09/04/11 - 12:45

Μίζες από παντού!

Ο οικονομικός κολοσσός, που παρασκευάζει καλλυντικά και φάρμακα Johnson & Johnson, η 15η μεγαλύτερη αμερικανική εταιρεία κατά την κεφαλαιοποίηση της αγοράς, δωροδοκούσε Έλληνες γιατρούς και νοσοκομεία για να προωθούν τα προϊόντα της.

Μίζες από παντού!
33.587views 0shares

Η Johnson & Johnson βρέθηκε να έχει δωροδοκήσει γιατρούς και διοικήσεις νοσοκομείων στην Ευρώπη, για συμφωνημένα συμβόλαια, μέσω των οποίων θα προωθούσαν τα φάρμακα και τις ιατρικές συσκευές της, σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα του news com της Αυστραλίας.

Το δημοσίευμα συνεχίζει τονίζοντας πως οι αμερικάνικές αρχές επέβαλαν πρόστιμο που αγγίζει τα 70 εκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία, για την ακρίβεια, $67.02 εκατ., με το αιτιολογικό πως δωροδοκούσε γιατρούς στην Ευρώπη, καθώς επίσης έδινε χρήματα σαν μίζες σε συγκεκριμένα άτομα μέσω ενός προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών που αφορούσε την «ανακούφιση» του πληθυσμού στο Ιράκ.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης και η Επιτροπή Ασφάλειας των Συναλλαγών των Η.Π.Α., αναφέρουν πως από το 1998 η εταιρεία έχει πληρώσει γιατρούς και διοικήσεις νοσοκομείων στην Ελλάδα την Πολωνία και τη Ρουμανία με κύριο στόχο την αποπληρωμή «συμβολαίων» που αφορούσαν την προώθηση φαρμάκων και ιατρικών συσκευών – βοηθημάτων.

Επίσης η εταιρεία την περίοδο από το 2000 – 2003 είχε κάνει πληρωμές για 19 συμβόλαια τα οποία είχαν «περάσει» μέσα από το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών «Πετρέλαιο αντί τροφίμων» το οποίο αφορούσε την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στου κατοίκους του Ιράκ, σε μια περίοδο που η χώρα ήταν ακόμη υπό το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν.

Η εταιρεία από την πλευρά της συμφώνησε εν μία νυκτί να πληρώσει τα υπέρογκα πρόστιμα προκειμένου να καταλήξει σε συμβιβασμό και να αποφύγει έξτρα επιβαρύνσεις.

Ο κατήγορος από την πλευρά του Αμερικανικού κράτους, κ. Mythili Raman δήλωσε πως η εταιρεία συνεργάστηκε σε όλα κατά την διάρκεια της έρευνας.

«Το μήνυμα είναι σαφές… οποιοδήποτε αβαντάζ, σε σχέση με τον ανταγωνισμό, το οποίο κερδήθηκε με αθέμιτο τρόπο είναι απλά μια οφθαλμαπάτη» δήλωσε ο Robert Khuzami διευθυντικό στέλεχος της Επιτροπής Ασφάλειας των Συναλλαγών.

«Η J&J, επέλεξε τα περιθώρια κέρδους, από την συμμόρφωση με τη νομοθεσία, αυτό το κατάφερε, αποκτώντας μια άλλη ιδιωτική εταιρεία, με σκοπό την καταβολή δωροδοκιών μέσω αυτής, αλλά και τη χρήση εικονικών - υπεράκτιων εταιρειών, και μαύρων ταμείων προκειμένου να καλύπτουν τα ίχνη τους».

Τα χρήματα τα οποία έδιναν οι θυγατρικές εταιρείες της J&J, Cilag AG International και Janssen Pharaceutica ήταν 858.000 $, εκ των οποίων τα 821,445.67 $ αφορούσαν μίζες στην κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσεΐν, και απέφεραν κέρδη περίπου 9 εκατ. $, για την ακρίβεια, 8.620.000 δολάρια από τις συμβάσεις στο πλαίσιο του κατά πολύ, διεφθαρμένου προγράμματος Πετρέλαιο έναντι τροφίμων», τονίζουν οι υπεύθυνοι.

«Οι μίζες ήταν καλά καλυμμένες από τους μηχανισμούς των Ηνωμένων Εθνών, και δινόντουσαν μέσα από την διόγκωση των τιμών των συμβάσεων της Janssen και της Cilag κατά 10 τοις εκατό», τόνισαν στη συνέχεια.

Σύμφωνα πάντως με την Αμερικάνικη Επιτροπή Ασφάλειας των Συναλλαγών η J & J βρίσκεται υπό έρευνα για την συγκεκριμένη υπόθεση και από την αρμόδια υπηρεσία σχετική με οικονομικές απάτες, του Ηνωμένου Βασιλείου και αναμένεται και η εκεί απόφαση.

ΠΗΓΗ: newstoday.gr