Facebook Pixel Το ΠΑΣΟΚ πέφτει – Η ΝΔ δεν πείθει
Life
| 2011-06-24 11:47:00

Το ΠΑΣΟΚ πέφτει – Η ΝΔ δεν πείθει

Το ΠΑΣΟΚ πέφτει – Η ΝΔ δεν πείθει

Οι πολιτικοί συσχετισμοί, η κομματική γεωγραφία και οι πολιτικές προοπτικές στην Ελλάδα συνεχίζουν να είναι σε πολύ μεγάλη ρευστότητα.

Γράφει ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ασφαλώς αυτή είναι μια απολύτως φυσιολογική εξέλιξη και παρεπόμενο της πρωτοφανούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που σκεπάζει τη χώρα.

Τα δύο κόμματα εξουσίας, με τη ΝΔ να προηγείται οριακά με 0,9%, βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά στην πρόθεση ψήφου, ενώ η αδιευκρίνιστη εκλογική συμπεριφορά, περιλαμβανομένης της πρόθεσης αποχής, κινείται στο 1/3 όσων απαντούν στην τελευταία μέτρηση της GPO. Πολύ μικρές μεταβολές συμβαίνουν στην επιρροή των υπολοίπων κομμάτων με μικρή ενίσχυση των κομμάτων της Αριστεράς. Στο ενδεχόμενο εκλογών, υπό αυτές τις συνθήκες, κανείς δεν μπορεί να θεωρεί δεδομένο ποιο κόμμα θα ήταν πρώτο, αν θα υπήρχε αυτοδυναμία, ποια και πόσα από τα μικρότερα κόμματα θα έμπαιναν στη Βουλή.

Την τελευταία περίοδο η κυβέρνηση βρέθηκε σε κατάσταση ελεύθερης πτώσης. Ο ανασχηματισμός ανέκοψε την πτώση και δημιούργησε προσδοκίες βελτιώσεων στην οικονομική πολιτική, σε σημαντικό τμήμα της κοινωνίας. Οι προσδοκίες έρχονται ύστερα από την απόλυτη αντίθεση της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών στις πολιτικές και πρακτικές της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών. Οι προσδοκίες αυτές εκφράζουν και την ανάγκη των πολιτών να υπάρξει ελπίδα για κάτι πιο θετικό, πιο δίκαιο και πιο αποτελεσματικό. Απομένει να δούμε εάν οι προσδοκίες θα αποδειχθούν βάσιμες και ρεαλιστικές ή θα μετατραπούν σε ψευδαισθήσεις που στη συνέχεια θα επιβαρύνουν εκ νέου το πολιτικό κλίμα για την κυβέρνηση.

Παρά το μικρό εκλογικό προβάδισμα της ΝΔ, το αίτημα για εκλογές παραμένει μειοψηφικό, ενώ η πλειοψηφία των ψηφοφόρων της ΝΔ δεν πιστεύει ότι η Τρόικα θα επαναδιαπραγματευθεί, ουσιαστικά, το Μνημόνιο. Αυτό σημαίνει ότι η πολιτική πρόταση της ΝΔ δεν θεωρείται – έως τώρα τουλάχιστον –ρεαλιστική εναλλακτική λύση μέσα στο συγκεκριμένο διεθνές πλαίσιο.

Συνεπώς, οι εξελίξεις είναι ανοικτές. Θα καθοριστούν σε σημαντικό βαθμό από τις επιδόσεις του νέου οικονομικού επιτελείου και ιδιαίτερα από το αν θα διαμορφώσει μια νέα αξιόπιστη στρατηγική ειλικρίνειας, σε αντίθεση με την έως τώρα ακολουθούμενη στρατηγική του φόβου. Ο χρόνος είναι μηδενικός. Σημαντικό ρόλο θα παίξει επίσης αν η ΝΔ βελτιώσει τη δική της πολιτική και στρατηγική με μικρές, αλλά κρίσιμες μεταβολές.

*Ο Τάκης Θεοδωρικάκος είναι πρόεδρος της εταιρείας ερευνών και δημοσκοπήσεων GPO.

Πηγή: aixmi.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags