Facebook Pixel To υπουργείο Υγείας "έκλεβε" το ρεύμα του ΟΑΚΑ!
Life
| 2011-04-17 15:50:00

To υπουργείο Υγείας "έκλεβε" το ρεύμα του ΟΑΚΑ!

To υπουργείο Υγείας "έκλεβε" το ρεύμα του ΟΑΚΑ!

Σχέδιο εξυγίανσης προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιβίωσή τους έχει εκπονηθεί και έχει τεθεί σε εφαρμογή σε τρεις από τις μεγαλύτερες αθλητικές εγκαταστάσεις τις χώρας που ανήκουν στο Δημόσιo. Πρόκειται για το ΟΑΚΑ, τον Αγιο Κοσμά και το ΣΕΦ.

Οι διοικήσεις και των τριών έχουν αποφασίσει ν' ακολουθήσουν την πολιτική των «διαρθρωτικών αλλαγών» και των περικοπών σε συνδυασμό με επιχειρησιακά σχέδια που έχουν ως βάση την άντληση εσόδων.

Βεβαίως, επιμέρους, είναι διαφορετικά τα προβλήματα, οι προτεραιότητες και οι δυνατότητες.

Στέλεχος του ΟΑΚΑ παραδέχεται στην «Κ» ότι «το στάδιο έχει πρόβλημα επιβίωσης» και αυτό οφείλεται στον τρόπο διοίκησης στην προ ΔΝΤ περίοδο, η οποία χαρακτηριζόταν από υψηλές αμοιβές εργαζομένων, οφειλές, «ελαστική» διαχείριση των οικονομικών και έλλειψη πλάνου.

Ως προς τις οφειλές το μεγαλύτερο πρόβλημα αποτελεί η περίπτωση της ΑΕΚ με την οποία η διοίκηση του ΟΑΚΑ έχει ανταλλάξει εξώδικα.

Αυτή τη στιγμή η ΠΑΕ χρωστά στο στάδιο 900.000 ευρώ. Με μεσολάβηση του ΓΓΑ, Π. Μπιτσαξή, αποφασίστηκε να υπογραφεί εκχωρητήριο για τα χρήματα που αντιστοιχούν στην ΑΕΚ λόγω της χορηγίας του ΟΠΑΠ και ανέρχονται στις 400.000 ευρώ.

Οφειλές έχει, σύμφωνα με πληροφορίες και ο Νηρέας που χρησιμοποιεί το κολυμβητήριο.

Τους ανθρώπους του ΟΑΚΑ απασχολεί ενδόμυχα και η κατάσταση που επικρατεί στον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό ο οποίος ναι μεν είναι συνεπής αλλά η αβεβαιότητα για το μέλλον και η διακηρυγμένη άσχημη οικονομική κατάσταση ενδέχεται να διαταράξει τη συνέπειά του.

Ομως, εκτός από συλλόγους, το ΟΑΚΑ φιλοξενεί στις εγκαταστάσεις του από ομοσπονδίες μέχρι διεθνείς επιτροπές. Για παράδειγμα εκεί έχει την έδρα της η Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων που πριν από λίγους μήνες αποφάσισε την αφαίρεση της διοργάνωσης του 2013 από τον Βόλο και τη Λάρισα.

Επίσης, στους χώρους του στεγάζονται ομοσπονδίες όπως αυτές του μπάσκετ, της ποδηλασίας και φορείς. Υπάρχει ομοσπονδία που οφείλει στο στάδιο 400.000 ευρώ.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι οφειλές προς το στάδιο. Είναι και οι οφειλές του σταδίου προς τρίτους. Το περασμένο καλοκαίρι το ΟΑΚΑ κινδύνεψε με διακοπή ρεύματος λόγω μεγάλης οφειλής στη ΔΕΗ.

Το παράδοξο είναι ότι η οφειλή δεν δημιουργήθηκε από το ΟΑΚΑ. Δημιουργήθηκε από κτίριο στο οποίο στεγάζεται το υπουργείο Υγείας και έπαιρνε ρεύμα από το ΟΑΚΑ χωρίς να το γνωρίζει κανείς!

Μια άλλη απόφαση της διοίκησης του σταδίου είναι η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων. Αυτή τη στιγμή στο ΟΑΚΑ εργάζονται 240 άτομα των οποίων οι αμοιβές αντιστοιχούσαν στο 72% του προϋπολογισμού που υπήρχε επί της προηγούμενης διοίκησης.

Λέγεται, μάλιστα, ότι υπάρχει εργαζόμενος του οποίου οι μεικτές αποδοχές ετησίως ήταν 80.000 ευρώ! Η πρόθεση της διοίκησης του σταδίου είναι να υπάρξει «κούρεμα» των τακτικών αποδοχών των εργαζομένων της τάξης του 8,2% προκαλώντας την αντίδραση των εργαζομένων οι οποίοι εισέβαλαν στην αίθουσα που διεξήχθη το προτελευταίο διοικητικό συμβούλιο και το οδήγησαν σε διακοπή ώστε να μην περάσει η πρόταση για τη μείωση των αποδοχών τους.

Η διοίκηση του σταδίου έχει προχωρήσει στην καταγγελία της συλλογικής σύμβασης και ζητεί την υπογραφή νέας.

Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να προστεθεί η μείωση της επιχορήγησης που λαμβάνει το ΟΑΚΑ από το κράτος.

Ο προϋπολογισμός, ανερχόταν το 2010 στα 29.611.000 ευρώ και υποβλήθηκε για έγκριση στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Η επιχορήγηση της Πολιτείας ήταν στο ποσό των 19.028.000 ευρώ, μειωμένο κατά 3.000.000 ευρώ, σε σύγκριση με την περυσινή επιχορήγηση.

Πέραν της περσινής μείωσης υπήρξε νέα μείωση φέτος της τάξης του 20%.

Για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση εκτός από την εισπρακτική πολιτική, υπάρχει και επιχειρησιακό σχέδιο που προβλέπει α) την ενοικίαση χώρων του σταδίου σε τιμές αγοράς και β) την εκμετάλλευση χώρων για διάφορες διοργανώσεις (π.χ. συναυλίες ).

Στο ΟΑΚΑ θα μετακομίσει ο ΕΣΑΚΕ ο οποίος έχει έρθει σε συμφωνία με τη διοίκηση του σταδίου, ενώ γίνονται διαπραγματεύσεις και με τη Σούπερ Λίγκα η οποία θέλει να αφήσει το κτίριο της οδού Αστροναυτών στο Μαρούσι και να μεταστεγαστεί εκεί παίρνοντας έναν μεγάλο χώρο για να λειτουργήσει τις υπηρεσίες της.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags