επέμβαση της αστυνομίας αποσόβησε ανθρώπινες απώλειες.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες.

Η φωτιά πλέον έχει κατασβηστεί. Παρόλα αυτά οι πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά και απλοί πολίτες στα γύρω κτίρια, σπάσανε τα τζάμια για λόγους ασφαλείας, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν εκκενώσει τα γύρω τετράγωνα

Τι ερευνά η αντιτρομοκρατική

Το υλικό από το οποίο είχε δημιουργηθεί ο εκρηκτικός μηχανισμός θα ρίξει φώς στην υπόθεση που ερευνά η αστυνομία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες πρόκειται για έναν από τους πιο σύγχρονους εκρηκτικούς μηχανισμούς καθώς εξερράγη ακριβώς την ώρα που είχε υποδείξει ο άγνωστος. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί η ακριβής συνδεσμολογία του μηχανισμού, οι αστυνομικοί ωστόσο εκτιμούν ότι οι δράστες χρησιμοποίησαν μεγάλη ποσότητα εκρηκτικής ύλης, πιθανότατα ANFO με TNT, γι΄αυτό προκλήθηκε φωτιά και καπνός και η έκρηξη προξένησε μεγάλες ζημιές. Οι αστυνομικές αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμούν επίσης, ότι πιθανότητα είχαν ετοιμάσει τη βόμβα σε μεγάλο κουτί από ντιλίβερι, το οποίο προσάρμοσαν αμέσως στη μοτοσυκλέτα που έκλεψαν χθες το βράδυ.

Ο τρόπος δράσης , η έκρηξη αλλά και ο τρόπος ενημέρωσης μοιάζει με το χτύπημα που είχε γίνει στην Εθνική Ασφαλιστική στη λεωφόρο Συγγρού στις 28 Δεκεμβρίου 2009. Η αστυνομία εξετάζοντας τα πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της, κατευθύνει τις έρευνές της προς την «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς», συνδυάζοντας την χθεσινή ανάληψη ευθύνης για τα πακέτα βόμβες στη Ρώμη με την ώρα του σημερινού χτυπήματος.

Παρά το γεγονός ότι ο τρόπος και η ώρα του χτυπήματος παραπέμπουν στην προαναφερθείσα οργάνωση η διαδικασία (κλεμμένο και παγιδευμένο όχημα) σύμφωνα με τις αρχές θυμίζει τον «Επαναστατικό Αγώνα». Ένα στοιχείο που οδηγεί τις αρχές στο παραπάνω συμπέρασμα είναι οι εκτεταμένες υλικές ζημιές όπως εκείνες του χτυπήματος του «Επαναστατικού Αγώνα» στο χρηματιστήριο Αθηνών.

Απροστάτευτα τα Δικαστικά Μέγαρα

Σύμφωνα με συνδικαλιστικό εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων, πρόκειται για μπαράζ επιθέσεων με στόχο τα Δικαστικά Μέγαρα της χώρας.

Απροστάτευτοι αισθάνονται οι εργαζόμενοι σε αυτά καθώς σύμφωνα με δηλώσεις του, το Πρωτοδικείο Αθηνών φυλασσόταν από έναν μόνο αστυνομικό ενώ καταγγέλλει ότι στο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά δεν υπάρχει έξοδος κινδύνου.

Ωστόσο η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων, 10 μέρες μετά την έκρηξη που είχε σημειωθεί πριν από 6 μήνες στα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης είχε πραγματοποιήσει σύσκεψη στην οποία ενημερώθηκε από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία ότι τα δικαστήρια αποτελούν «στόχο». Έπειτα από την συγκεκριμένη ενημέρωση, έγιναν κάποιες ενέργειες χωρίς ωστόσο τελικά να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα όπως αποδείχθηκε σήμερα και πρέπει να θεωρούμε τύχη το ότι δεν θρηνήσαμε θύματα.



Πηγή: Newsday.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags