Facebook Pixel Πρώτα έλεγχος, μετά ταξίδι!
Life
| 2011-04-19 22:07:00

Πρώτα έλεγχος, μετά ταξίδι!

Πρώτα έλεγχος, μετά ταξίδι!

Όπως γίνεται κάθε χρόνο, Μεγάλη Τετάρτη ξεκινάει η έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα. Ο σκύλος επειδή προσέχει σας πριν από σας, δίνει κάποια απαραίτητα βήματα που πρέπει να τηρήσετε στον έλεγχο του αυτοκινήτου σας, πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας στην ελληνική ύπαιθρο. Γιατί πολύ απλά θέλουμε να σας έχουμε κοντά μας και μετά την Ανάσταση!

Το σημαντικότερο πράμα σε ένα ταξίδι είναι η ασφάλειά σας. Για να έχετε όμως ασφάλεια χρειάζεται εκτός από συνετός οδηγός, να έχετε το αμάξι σας σε καλή κατάσταση. Οπότε ο έλεγχος του αυτοκινήτου είναι απαραίτητος και πρέπει να γίνει τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν ξεκινήσετε, αλλά και την ίδια μέρα που θελήσετε να ταξιδέψετε!

Τι πρέπει να κοιτάξετε πριν φύγετε για ταξίδι:

1. Τα λάστιχα και τις ρόδες του αυτοκινήτου σας.

(Δεν θα θέλατε σε καμία περίπτωση, να σας σκάσει το λάστιχο στη μέση της Εθνικής και να ψάχνετε απεγνωσμένα μια λύση..το φαντάζεστε να βρέχει κιόλας; Επίσης, αν τα λάστιχα έχουν λιώσει, τότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μειωθεί η δυνατότητα φρεναρίσματος – αν χρειαστεί - και να τεθεί εκτός πορείας το αυτοκίνητο σας.)

-Συγκεκριμένα, πρέπει να ζητήσετε από το συνεργείο - αν εσείς δεν γνωρίζετε – να κοιτάξουν σε τι κατάσταση βρίσκονται τα ελαστικά του αυτοκινήτου σας, καθώς και τις εφεδρείες. Αν δεν έχετε εφεδρικό λάστιχο, είναι καλό να αγοράσετε συν τα κατάλληλα εργαλεία.

-Την πίεση των ελαστικών: Ο έλεγχος μπορεί να γίνει σε ένα οποιοδήποτε βενζινάδικο και δεν κοστίζει τίποτα. Βάζουμε τον ίδιο αέρα και στις 4 ρόδες, καθώς και στην εφεδρεία.

-Ευθυγράμμιση ροδών: Αν κατά την οδήγηση σας, έχετε προσέξει ότι αν αφήσετε το τιμόνι πάει προς τα δεξιά ή αριστερά, τότε σημαίνει ότι χρειάζονται ευθυγράμμιση οι ρόδες. Μπορείτε να καλέσετε την αντιπροσωπεία, ώστε να σας ενημερώσουν σχετικά.


2. Κάτω από το καπό

-Έλεγχος λαδιού: Ελέγχουμε το λάδι όταν η μηχανή είναι χλιαρή μόνο. Παρκάρουμε το αυτοκίνητο σε επίπεδη επιφάνεια και σβήνουμε την μηχανή. Βρίσκουμε το μετρητή στάθμης (έχει μια στρογγυλή λαβή), είναι συνήθως μπροστά ακριβώς με το που ανοίγουμε το καπό.

Βγάζουμε τη βέργα μέτρησης και τη σκουπίζουμε με μια πετσέτα ή χαρτομάντιλο. Βυθίζουμε την καθαρή βέργα και την ξαναβγάζουμε κρατώντας τη οριζοντίως.

Κοιτάμε, που βρίσκεται το λάδι..έαν βρίσκεται κάτω από την ένδειξη full, τότε προσθέτουμε μια μικρή ποσότητα λαδιού με ένα χωνί. Ελέγχουμε ξανά τη στάθμη αφού έχουμε προσθέσει το λάδι.

Βάζουμε τη βέργα πίσω και την σφίγγουμε.

***Ο τύπος του λαδιού που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε, αναγράφεται στο εγχειρίδιο χρήσης του αυτοκινήτου.



--- Έλεγχος της στάθμης του νερού στο ψυγείο: Είναι απαραίτητος ο συγκεκριμένος έλεγχος για αποφυγή προβλημάτων. Αν το νερό είναι μειωμένο, τότε πρέπει να προσθέσετε επιπλέον.

Επίσης, αν επισκεφθείτε ή μένετε στα ορεινά, καλό θα ήταν να αφαιρείτε το νερό απο το ψυγείο κάθε φορά που δεν θα το χρησιμοποιείτε, ώστε να αποφύγετε τυχόν ρωγμές ή σπάσιμο στα εξαρτήματα.

Άλλη λύση είναι, η χρήση αντιπηκτικού στο νερό για να μην παγώσει ή να παρκάρετε το αυτοκινητό σας πάντα σε εσωτερικούς χώρους.

-Έλεγχος υγρού φρένων: Το κουτί βρίσκεται κάτω από το καπό και έχει άσπρο χρώμα. Αν το υγρό είναι πιο κάτω από τη μέση - προσοχή δεν το ανοίγεται εσείς αλλά το συνεργείο. Εσείς κοιτάτε μόνο που βρίσκεται η στάθμη του υγρού -, τότε πρέπει να το πάτε μια βόλτα στο συνεργείο, ώστε να σας προσθέσουν και άλλο υγρό φρένων.

-Υαλοκαθαριστήρες: Φροντίστε να βάλετε νερό - αν δεν έχετε ήδη μέσα -πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας.

-Φώτα: Είναι καλό να κάνετε μια βόλτα γύρω απο το αυτοκίνητο και να ελέγχξετε τα φώτα. (μπορεί να έχει καεί κάποιο). Αν υπάρχει κάποιο που έχει πρόβλημα, απλά κάνετε αντικατάσταση.

Επίσης τσεκάρετε αν υπάρχει κάποια διαρροή υγρών κάτω από το αυτοκίνητο!
Μην ξεχάσετε να έχετε μαζί σας πάντα φαρμακείο!

Μην αμελήσετε τίποτα απο τα παραπάνω, εάν πρόκειται να ταξιδέψετε.
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags