21/06/11 - 10:02

Βιβλία στο Ίντερνετ

Η Βρετανική Βιβλιοθήκη θα ψηφιοποιήσει και θα αναρτήσει δωρεάν στο Ίντερνετ περίπου 250 xil. βιβλία, έργα που δημοσιεύτηκαν μεταξύ 1700-1870, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με τη μηχανή αναζήτησης Google.  

Βιβλία στο Ίντερνετ
49.139views 0shares

Τα πρώτα έργα που θα γίνουν προσβάσιμα σε όλους μέσω του διαδικτύου είναι ένα φυλλάδιο για τη βασίλισσα της Γαλλίας Μαρία Αντουανέτα και τα σχέδια του Ισπανού εφευρέτη Ναρκίσο Μοντουριόλ που χρονολογούνται από το 1858. Ο Μοντουριόλ είχε σχεδιάσει ένα από τα πρώτα υποβρύχια στον κόσμο.

Όλα τα έργα θα επιλεγούν από τη Βρετανική Βιβλιοθήκη και ο καθένας θα μπορεί να τα μελετήσει είτε στην ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης (www.bl.uk) είτε στην εξειδικευμένη υπηρεσία του Google (Google Books).

Τα έξοδα για την ψηφιοποίηση των 40 εκατομμυρίων σελίδων θα τα αναλάβει εξ ολοκλήρου το Google. Η αμερικανική εταιρεία έχει ήδη συνάψει παρόμοιες συμφωνίες με περισσότερες από 40 βιβλιοθήκες απ' όλο τον κόσμο, όπως αυτές των πανεπιστημίων Στάνφορντ και Χάρβαρντ στις ΗΠΑ και εκείνες της Ολλανδίας, της Ρώμης, της Φλωρεντίας και της Αυστρίας.